El Parc Forestal.
El Parc Forestal.

Mataró promourà una guia de rutes pels seus espais forestals

Cada cop més mataronins gaudeixen del patrimoni natural que hi ha al terme municipal però aquest no està prou ben senyalitzat ni difós

El patrimoni natural i històric que hi ha als espais forestals del terme municipal de Mataró és molt ric i variat. Els diferents turons​  (de Cerdanyola i d’Onofre Arnau, Cabanyes, d’en dori, Can Bruguera...), fonts (La Moreneta, el Sot de la Salamandra), les ermites de Mata o ; a més de les 750 hectàrees de zona agrària de les Cinc Sènies, Mata i Valldeix. Una llarga llista que cada cop més mataronins i mataronines volen gaudir, en especial en temps de Covid, on les limitacions d’interacció social i de mobilitat fan que els espais naturals propers siguin una de les poques fonts d’oci i de benestar a l’abast.

Les restriccions actuals com ara el confinament perimetral municipal, sumades a la creixent voluntat ciutadana de gaudir de l’entorn natural, està fent que diferents espais del terme municipal de Mataró, com ara Can Bruguera, el Parc Forestal o el Passeig Marítim, pateixin massificacions de persones i vehicles, sobretot els caps de setmana. Aquest darrer cap de setmana, per exemple, la tendència força actual d’anar a buscar el tió ha fet que els entorns de Can Bruguera s’hagi omplert a vessar de cotxes aparcats i famílies passejant-hi.

Can Bruguera, diumenge passat, mostrant que és un dels espais forestals de Mataró més massificats. Foto: Cedida

Can Bruguera, diumenge passat, mostrant que és un dels espais forestals de Mataró més massificats. Foto: Cedida

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament de Mataró s’ha proposat elaborar, indicar i difondre les rutes forestals que es poden fer a Mataró. Així ho va aprovar el Ple municipal de desembre, a proposta del grup municipal d’ERC, que va rebre el suport de totes les formacions amb representació al consistori. Els republicans apunten que la guia es podria inspirar en el model ja aplicat en el programa Fem Salut amb rutes urbanes per fer a peu, que inclouen el recorregut, la dificultat i la durada.

Cinc Sènies. Foto: R.Gallofré

Ciclistes i senderistes a les Cinc Sénies. Foto: R.Gallofré

Entre els objectius de la guia, es vol evitar l’ús del cotxe per accedir al bosc, diversificar la mobilitat de les persones per tal de fer-la més equilibrada, promoure hàbits saludables i el respecte i cura del medi ambient. I, sobretot, que els camins siguin accessibles per a la ciutadania, per la qual cosa aquests s’han de senyalitzar bé i arranjar-los, àmbits en els quals encara queda molta feina per fer.

La moció constata que en aquesta tasca hi podrien tenir un paper molt important entitats coneixedores del territori com la Unió Excursionista de Catalunya a Mataró, l’Agrupació Científico Excursionista de Mataró, l’Agrupació de Defensa Forestal Serra de Marina, la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró o l’Associació de propietaris forestals del Montnegre – Corredor.

Comentaris (5)

Que ho aprofitin Fa 2 anys
Que aprofitin aquestes rutes per recollir la brossa i la porqueria que hi ha llançada pels boscos i camps de tot el terme municipal de Mataró
David Pancras Fa 2 anys
Els de ERC pensen el que la gent necessita, Això va be a TOT EL POBLE, Bona idea!! Poder accedir al bosc, a la natura, fa que facis exercici i va molt bé, per la salut mental. Per tant ens convé molt i molt, amb pandèmia, i sense.
ANTONIO Panadero Fa 2 anys
Sort a que el Grup Municipal de ESC i Mes ho van propusar al últim Ple del Ajuntament i la resta de Grps es van sumar. Tenim un entorn privilegiat al nostre voltant per que la gent del poble s'haprofites. Amb bona senyalitzacio i planos de llocs d'interes, guanyem en qualitat de vida, premisa fonamental dels Politics.
Moises Fa 2 anys
La única señalización que existe en el Turo d'Onofre Arnau son unos estupendos letreros que nos indican como llegar a la sacrosanta montaña del Canigó desde el Camí de les Cinc Senies. Sin embargo no existe ninguna señalización que nos indique como llegar Can Bruguera o al Parque Forestal. Me gustaría saber cuantos mataroneses van caminando hasta el Canigó. Es que parecemos lerdos!!!
FERNANDO Fa 2 anys
Ya era hora! En otros sitios hay rutas marcadas y señalizadas y es más fácil para todos

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive