Les propietats del tè i del cafè
Les propietats del tè i del cafè

Paula Saez

Te i cafè: beneficis per a la salut (i contraindicacions)

Explorem la idea de que el té i el cafè són perillosos pels ronyons per esbrinar quant de veritat hi ha en aquesta afirmació que hem sentit més d’una vegada.

El cafè és un aliat indispensable en la vida diària de molts adults que necessiten l’impuls de cafeïna que aporta aquesta beguda per arrencar pels matins i aguantar durant tota la jornada laboral. Tot i que el té està vist popularment com una alternativa més sana al cafè, sovint se’l posa en el mateix sac al parlar de que ambdues begudes són perilloses pels ronyons. A continuació explorem aquesta qüestió per esbrinar si es veritat, en quins casos pot complir-se realment i quan hauríem de reduir o eliminar la ingesta diària de te i el cafè.

Perills de prendre cafè i te

Segons demostren diversos estudis realitzats per comprendre com afecta el prendre cafè i té als nostres ronyons, ha quedat determinat que el seu consum s’associa amb una disminució de la taxa de filtració glomerular quan es compleix un any des del moment en que comença el seguiment. Concretament ens centrem en un estudi realitzat per investigadors de la Unitat de Nutrició Humana del Institut de Recerca Sanitària Pere Virgili de la Universitat Rovira i Virgili (URV-IISPV) de Tarragona. Els pacients de la mostra que prenen més de dos tasses al dia van presentar un deterior considerablement superior  d’aquesta capacitat de filtració que aquells bevedors esporàdics o no bevedors de cafè i te. L’estudi també relaciona una pèrdua ràpida de la funció renal amb el consum de més de dues tasses de cafè al dia (és a dir, uns 100 mil·lilitres de cafè diaris).

"El cafè i el te són rics en compostos bioactius amb propietats antioxidants i antiinflamatòries, amb possibles efectes beneficiosos per a la salut humana, però fins i tot en dosis de consum moderades, poden influir en l'estat cardiovascular a través de les malalties renals cròniques", indica Sales-Salvadó, líder de l’estudi en qüestió. Per tant, està demostrat que el seu consum constant sí que pot afectar als nostres ronyons, sobretot en cas dels pacients més vulnerables o d’edat avançada. La recomanació que us podem oferir al respecte és la de disminuir la quantitat de cafè al dia a menys de dos tasses i consultar al nostre metge si notem cap efecte advers al prendre begudes amb cafeïna. 

Beneficis de prendre te i cafè

  • Energia per al dia a dia: un dels beneficis principals que ens aporta la cafeïna i la teïna és el xut d’energia que dona al nostre cos. Tot i això, cal vigilar de no tornar-nos dependents d’aquest tipus de begudes i efectes gairebé immediats.
  • Pèrdua de pes: en el cas del té, ja que accelera el nostre metabolisme. Ha de ser verd i sense sucre per poder afavorir l’eliminació de greixos acumulats a l’organisme.
  • Regeneració de cèl·lules del cos: i retard del procés d’envelliment natural  gràcies a determinades classes de tes.
  • Reducció del risc de patir algunes malalties greus (alguns tes): com diabetis tipus 2 i tumors cancerígens.

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive