Antibiòtics. Ús i abús.
Antibiòtics. Ús i abús.

El creixent perill de la resistència als antibiòtics, com evitar-ho

Us expliquem el motiu pel qual en ocasions es produeix una resistència als antibiòtics i per què cal evitar-la de cara a que aquests medicaments siguin efectius.

Els antibiòtics són medicaments utilitzats per prevenir i tractar diverses infeccions bacterianes que requereixen ser receptats per un metge. Tenen una eficàcia provada i assegurada, però hi ha ocasions en les que es produeix una certa resistència que dificulta la seva eficàcia. A continuació us expliquem per què es produeix aquest fenomen i us deixem amb les recomanacions detallades a la pàgina oficial de la Organització Mundial de la Salut

Cal canviar urgentment la forma de prescriure i utilitzar els antibiòtics. Tot i que es desenvolupin nous medicaments, si no es modifiquen els comportaments actuals, la resistència als antibiòtics seguirà representant una greu amenaça. Els canvis de comportament també han d'incloure mesures destinades a reduir la propagació de les infeccions, a través de la vacunació, el rentat de les mans, la seguretat de les relacions sexuals i una bona higiene alimentària”.

Com es provoca la resistència als antibiòtics?

Concretament, la resistència als antibiòtics es produeix quan les bactèries muten en resposta a l'ús d'aquests fàrmacs. Pot afectar qualsevol persona, sigui quina sigui la seva edat o el país en el qual viu, ja que és un fenomen natural, tot i que l'ús indegut d'aquests fàrmacs en l'ésser humà i els animals està accelerant el procés.

Allà on els antibiòtics es poden adquirir sense recepta mèdica per a ús humà o veterinari, l'aparició i propagació de la farmacoresistència empitjora. Als països que no tenen directrius terapèutiques normalitzades, el personal sanitari i veterinari té tendència a prescriure'ls i la població general a consumir-los en excés. Si no es prenen mesures urgents, el món està abocat a una era post-antibiòtics en la que moltes infeccions comunes i lesions menors tornaran a ser potencialment mortals.

Per què cal evitar-la?

 • La resistència als antibiòtics és actualment una de les majors amenaces per a la salut mundial, la seguretat alimentària i el desenvolupament.
 • Cada vegada és major el nombre d'infeccions (per exemple, pneumònia, tuberculosi, gonorrea i salmonel·losis) el tractament de les quals es torna més difícil a causa de la pèrdua d'eficàcia dels antibiòtics.
 • La resistència als antibiòtics perllonga les estades hospitalàries, incrementa els costos mèdics i augmenta la mortalitat.

La resistència als antibiòtics s'accelera amb l'ús indegut i abusiu d'aquests fàrmacs i amb les deficiències de la prevenció i control de les infeccions. Es poden adoptar mesures en tots els nivells de la societat per reduir el impacte d'aquest fenomen i limitar la seva propagació. Algunes d’aquestes mesures són les següents:

 • Prendre antibiòtics únicament quan els prescrigui un professional sanitari certificat i seguir les seves instruccions.
 • No demanar-los si els professionals sanitaris diuen que no són necessaris.
 • Prevenir les infeccions rentant-nos freqüentment les mans, preparant els aliments en condicions higièniques, evitant el contacte proper amb malalts, adoptant mesures de protecció en les relacions sexuals i mantenint les vacunacions a el dia.

Font: OMS

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive