L'otitis pot ser molt emprenyadora entre els nadons
L'otitis pot ser molt emprenyadora entre els nadons

Otitis i bebès, què és i com detectar-ho?

Us expliquem tot el que s’ha de saber sobre l’otitis i com poder detectar-la a temps sobretot en el cas de que els bebès la pateixin.

Ser mare o pare no és res senzill. Els reptes de tenir fills comencen a l’embaràs i continuen durant pràcticament tota la vida, en major o menor mesura. Tot i així, és en aquesta primera etapa de creixement quan és més important educar correctament als nostres infants i cuidar-los perquè creixin forts i sans. Per aquest motiu, i pel fet que mai sabem massa sobre les afeccions i malalties que poden patir els nostres fills, a continuació us expliquem tot el que s’ha de saber de l’otitis i com detectar-la a temps, abans de que es compliqui.

Què és l’otitis?

Si encara no coneixeu el terme és que teniu molta sort de no haver-la patit de prop. El terme otitis fa referència a la inflamació de l'oïda causada, generalment, per una infecció. Hi ha de dos tipus principals; Otitis mitjana aguda (OMA) i Otitis serosa amb efusió (OSM) i cadascuna d’elles té un tipus de diagnosi i tractament:

  • OMA: la primera és una otitis infecciosa, generalment d'origen bacterià, que afecta a l'oïda mitjana o bé a l'oïda externa. En aquest cas pot associar-se a les piscines i a la mar (en cas de trobar-nos a l'estiu, com ara) i és una de les infeccions més freqüents en l'edat pediàtrica afectant sobretot als nens menors de 3 anys, amb un pic entre els 6 i els 18 mesos. 

  • OSM: en el cas del segon tipus, s'adverteix la presència de moc a l'orella mitjana sense signes infecciosos. Generalment, es dóna com a conseqüència de la disfunció de la trompa d'Eustaqui que comunica l'orella i el nas i també és molt habitual en nens petits.

otitis2

L'otitis és força corrent entre nadons

Com podem detectar-la a temps?

Ja que els bebès no són capaços de parlar per a explicar el que els hi fa mal, ens hem de fixar en altres indicatius a l’hora de tractar de detectar una otitis. Tenir febre, tocar-se l'orella, mostrar irritabilitat o plorar, sobretot a la nit, són algunes de les senyals que ens indiquen que alguna cosa no va bé. A més, en el cas de patir una OMA, també és possible que presenciem la sortida de líquid pel conducte auditiu, a més de la presència de moc a la oïda. 

Tot i així, si veiem qualsevol d’aquests símptomes no ens hem de preocupar més del necessari, ja que segons el consens internacional publicat en 2018, en menors de dos anys la xifra dels que hauran patit algun episodi d'otitis arriba al 60%. El que sí hem de fer si tenim la sospita d'una otitis mitjana aguda és acudir a un especialista en pediatria o otorinolaringologia, per a que realitzi un correcte diagnòstic i tractament.

El que farà és diferenciar entre la presència d'una otitis mitjana aguda i una otitis mitjana subaguda o serosa. En general, les otitis es resolen en uns pocs dies sense necessitat d'antibiòtic i el que fan els experts és realitzar un tractament simptomàtic, és a dir, reduir el dolor i la febre amb analgèsics i antitèrmics amb vigilància de l'infant.

Font: CuídatePlus

 

 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive