Quantes hores hauries de dormir i trucs per evitar l’insomni
Quantes hores hauries de dormir i trucs per evitar l’insomni

La importància de dormir i què suposa per a la salut

Descansar bé és fonamental per estar en forma i per a molt més. Repassem les claus de dormir bé.

Entrena, menja i descansa. Podríem dir que és la Santíssima Trinitat d’una bona rutina per estar en forma. Tenir un bon descans és fonamental per a la nostra salut, igual que mantenir una dieta equilibrada i fer exercici regularment. Una nit de son reparador ens permet complir millor les exigències diàries, ajuda a controlar l'estrès i mantenir un estat d'ànim equilibrat.

Tot i que la nostra rutina és molt agitada, no podem oblidar que el descans és fonamental per millorar la nostra qualitat de vida i mantenir-nos actius. Quan dormim, l'estat de relaxament físic i mental que aconseguim ens permet recobrar energia i afrontar de forma òptima una nova jornada. No dormir prou o dormir malament pot afectar de diverses maneres tant la nostra salut física com mental.

Un bon descans implica dormir les hores necessàries segons la teva edat. Els especialistes recomanen per als adults una mitjana de 8 hores de son diàries. Per aconseguir-ho pots adoptar petits i senzills hàbits, com establir una hora fixa per anar a dormir, evitar consumir menjars pesats abans de fer-ho i no exposar-te a pantalles (televisió, ordinador o mòbil) almenys una hora abans de ficar-te al llit.

Facilites la regeneració cel·lular

Quan dormim la nostra pell també descansa. Les cèl·lules es regeneren i oxigenen amb més facilitat. Específicament als ulls, la Rodopsina (pigment sensible a la llum) aconsegueix renovar-se recuperant-se de l'esforç realitzat durant el dia.

Ajudes a mantenir un pes saludable

Segons estudis científics, quan el nostre cos no descansa prou tendeix a acumular més greixos i es fa més difícil cremar-los. Quan dorms prou, tens més probabilitats de mantenir el pes o fins i tot perdre'l més fàcilment.

Controla malalties com la hipertensió i la diabetis

Si no descansem prou, estem corrent el risc d'augmentar les probabilitats de contraure malalties com la hipertensió o la diabetis per l'increment de la producció d'hormones com el cortisol, també coneguda com l'hormona de l'estrès.

Cuida el cor

Durant el son també disminueix la nostra freqüència cardíaca. Això afavoreix el treball de reparació que fan les cèl·lules coronàries i els teixits. En aquest moment, el nostre organisme també allibera la melatonina (també coneguda com l'hormona del son) i l'hormona del creixement.

Millora la teva capacitat intel·lectual

Dormir bé és fonamental per millorar la capacitat intel·lectual. El nostre cervell necessita desconnectar-se diverses hores per així processar tota la informació que va acumulant durant el dia.

Ajuda a la coordinació

Una activitat psicomotriu no es pot executar correctament si el nostre cervell no està descansat. Si conduirem o realitzarem una feina que impliqui riscos, el descans no només és aconsellable, sinó que és imprescindible.

Font: ACHS

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive