Llet de patata, vegana és clar.
Llet de patata, vegana és clar.

La llet de patata, una nova moda

Avena, soja, ametlles, coco...són moltes les opcions de begudes vegetals que tenim i ara arriba una nova contrincant: la llet de patata.

Patir intolerància a la lactosa o portar una dieta vegana són dos dels motius (que no els únics) que podem tenir per preferir la llet vegetal a la d’origen animal. Avui dia tenim molts opcions disponibles i gairebé qualsevol supermercat té la seva pròpia selecció de begudes d’avena, ametlles, soja i demés. A totes elles es suma una més: la llet de patata. Creada per l’empresa sueca Dug durant el passat any 2021, ja s’està començant a popularitzar arreu del món per les seves propietats beneficioses i el fet de que produeix una petjada de carboni més baixa que la resta de competidores.

Dug, la primera llet de patata del món

Segons indiquen des de la web de la marca, Dug s’elabora amb una base de patates a la que s’afegeix la fórmula “secreta” que conté altres ingredients com proteïna de pèsol, maltodextrina, fibra de xicoira, oli de colza i aromes naturals. També conté diverses vitamines que inclouen D, B12 i àcid fòlic. Ha sortit al mercat amb tres variants diferents: original, sense sucre i barista (més cremosa, pensada per a begudes calentes), totes elles lliures de lactosa, gluten, fruits secs i soja. És precisament per aquest motiu pel qual està triomfant tant, ja que al no contenir tants productes relacionats amb les al·lèrgies alimentaries es presenta com una bona opció enfront d’altres llets vegetals del mercat.

“La nostra elecció de fer servir patates com a base significa que tenim una beguda súper sostenible. Les patates no necessiten gaire per créixer, cosa que les converteix en un cultiu súper sostenible en comparació amb altres com la soja, les ametlles o la civada. Per no parlar dels productes lactis», comenten des de la marca.

De fet, la llet de patata compta amb una petjada de carboni molt baixa, al voltant de 0,27-0,31 kg de CO2e/kg. A més, consumeix molta menys terra i requereix la meitat de la quantitat que necessita la civada agrícola. Quant a l'ús de l'aigua, Dug fa servir 56 vegades menys quantitat que la beguda d'ametlles, per exemple. Ha estat precisament aquest punt distintiu, el de ser tan sostenible, el que l’ha fet destacar per sobre de les altres.

Va ser al mes de maig de 2021 quan Dug es va posar a la venda per primera vegada, al mercat suec. Gairebé un any després ja la podem trobar a Amazon, però encara no arriba al nostre territori. Altres supermercats com l’anomenat Navesu o The Vegan Kind també tenen disponible aquesta llet, tot i que a Espanya no trobem cap botiga especialitzada que la porti. Serà qüestió de temps, també el fet que altres marques s’atreveixin a crear les seves pròpies fórmules fins que arribi el dia en que la beguda de patata sigui una més juntament amb altres com la d’avena, ametlles, soja, arròs, coco i demés a qualsevol supermercat. 

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive