Engreixen els edulcorants?
Notícies relacionades
Engreixen els edulcorants?

Engreixen els edulcorants?

Reduir la quantitat de sucre que mengem és molt important, però també fixar-nos en els components com els edulcorants que porten els aliments.

Més enllà dels greixos i els hidrats de carboni, hem de tenir en compte la quantitat de sucre que ingerim, ja que és un dels components que augmenta el risc de patir problemes cardiovasculars  a més d’altres estats perjudicials com un increment del pes corporal.

Tot i que és necessari menjar aliments amb sucre per aconseguir l’energia que ens aporten, hem de vigilar les quantitats que contenen. Davant d’aquesta problemàtica s’ha produït un auge de l’ús dels edulcorants com a substitut en diversos productes i molts d’ells etiquetats com a “sense sucre”. Però, realment no engreixen i són sans? Us ho expliquem.

Tot sobre els edulcorants

Els edulcorants són qualsevol substància, ja sigui natural o artificial, que serveix per endolcir un producte que normalment presentaria un sabor amarg. Hi ha de molts tipus, però el que es considera més sa es la Stevia, tot i que la mel està molt a prop en la competició. Altres edulcorants naturals que poden ser menys o més sans en funció de si porten cap altre additiu són el xarop d'auró, la sacarosa, la glucosa i la fructosa. Aquests últims es troben de forma natural en les fruites, les llegums i els lactis, per la qual cosa afegir llet o qualsevol beguda vegetal al cafè és una opció que a molts ens sembla suficient com per endolcir la beguda.

Quant a la stevia, les seves fulles són molt més dolces que el sucre en sí i no suposen cap aportació calòrica addicional. A més, també tenen propietats antioxidants, antidiabètiques i protectores de la funció renal. I ja sabeu els beneficis que ens aporta la mel (sempre en petites quantitats) gràcies a la seva aportació de enzims, aminoàcids, minerals, vitamines i polifenols.

D’altra banda, els edulcorants artificials són la sacarina, el xarop de blat de moro, el xilitol, l’aspartam i la sucralosa. La seva capacitat per endolcir és molt més elevada que en el cas dels naturals, per la qual cosa es solen emprar en productes com begudes energètiques o refrescs catalogats com a “0% sucre” com la Coca-Cola Zero, entre d’altres.

Per respondre a la pregunta de si els edulcorants engreixen ens hem de fixar de nou en els grups en els que es divideixen els edulcorants dels que us hem parlat i dividir el grup dels no calòrics l'aspartam, la sacarina, sucralosa i estevia, dels altres. Tot i això, els experts i nutricionistes adverteixen de que no hem de excedir-nos amb el consum d’alguns d’ells, especialment la sacarina, ja que es tracta de l’edulcorant més perjudicial de tots.

Al consumir aliments amb edulcorants hem de parar compte especialment en el fet de que estem enganyant al nostre metabolisme, per la qual cosa s’ha de vigilar l’augment de la gana causada perquè el nostre cos entengui que necessita més calories. En general sempre serà més recomanable acostumar-nos a no prendre sucre ni tampoc edulcorants o bé reduir-los de forma significativa en la nostra dieta diària.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive