Un problema que afecta a molta més dones del que sembla.
Un problema que afecta a molta més dones del que sembla.

Redacció

Arrenca el projecte per millorar el diagnòstic i tractament de la incontinència fecal a Mataró

Un 15% de les dones pateixen aquest trastorn de incontinència fecal. Mataró prepara un projecte per millorar-ne el tractament.

A partir del dilluns 3 d’abril l’Hospital de Mataró començarà a trucar a dones de la ciutat per estudiar la prevalença a la capital del Maresme de la incontinència fecal, que en general afecta a un 15% de la població femenina. És la primera part del projecte que té com a objectiu millorar el diagnòstic i el tractament d’aquesta patologia entre les mataronines. Es faran unes 2.000 trucades que centraran la seva atenció en tres fenotips diferents: parteres en l’últim any, post menopàusiques d’entre 45 i 75 anys i ancianes de més de 75 anys.  

El projecte, anomenat ‘Prevalença i fisiopatologia de la incontinència fecal en diferents fenotips de dones residents a la comunitat. Impacte en la QoL i necessitats terapèutiques’, liderat per la metgessa de família Maria Bartolomé del CAP Mataró Centre, es basa en la millora del cribratge i diagnòstic de la incontinència fecal (IF) en les dones residents a la ciutat de Mataró, on actualment es desconeix la prevalença.

La psicòloga i infermera de la unitat de proves funcionals digestives de l’Hospital de Mataró, Alba Raventós, destaca la importància d’acabar amb l’estigma: “Moltes dones arriben al CAP, el professional no ho pregunta i elles no diuen res. Passen els anys i el tractament arriba tard. Cal perdre la por a explicar-ho. Com ha passat amb l’orina, volem treure l’estigma sobre les dones que pateixen incontinència fecal”.

IMG 2637
 

Com afrontar-ho de millor manera

La qüestió és abordar millor la problemàtica, fet que seria possible si Primària derivés a temps a les pacients amb aquest problema. Aleshores, a l’Hospital de Mataró podrien tractar cada cas com pertoca. Ho explica Alba Raventós: “Estem validant un algoritme de pacients que tenen incontinència. Tenim resultats i són bons. Volem detectar casos amb les trucades, derivar-los i tractar-los. Principalment mirem la consistència de la femta. Si és tova, fem un tipus d’abordatge que consisteix en un test d’alè per detectar intoleràncies. Llavors, receptem dieta o tractament farmacològic. Si la consistència de la femta és normal, fem tractament rehabilitador. N’hi ha de quatre tipus: Biofeedback, Kegel, electroestimulació i neuromodulació.”

Durant els propers mesos també es faran cursos dirigits als professionals de Primària perquè coneguin amb profunditat, tinguin present i puguin preguntar a les pacients sobre la problemàtica de la incontinència fecal. De la mateixa manera, es portaran a terme xerrades a la població: “Volem agrair la disposició de la gent, especialment ara que començarem a fer les trucades".

Preguntes i respostes: un problema més freqüent del que sembla

 

Davant aquesta situació, des del Consorci Sanitari del Maresme té marcats diversos objectius per a poder fer front al projecte, que ha de servir per avançar en aquest diagnòstic i sobretot també en el tractament. La proposta compta amb aquests eixos:

  • Determinar-ne la prevalença segons tipus de dona, ja que les causes poden ser diverses: parteres, dones postmenopàusiques i dones majors de 75 anys.
  • Estudiar quins mecanismes porten a desenvolupar la incontinència fecal i els seus símptomes, segons cada tipus de pacient
  • Crear nous protocols assistencials de seguiment que permeti coordinar el CAP amb ASSIR i l'atenció hospitalària
  • Crear un programa per a professionals que els permeti millorar el diagnòstic d'aquesta malaltia

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya fa servir el Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut (PERIS) per becar projectes que busquin millorar la salut dels ciutadans a partir del coneixement generat per la recerca i per a la innovació. Un pla que permet presentar candidature sper rebre alguna subvenció per treballar en camps específics, com és el cas del Consorci i l'equip que desenvoluparà aquest projecte sobre la incontinència fecal en dones.

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive