Intel·ligència emocional.
Intel·ligència emocional.

Redacció

Intel·ligència emocional, font de benestar

Una bona alimentació, fer exercici i descansar bé, però també la intel·ligència emocional, són factors que ens poden ajudar a gaudir d’una vida plena

L’educació rebuda, les experiències viscudes durant la infància i la nostra càrrega genètica. Són factors que determinen la nostra intel·ligència emocional. El benestar depèn de moltes coses però, indiscutiblement, una d’elles té relació directa amb la nostra manera de ser i de prendre’ns la vida. Gestionar, des d’un punt de vista emocional, tot allò que ens va passant pot ser gairebé tan saludable com una bona alimentació, l’exercici físic o dormir les hores. Intel·ligència emocional és salut.   

La psicòloga Mònica Mendoza apunta que “treballar la intel·ligència emocional ens ajudarà, sens dubte, a ser molt més feliços i a tolerar millor la frustració. Per a això és molt important que coneguem l’origen dels nostres sentiments, dels nostres pensaments i de les nostres emocions”, afegeix aquesta especialista. Però què podem fer per treballar-ho? En quins camps hem de parar atenció? L’expert en la matèria, Albert Alegre, recull les peces clau de la intel·ligència emocional en el seu llibre Cómo desarrollar la inteligencia emocional de los niños (Ed. Pirámide). Alegre exposava aquests elements que cal tenir en compte en una entrevista a RAC1: 

  • Capacitat d’entendre les pròpies emocions:Tots ens veiem afectats per les nostres emocions, que influeixen de manera decisiva en la nostra conducta i en les nostres relacions personals.
  • Capacitat de regular les emocions: La persona que sap regular les emocions no les amaga ni les reprimeix, però troba la manera adequada d’expressar-les, evitant caure en enfrontaments continus.
  • Capacitat d’entendre les emocions de la resta de persones: Entendre les emocions dels altres requereix la voluntat de parar atenció a aquells sentiments, desxifrar-los... A més, implica ser empàtic, entendre què necessiten els altres i desitjar-los el millor.
  • Capacitat d’establir relacions personals i socials positives: Tot plegat, mostrant interès per a les altres persones, obrint-se a les seves idees, sent cooperatiu, assertiu i comunicant de manera efectiva.
  • Capacitat de confiar en un mateix i estar motivat: Així s’aconsegueix tirar endavant idees i projectes, i aconseguir resultats a més de, probablement, tenir més opcions d’arribar on ens proposem. És una arma amb molt potencial.

A banda de les peces que formen el trencaclosques de la intel·ligència emocional, Alegre destaca un seguit de factors que ens poden ajudar a treballar-la dia a dia; la cooperació (treballar per un bé comú), les connexions estretes entre membres de la pròpia família (veient-la com un equip), o aprendre a escoltar i a comunicar són punts a tenir molt en compte per treballar la nostra intel·ligència emocional.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive