nens i gossos, una gran combinació.
nens i gossos, una gran combinació.

Redacció

El millor amic de l’home... I sobretot dels nens

Els beneficis de tenir gos a casa per als més menuts són múltiples. Els repassem.

Diuen que és el millor amic de l’home i, segurament, més enllà de ser una frase estereotipada i repetida tantes vegades com vulgueu, conté part de veritat. Els animals de companyia ho són per alguna cosa i, en el cas dels gossos, segurament parlem de l’animal que millor s’ha acabat adaptant a la vida i relacions socials de l’ésser humà. Més enllà d’això, resulta que tenir un gos (o un gat) a casa és beneficiós per als nens. Ho és en aspectes que, d’entrada, ens dibuixarien una expressió d’incredulitat a la cara; tenir gos és bo per a la salut dels més menuts. Com a mínim, així es desprèn d’un estudi elaborat per un equip d’investigadors finlandesos entre 400 menors d’un any i publicat a la prestigiosa revista científica nord-americana ‘Pediatrics`.

L’estudi conclou que conviure amb gossos (o gats) des de ben petits enforteix el sistema immunològic. Els nens que conviuen des que neixen amb gossos o gats presenten un 30% menys de probabilitats de desenvolupar al·lèrgies com l’asma o la rinitis que aquells que no en tenen cap a casa seva. Aquesta és una de les principals conclusions de la investigació feta a Finlàndia. Aquest mateix estudi afegeix que els nens que gaudeixen de la companyia de gossos i gats pateixen menys infeccions d’oïda (un 44% menys) i necessiten prendre una tercera part menys d’antibiòtics.

Afavorir el desenvolupament cognitiu

Més enllà d’això, tenir a casa un gos afavoreix el desenvolupament cognitiu, emocional i físic dels nens. Els animals, en aquest sentit, esdevindrien també una escola de valors; l’empatia, l’amor incondicional, el respecte, la responsabilitat, la compassió o la fidelitat són valors que els nens aprenen gràcies als seus companys de quatre potes. Al seu costat, els nens pateixen menys estrès i se senten més feliços perquè els animals mai critiquen, ni donen ordres, ni s’enfaden, són afectuosos, sempre hi són quan se’ls necessita. Són, en definitiva, éssers incondicionals que mai rebutjaran als nens. Això facilita que la seva autoestima millori, i també la seva seguretat. Per a la majoria dels nens, un animal és la seva principal font de suport emocional després dels pares.

Així doncs, els nens que estableixen un vincle emocional amb els seus animals són més capaços de construir bones relacions amb altres persones perquè saben crear vincles afectius. Tenir gos també fa créixer en els menuts un sentit de la responsabilitat que, més endavant, els podria ajudar en la seva vida adulta. En una època on els nens cada vegada assumeixen menys responsabilitats per la permissivitat d’alguns pares, els animals esdevenen una bona manera de fer créixer els petits en un entorn on la maduresa i el compromís poden assolir cotes importants.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive