Clam unitari per actuar contra les addiccions a les pantalles
Clam unitari per actuar contra les addiccions a les pantalles

Clam unitari per actuar contra les addiccions a les pantalles

Professionals de la salut mental d'infants, joves i adults alcen la veu amb un manifest per demanar accions reals de prevenció i una regulació específica

Els especialistes en addiccions dels hospitals catalans han emès un comunicat conjunt sobre l'ús de les pantalles, una preocupació creixent entre les famílies i el sector educatiu. És la primera vegada que es realitza un posicionament tan extens i unitari sobre aquest tema. El manifest, signat per un grup de professionals de la salut mental d'infants, joves i adults, destaca la importància de basar-se en l'evidència científica per abordar aquesta qüestió. S'alerta sobre el discurs alarmista i poc científic que genera confusió i por a la societat, i s'insta a una reflexió sobre la sobredigitalització de la societat en general.

Entre els punts principals del manifest es destaca la importància de regular l'ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) per evitar interferències en el desenvolupament dels infants i adolescents. Es subratlla que no tots els continguts accessibles des de les pantalles tenen un efecte perjudicial, però es reconeixen els problemes relacionats amb l'abús de videojocs, el ciberassetjament i altres continguts inadequats.

S'insisteix en la importància de promoure un model d'acompanyament digital en l'ús de les pantalles, destacant que les prohibicions per edats no són sempre efectives. Es destaca la necessitat d'incloure l'ús saludable de les pantalles com a part dels plans educatius abans de 1er d'ESO.

El comunicat també reclama la implicació de les institucions públiques en la implementació d'un codi ètic per part de la indústria tecnològica, així com la promoció de campanyes preventives i la destinació de recursos per a la formació en habilitats digitals.

  • Sara Sòria, psicòloga clínica del Consorci Sanitari del Maresme, forma part de l’equip impulsor i redactor d’aquest comunicat amb consells sobre l’ús adequat de les TIC per a les famílies.

Aquest comunicat representa un pas important en la discussió sobre l'ús de les pantalles i la seva influència en la salut mental dels joves, posant de manifest la necessitat d'abordar aquesta qüestió de manera rigorosa i basada en l'evidència científica.


Les idees principals del manifest


1. L’increment de problemes relacionats amb la salut mental dels infants i joves va més enllà de l’efecte  nociu que s’atribueix a les pantalles. 

2. Cal reflexionar sobre la sobredigitalització de la societat en general.  

3. Les TIC són una eina molt important de comunicació i aprenentatge però cal regular-ne el seu ús. 4. No tots els continguts accessibles des de les TIC tenen un efecte perjudicial. Els principals temes que  s’han vist relacionats amb problemes de salut mental tenen a veure amb l’abús de videojocs, el  ciberassetjament, la pornografia, el joc d’atzar, l’accés a informació no adequada a l’edat, i contingut  inadequat o que promogui conductes perjudicials (conductes suïcides, trastorns de conducta  alimentaria, …). Cal buscar solucions concretes per cada un d’ells. 

5. S’han de respectar recomanacions per edat ja existents. 

6. És imprescindible promoure un model d’acompanyament digital. 

7. L’accés als entorns digitals sempre ha de ser supervisat i acompanyat. 

8. Les institucions públiques han de garantir la implementació d'un codi ètic per part de la indústria  tecnològica. 

9. Les empreses de telefonia i les empreses creadores de continguts han d’adoptar un conjunt de mesures  de control. 

10. L’administració es posicioni amb claredat respecte a l’ús de les TIC. La població en general i el sector  educatiu necessita respostes orientatives i polítiques coherents que protegeixin la salut dels infants,  adolescents i joves. 

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive