El CAP Ronda Prim de Mataró, gestionat per l'ICS. Fotos: R. Gallofré
Notícies relacionades
El CAP Ronda Prim de Mataró, gestionat per l'ICS. Fotos: R. Gallofré

capgros.com/ACN

Els CAP alerten que els problemes de salut augmenten i que no hi ha recursos per fer-hi front

Els professionals dels CAP afirmen que els efectes de la pandèmia i de la crisi econòmica aguditzaran els problemes de salut de la població i que cal reforçar l'atenció primària

Professionals sanitaris consultats per l'ACN esperen que Salut pugui complir amb les inversions promeses a l'atenció primària, sacsejada per la pandèmia i amb 'vells' problemes com la sobrecàrrega de feina, i més tenint en compte la tensió econòmica dels propers mesos. "Com a porta d'entrada al sistema, serem els primers a veure els problemes de salut derivats de les dificultats econòmiques", adverteix Antoni Sisó, de la CAMFiC, que confia en la paraula del conseller Argimon però li demana "traçabilitat" en les inversions. Meritxell Sánchez-Amat, del FoCAP, recorda les retallades de fa una dècada a la primària i demana que com a mínim se'n blindi el pressupost. David Oliver, del SATSE, insta a "posar fil a l'agulla" a les inversions.

"Quan les persones tenen problemes econòmics, també en tenen de salut"

Davant d'una crisi, cal una atenció primària forta. Així ho destaquen aquests representants d'organitzacions professionals que treballen a l'atenció primària. "Quan les persones tenen problemes econòmics, també en tenen de salut. Molts estan relacionats", constata el president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), el doctor Antoni Sisó. "Una atenció primària forta aporta un major benefici al conjunt de la població, tant en salut com en la sostenibilitat del sistema", apunta la presidenta del Fòrum Català d'Atenció Primària (FoCAP), la doctora Meritxell Sánchez-Amat.

"S'ha perdut l'oportuitat de reforçar els equips d'atenció primària

També coincideixen a opinar que, si la covid havia de reforçar la musculatura de la primària, s'estan trobant amb els mateixos problemes d'abans de la pandèmia. "Semblava que tot havia de canviar, però estem en un funcionament bastant similar al d'abans de la pandèmia", observa aquesta metgessa de família, que creu que la pandèmia ha estat una "oportunitat perduda" per reforçar el nucli dels equips d'atenció primària (EAP), conformats per metge, infermera i administratiu, així com treballador social i auxiliar d'infermeria.

Entrada al CAP de Rocafonda de Mataró. Foto: R. G.

Entrada al CAP de Rocafonda de Mataró. Foto: R. G.

"Els problemes de l'atenció primària continuen sent els mateixos que el 2019, de falta de recursos humans i de solucions organitzatives. El problema número 1 el 2022 és la manca de recursos humans i concretament de metges de família", recalca el president de la CAMFiC.

"La fase aguda de la covid ja ha passat, però la situació a l'atenció primària continua estant molt tensada. Els professionals ens hi dediquem molt, al 100%, però dos anys i mig de pandèmia i deu de retallades han fet molt mal a la plantilla", lamenta David Oliver, delegat de SATSE Primària Girona i portaveu d'aquest sindicat, que alerta que la sanitat s'ha instaurat en un sistema "gairebé low-cost" i que, per sortir del que considera un "forat", calen inversions.

Comentaris (5)

Joan Borrell Fa 4 mesos
Que fa el conselle de salud, so mira, se nen fot, no es preocupa, si, es preocupa de final de mes que no li falti el momio, cadira calenta i al ciutada ques foti. He dit.
filo Fa 4 mesos
pero no entiendo, no decian nuestros falsos politicos que teniamos la mejor sanidad del mundo y luego resulta que está fatal que ni la atencion primaria funciona? lo que no entiendo es como después de haber forzado a tanta gente incluida trabajadora a la sanidad privada a través de mutuas como que todavia estan en atencion primaria que no pueden lidiar con el problema? a ver si es que entre unos que recortan cada vez más y otros que no quieren trabajar desde la misma sanidad...
Bueno pero no tonto Fa 4 mesos
La gran cantidad de bicis que se amontonan en los carriles tienen preferencias para que se invierta, los enfermos que esperen meses para sus visitas y si fallecen ya está resuelto este problema.
Marta Saurí Fa 4 mesos
Els que ens aplaudieu des de els balcons per pur aborriment on sou ara? La sanitat és de tots i no només dels sanitaris. Tothom ha de reclamar una sanitat millor
Carles Fa 4 mesos
Tranquils que amb les polítiques de reducció del tabaquisme, la "pacificació" (disminució o desaparició) del transit a motor particular, ja tenim mtja feina feta. Ara només cal polítiques per baixar la inflació de articles indispensables i generals ( alimentació, energia i vivenda). Bé, això ultim quan toqui, si es que toca algún dia.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive