Senna occidentalis
Senna occidentalis

Paula Saez

Senna occidentalis, una alternativa al cafè?

Si busqueu alternatives més saludables al cafè, les llavors de la planta Senna occidentalis poden ser la solució.

El cafè i el te formen part del nostre dia a dia i molts no concebem començar la jornada sense una bona tassa d’una d’aquestes begudes amb cafeïna, per aconseguir energia i despertar-nos. Tot i això, sovint s’apunta que el cafè no es del tot sa si es pren en grans quantitats, per la qual cosa està bé buscar alternatives. Una d’elles és la Senna occidentalis, una planta herbàcia les llavors de la qual es poden torrar per emprar-les com a substitut o adulterant per al cafè tot i que aparentment no té cafeïna. Us expliquem tot el que s’ha de saber al respecte i on la podem trobar disponible per tastar-la.

Què és la Senna occidentalis?

Es tracta d'una planta herbàcia, nativa de les regions tropicals del món, que presenta tiges primes, amb una textura irregular i llenyosa. Les seves fulles es componen per parells de folis, mentre les seves flors es disposen en inflorescències fins amb 4 flors d'un color groc que varia d'intens a opac. Els fruits que dona són beines allargades que tenen nombroses llavors rodones i de color marró fosc al seu interior. Són aquestes les que es solen emprar per substituir el cafè i de fet, els derivats comercials de la planta coneixen com “sen de cafè”, “coffee senna” o “cafè de brusca”.

Més enllà d’aquest ús, la Senna occidentalis sovint es cultiva amb fins ornamentals, tot i que també té usos medicinals i culinaris diversos. És difícil trobar aquest tipus de llavors per elaborar cafè, però sovint es troben disponibles a grans webs com Amazon o a herbolaris especialitzats. Això si, abans de prendre-la cal tenir en compte els efectes secundaris perjudicials que pot produir, ja que alguns informes han advertit que el seu consum pot ser perillós per a la salut.

Perills de prendre les llavors de la Senna occidentalis

A través del International Journal of Pharmacognosy es va recopilar informació sobre casos d'intoxicació causada per les llavors d’aquesta planta, tant en humans com en animals domèstics. Concretament, es va determinar que pot induir al dany mitocondrial, el que deriva en una àmplia varietat de conseqüències com accidents cerebrovasculars, desordres motors, malalties visuals, disfuncions hepàtiques i pancreàtiques, diabetis i nefropaties, entre d'altres. Cal assenyalar que es creu que això passa per un consum excessiu i prolongat de les llavors i que avui dia no hi ha dades que informin dels efectes secundaris per la ingesta moderada o puntual del producte.

Tot i això, es desaconsella que el prenguin dones embarassades o en període de lactància, nens i persones amb alguna malaltia greu de base. Tampoc ha de ser utilitzat de manera simultània amb medicaments com la digoxina, la warfarina i els diürètics.

Serveix realment aquesta planta com alternativa al cafè?

A causa de les característiques de les seves llavors i tot i que no tingui cafeïna, les llavors torrades de Senna occidentalis solen distribuir-se com cafè de brusca o sen de cafè. Destaca pel seu contingut d'aminoàcids, vitamines i àcids grassos. A més, serveix com a laxant natural i per ajudar a mitigar problemes diversos com malalties cardíaques, hemorroides,  tos ferina i episodis de febre, tot i que en aquests casos seria en la seva versió medicinal. Per tot això, no es tractaria d’una alternativa 100% al cafè sinó d’una opció més en begudes amargues que podem tastar, sempre amb precaució i sense excedir-nos.

Font: MejorConSalud

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive