Funciona realment la medicina natural?
Funciona realment la medicina natural?

Funciona realment la medicina natural?

Aromateràpia, hidroteràpia...us expliquem com funciona la medicina natural i tradicional i els seus desavantatges a tenir en compte.

L’evolució de la medicina i els avenços mèdics han aconseguit que avui dia tinguem moltes eines per poder fer front a qualsevol malaltia, en major o menor mesura. Tot i això, antigament tenien també una sèrie de remeis per tractar les dolences menors. La medicina natural o tradicional es centra en estimular la capacitat curativa del nostre propi cos i en facilitar que els mecanismes que tenim nosaltres mateixos s’estimulin per aconseguir un bon estat de salut sense agents externs. Tot i això, pot arribar a ser perillós el confiar massa en aquets tipus de medicina. Us ho expliquem per parts i de forma detallada.

Què es la medicina natural i quins tipus hi ha?

Hi ha molts tipus de medicines i teràpies naturals que van des de la nutrició clínica a la medicina d’herbes, l’acupuntura o els quiromassatges, entre altres. Cadascuna es centra en una àrea i cal assenyalar que l’evidencia científica que recolza aquest tipus de pràctiques és escassa, ja que no hi ha estudis fiables que determinin si té resultats verídics o bé si els pacients que asseguren notar milloria han estat sotmesos a un efecte placebo.

Quant a les afeccions que tracta l’anomenada neuropatia, són una amplia gama diferent però es centren tant en problemes mentals i emocionals (depressió, ansietat i d’altres) com en lesions físiques i malalties cròniques (migranyes, artritis, dolor muscular, etc.), entre d’altres com afeccions agudes: mals de cap i de gola, refredats...Sempre que no siguin casos en els que necessitem medicines o antibiòtics per curar-nos, podem valorar l’opció d’optar per la medicina natural si res més ens funciona com a complement.

Avantatges de la medicina natural

 • És preventiva: ja que podem rebre un tractament abans de que comencin els símptomes de la malaltia en qüestió per reduir el seu efecte.
 • Menys agressiva per al organisme: no solen tenir efectes secundaris negatius.
 • No té efectes a llarg termini: al contrari que moltes medicines que romanen en el nostre cos durant un temps fins que es depuren del tot.
 • Promouen el benestar general: perquè no només combaten un sol símptoma, sinó que molts tractaments naturals es centren també en l’àmbit emocional.

Inconvenients de la medicina natural

 • No sempre és efectiva: com la medicina i els resultats científics contrastats no hi ha res.
 • És més lenta: ja que es centra en el tractament dels símptomes i no necessariament en l’origen del problema.
 • No és massa efectius per tractar emergències: ni malalties realment greus.
 • Les dosis no estan tan controlades: com en el cas de la medicina convencional.

En general, la medicina natural ens pot servir més per canviar el nostre estil de vida cap un més saludable que per curar-nos d’una malaltia, sobretot si és greu.  Menjar més sa, reduir l’estrès que patim al nostre dia a dia, fer exercici, meditar...tot els pot ajudar a sentir-nos millor i a reduir les possibilitats de patir qualsevol dolença. 

Comentaris (3)

Mataronina Fa 9 mesos
No per res, però crec que els medicaments no han aparegut per art de màgia al mercat... El seu origen està en les plantes, extractes d'aquestes, de les seves diferents parts. I ja després s'han anat aïllant els principis actius i introduint més factors. Així que ni tot és blanc, ni tot és negre. El que si s'ha de tenir clar és que tampoc a tothom li serveix el mateix perquè el metabolisme de cadascú és diferent. O a veure a qui un paracetamol li va de perles, i qui vol un ibuprofe
Elena Fa 9 mesos
Com podeu afirmar que la medicina natural no cura malalties ? Col.lesterolemis, hipertensió, sucre, infeccions varíes, dolor ,esteatosis hepatica etc..no son malalties? Doncs tot això es tracta amb medicina natural i es efectiva, I la pregunta sería, la medicina tradicional sempre cura malaties greus?
mataroní Fa 9 mesos
On et pot fer mal la "medicina natural" és a la butxaca, que hi ha molts espavilats que viuen d'això, per tècniques que tenen la mateixa eficàcia que qualsevol placebo. El nom ja enganya, ficant dins del sac de "medicina natural" coses que són part de la medicina i coses que són enganyifes. Menjar sa, reduir l'estrès, fer exercici, quiromassatge, fisioteràpia, són part de la medicina. Acupuntura, homeopatia, i altres collonades, no són medicina, i només serveixen per a gastar-te els

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive