Intel·ligència emocional.
Intel·ligència emocional.

Paula Saez

La intel·ligència emocional per criar els fills, per què és important

Us expliquem detalladament el que significa la intel·ligència emocional i per què és important treballar-la per a poder criar els nostres fills.

Criar els fills mai ha estat una tasca senzilla i aquets és un fet que s’ha tornat encara més complex en l’estranya època actual que ens ha tocat viure a causa de la pandèmia mundial causada per la COVID-19. És normal que en aquest escenari ens costi molt més treballar les nostres emocions i mantenir-les estables. Per aquest motiu, comprendre com millorar la nostra intel·ligència emocional és més que recomanable per poder tractar els nostres fills amb cura i aconseguir que creixin feliços, sans i ben educats.

Què és la intel·ligència emocional i per què és important?

Amb el terme “intel·ligència emocional” ens referim, bàsicament, a saber controlar les emocions, a més de poder gestionar-les i utilitzar-les a través del foment de diverses activitats i exercicis per a aconseguir afrontar el nostre dia a dia d'una manera més eficient. Si comencem a treballar les emocions des de que els nens són petits, serà molt mes senzill que creixin sabent com controlar-se i esdevinguin persones més educades. 

Per posar un exemple abans d’oferir-vos una sèrie d’exercicis i activitats, podem pensar en aquells nens que no disposen d’una capacitat suficient com per acceptar la frustració, cosa que pot produir atacs violents, crits i, en definitiva, ser perillós per a ells i els que els envolten. Si ho aconseguim tractar a casa i de forma progressiva podríem ser capaços de millorar la seva resposta davant de diverses situacions que de ben segur es trobaran cada cop més a mesura que vagin creixent. Això si, cal deixar clar que si la situació escapa de les nostres mans haurem de recórrer a ajuda professional. 

Activitats i exercicis per treballar la intel·ligència emocional

  1. Ensenyar a reconèixer les emocions bàsiques: a partir dels dos anys és recomanable iniciar els infants en el camp del reconeixement de les emocions, ja que és quan comencen a interactuar amb altres infants i adults de forma constant i desenvolupen el sentiment d’empatia. Podem realitzar diversos exercicis amb ells, com introduir-los en el coneixement de les emocions bàsiques, es a dir, alegria, tristesa, por i ràbia mitjançant fotografies, dibuixos, preguntant-los què els passa si veiem que tracten d’expressar alguna emoció, etc.
  2. Ajudar-los a afrontar les seves emocions amb exemples: tal i com hem esmentat abans, és habitual que els infants tinguin rebequeries i acabin cridant o colpejant coses. En aquestes situacions, cal esperar a que acabin per poder ensenyar-los, per exemple, que abans de cridar és millor expressar en veu alta què els molesta per a que puguin aprendre a expressar els seus sentiments de forma correcta.
  3. Ensenyar-los a escoltar i a comunicar-se: és imprescindible que des de molt petits els nens sàpiguen guardar silenci mentre els altres parlen. A més, ha de ser una escolta activa per a que puguin retenir i processar el que els hi estem explicant. Per aconseguir-ho, sobretot al principi, és recomanable parlar a poc a poc, cara a cara i acabant les frases amb preguntes com "¿ho has entès?", "¿estàs d'acord?" i derivades.

Font: La mente es maravillosa

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive