En la nostra època digital, la preocupació sobre els efectes de les pantalles en els nens i adolescents ha generat debat i angoixa entre pares i educadors. Tanmateix, una revisió exhaustiva d'estudis realitzada per experts destaca que els efectes del seu ús són, en general, petits i no justifiquen una alarmant restricció. A través dels segles, cada nova tecnologia ha provocat aprehensió, des de la impremta fins a la televisió, i les pantalles no són una excepció.
En el segle XVI, Conrad Gessner expressava la seva preocupació sobre la "confusió" causada pels llibres imprès, comparant-ho amb les inquietuds actuals sobre les pantalles. Malgrat les aprensions, els experts insten a no condemnar els dispositius sinó a avaluar com s'utilitzen. En l'actualitat, molts pares es mobilitzen per limitar l'ús d'aparells electrònics entre els escolars, però els estudis revisats indiquen que la preocupació generalitzada pot ser desmesurada.
L'estudi, que abasta 2.451 investigacions i gairebé dos milions de participants menors de 18 anys, revela que els efectes dels dispositius són mixtes. Tot i que passar més temps davant de les pantalles pot tenir un lleuger impacte negatiu en la lectura i l'escriptura, els anuncis de menjar ràpid en mitjans digitals podrien influir en el seu consum. D'altra banda, veure televisió amb els pares millora les habilitats de lectura i escriptura, i l'ús de pantalles per a programes educatius amb realitat augmentada té efectes positius en l'aprenentatge.
Taren Sanders, investigador de la Universitat Catòlica d'Austràlia, assegura que els efectes trobats no justifiquen una gran preocupació general: "No crec que el tamany dels efectes que hem trobat en aquest article recolzi [que les pantalles] siguin una preocupació tan gran". Malgrat això, reconeix que el camp de recerca canvia ràpidament i és difícil per als investigadors seguir el ritme dels canvis tecnològics.
Pel que fa als efectes negatives, l'ús de xarxes socials mostra una forta relació amb comportaments arriscats i altres conductes perilloses. Tot i això, els autors destaquen que algunes companyies admeten que els seus productes podrien tenir efectes negatius en la salut mental dels joves. En el versant positiu, les intervencions que utilitzen pantalles per fomentar l'aprenentatge o hàbits saludables són considerades beneficioses, posant l'èmfasi en l'ús que se'n fa.
Borja del Pozo, coautor de l'estudi i investigador de la Universitat de Càdiz, anima a una perspectiva més equilibrada: "Ni els efectes negatius són tan grans, ni tota pantalla és dolenta, és més complex que això". A més, insta a adaptar les recomanacions d'ús de pantalles, com les de l'OMS, per promoure aplicacions educatives o videojocs, en lloc de prohibir-les de manera indiscriminada.
Els experts conviden a la calma
En conclusió, els experts conviden a la calma i a una aproximació més ponderada davant la creixent inquietud sobre l'ús de pantalles en els joves. Encara que els exemples històrics mostren una tendència a preocupar-se per les noves tecnologies, s'insisteix en l'avaluació científica abans de generar pànic i restriccions innecessàries. A mesura que aquest camp de recerca evoluciona, la tasca d'entendre com les pantalles afecten la salut i l'aprenentatge dels nens continua sent un desafiament en constant canvi.
Comentaris