El nou hospital de dia oncohematològic

El 2023 al Consorci Sanitari: més i millor atenció al càncer i a la salut mental

Vern Bueno Casas FOTO PORTADA: El nou hospital de dia oncohematològic

Repassem les principals actuacions dutes a terme pel Consorci durant l'any que deixem enrere i entrevistem el seu nou gerent per analitzar els reptes de futur

>> El 2023 ha estat l’any de la recuperació del normal funcionament dels serveis sanitaris, és a dir, sense veure’s alterats a causa de la necessitat de fer front a diferents onades epidèmiques. En el cas de l’Hospital de Mataró, això ha permès reduir considerablement les llistes d’espera, de manera que el centre tanca l’any amb pràcticament cap pacient pendent d’intervenir fora del període de garantia.

Nou hospital de dia per als pacients de càncer

Cura de la salut mental i el benestar psico-emocional

Al 2023 es posa en marxa un programa de psiquiatria perinatal amb atenció personalitzada a dones embarassades o mares recents que experimenten problemes de salut mental per millorar substancialment el seu benestar i el del seu nadó. També ha entrat en funcionament un segon hospital de dia de salut mental adreçat a infants i adolescents amb desordres de la conducta alimentària. El Centre de Salut Mental d’adults, que atén persones en règim ambulatori, s’ha certificat amb el distintiu Compromís Antiestigma, que reconeix l’esforç i el compromís dels professionals contra la discriminació a les persones amb problemes de salut mental.

Aquest 2023 s’han reduït notablement les llistes d’espera

Humanitzar l’atenció al càncer

L’Hospital de Mataró ha estrenat un nou hospital de dia oncohematològic per al tractament ambulatori de les persones amb càncer. A més, s’ha adherit a la xarxa Domum per humanitzar l’atenció en oncologia i ha posat en marxa el Programa d’acompanyament a persones que conviuen amb el càncer, amb voluntariat hospitalari i activitats grupals de ioga, artteràpia, dansa, cuidar-se durant el càncer, nutrició i tràmits administratius.

 

Formació de residents. L’atenció sanitària de qualitat es basa en professionals ben formats, que actualitzen constantment els seus coneixements estudiant o fent recerca. El 2023 el Consorci ha potenciat el seu perfil com a centre formador de professionals, sobretot en l’especialització de metges, infermeres, psicòlegs i farmacèutics: el nombre de nous residents ha passat de 26 a 39 cada any als quals caldrà afegir un més per a l’especialitat de Diagnòstic per la imatge a partir del curs vinent.

Recerca acreditada

 
 
El 2023 l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca de Catalunya va acreditar sis grups de recerca del Consorci, en els quals participen més de 100 professionals:
  • Pneumònia i malaltia pulmonar obstructiva crònica
  • Sarcopènia, fragilitat i dependència
  • Psiconeuroendocrinologia i estrès en psicosi
  • Sèpsia, inflamació i seguretat del malalt crític
  • Disfàgia orofaríngia i neurogastroenterologia
  • Trastorns de la motilitat digestiva i anorectal, i patologia del sòl pelvià
 

“Aquest 2024 estrenarem dos nous quiròfans d’alta tecnologia”

Entrevista amb Rafael Lledó, gerent del Consorci Sanitari, per valorar el 2023 a l’organisme
 
 
Rafael Lledó. Foto cedida
Rafael Lledó. Foto cedida

 

Quin balanç feu de l’any 2023 al Consorci Sanitari?

Un balanç clarament positiu malgrat les dificultats associades a un fenomen que afecta el conjunt del país i que fa referència a la cobertura d’alguns col·lectius professionals, com les infermeres hospitalàries o algunes especialitats mèdiques, com serien els metges de família.

Quins són els principals reptes de l’organisme de cara al 2024?

Continuar treballant de valent per donar una resposta àgil i eficaç a les necessitats de salut dels habitants de Mataró i el Maresme, sobretot pel que fa a les llistes d’espera i a la coordinació entre els serveis d’atenció primària i els hospitalaris. Per fer-ho, hem de continuar cuidant els nostres professionals. En aquest sentit, ens preocupa l’augment de la crispació en la ciutadania, que es tradueix en un augment dels incidents violents cap als professionals sanitaris, una situació que no hem de tolerar i cal afrontar.

També vull destacar que abans d’acabar l’any a l’Hospital de Mataró entraran en funcionament dos nous quiròfans d’alta tecnologia, i el centre en disposarà d’onze.

“Ens preocupa l’augment dels incidents violents cap als professionals sanitaris”

Quan creieu que estarà enllestit l’Hospital d’Atenció Intermèdia?

La previsió és que el nou centre, ubicat tot just davant de l’Hospital de Mataró, entri en funcionament a finals del 2027. Enguany ja s’ha formalitzat la cessió dels terrenys per part de l’Ajuntament de Mataró, i hem elaborat el pla funcional del centre amb el CatSalut, que ha de convocar les obres per començar la construcció de l’edifici.

Quina és la situació econòmica del Consorci?

Hem complert l’acordat amb el CatSalut i tanquem l’any d’acord amb el previst, tal com s’ha comentat en el si del Consell Rector.

“El nou Hospital d’Atenció Intermèdia ha d’entrar en funcionament a finals de 2027”

Quina valoració feu de les reivindicacions ciutadanes viscudes a Mataró sobre la sanitat pública?

Òbviament, reflecteixen la insatisfacció de la ciutadania amb alguns dels serveis sanitaris de la ciutat. Val a dir que a l’Hospital de Mataró s’ha fet un gran esforç per agilitzar qüestions com ara les llistes d’espera, que està donant fruits tot i que hi ha marge de millora i hi estem treballant. En el cas de l’atenció primària, s’han reforçat els equips amb psicòlegs, treballadors socials, fisioterapeutes, dietistes i, a partir de l’any vinent, higienistes bucals. És cert que continuem tenint dificultats per cobrir les vacants de metges, com ja he comentat abans. Pel que fa al Servei d’Urgències, després de la pandèmia es van reorganitzar els espais i el 2023 s’han incorporat canvis en la manera de treballar, proposats pels mateixos professionals, per augmentar la rapidesa en la visita i, si és necessari, en l’ingrés si bé ara, en període nadalenc, han augmentat molt les visites per infeccions respiratòries, pròpies d’aquestes dates, i això fa allargar l’espera.

Davant les vagues de metges i infermeres viscudes aquest 2023, com valoreu la situació dels professionals sanitaris del Consorci?

Ja he apuntat abans que continuar cuidant el nostre equip professional és clau per poder oferir una atenció de qualitat i és un dels nostres objectius estratègics. A nivell de negociació col·lectiva, al Consorci tenim una relació fluïda amb els comitès de  treballadors i, responent la seva pregunta, el seguiment de la vaga recent del personal d’infermeria ha estat pràcticament nul als nostres centres.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive