El 2021 ha estat un any molt complicat per al sector de la restauració a Mataró i el Maresme, lluny de la recuperació esperada després d’un 2020 catastròfic a tots els nivells a causa de la Covid. Malgrat tot, la qualitat i varietat de l’oferta i el servei dels establiments del territori, i la seva capacitat d’adaptar-se a les noves necessitats i lluitar contra els elements adversos, ha fet que el sector tiri endavant. També ho ha pogut fer, en bona part, gràcies al suport ofert pel Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme, que ha viscut un 2021 ple d’activitat i d’accions per ajudar a encaminar-se cap a la reactivació.
Malgrat el context de la pandèmia, durant aquest any s’han pogut fer les tres accions que el Gremi duu a terme tradicionalment a la capital del Maresme. Per començar, el Plat de Mataró, que ha celebrat la seva 24a edició centrada com sempre en la sèpia amb patata i pèsol, i que ha comptat amb la participació de nou restaurants de la ciutat. Un altre clàssic han estat les Jornades del Fricandó, que en la seva 8ena edició ha comptat amb set restaurants mataronins que han ofert les seves receptes d’un dels plats més estimats de la gastronomia catalana.
Per últim, aquest 2021 també s’ha pogut recuperar una de les iniciatives més populars, la Ruta de la Tapa, que ha comptat amb una quinzena d’establiments i, com a novetat, l’ampliació en el calendari, passant de 9 a 17 dies i incloent tres caps de setmana enlloc dels dos habituals. Iniciatives, totes elles, que han servit per dinamitzar el sector en aquest any tan complicat. En aquest mateix àmbit s’hi inclou la prova pilot duta a terme amb l’Ajuntament per tallar el trànsit els vespres i nits de cap de setmana al carrer de Cuba de cara a habilitar-hi terrasses dels bars i restaurants del vial, una iniciativa que s’ha tancat amb èxit i que es repetirà l’any vinent.
A banda, des del Gremi s’ha assessorat els establiments associats amb tots els formats possibles, arribant al número de 138 notes informatives des del inici de la pandèmia Covid-19. A més, s’han realitzat 10 accions formatives, xifres que a causa de la pandèmia se situen lluny encara de les realitzades durant el 2019.
Els reptes de futur del Gremi
- Millorar la qualitat i quantitat de serveis als agremiats
- Incrementar la Formació a la nostra Escola de Restauració i Cambreria
- Millorar la gestió de la nostra Borsa de Treball
- Celebrar els 25 anys del Plat de Mataró.
- Celebrar –encara que de forma endarrerida per la pandèmia- els 20 anys de la fundació de la nostra Escola (any 2000), i els 85 anys del Gremi (any 1936).
“Hem trobat a faltar molts més ajuts per part de l’administració”
Entrevista amb Enric Bartrés, President del Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme
En quina situació es troben bars i restaurants després d’un any tan dur? La tornada a l’activitat ha servit per recuperar les pèrdues?
De fet ja portem dos anys molt durs. L’hostaleria en general s’està recuperant massa lentament dels efectes de la pandèmia. Les pèrdues generades ja no es recuperaran, i de fet són un pes excessiu per moltes empreses. Hi ha ICOs, crèdits i deutes a retornar. És una realitat molt dura. La situació torna a ser de limitació al 50% de l’aforament interior, i això va en detriment de la facturació, del compte de resultats i de la recuperació de
les empreses..
Esteu satisfets amb el suport rebut per part de les administracions ? Què heu trobat a faltar?
De cap manera, les administracions han posat pedaços on han pogut. Som conscients de les seves limitacions, però en cap moment ens han escoltat directament en referència a les nostres necessitats. Hem trobat a faltar més ajuts directes. Els ajuts que han arribat han estat minsos i han arribat tard. Esperem que amb els fons europeus ens derivin més ajudes.
Han canviat els hàbits dels clients arran de la pandèmia? Com cal adaptar-s’hi?
La gent ha anat més als supermercats de barri per consumir a casa. Part de la despesa en hostaleria s’ha derivat cap al comerç alimentari. Han millorat les empreses que ja treballaven abans de la pandèmia amb el servei a domicili, i en l’hostaleria en general això ha servit per tapar forats i no tancar empreses. Efectivament, han crescut tant el Servei a domicili com el Menjar per emportar. Encara però, hi ha gent reticent a accedir a l’interior dels locals. Encara anem limitats. Les terrasses han significat –pels que en tenen– una opció important de facturació.
El “delivery” que va irrompre amb força durant la Covid, s’ha establert com una alternativa de negoci per als establiments?
El servei a domicili (delivery) i el menjar per emportar (take away) han crescut, però –en gran part dels casos– no prou com per salvar els comptes de resultats de moltes empreses. Delivery i take away es mantindran com a mínim el proper any. Hem adaptat el sistema de treball, tot i que genera disfuncions en les empreses no acostumades.
Heu detectat alguna nova tendència durant aquest any en l’àmbit de la restauració a Mataró i el Maresme?
A mesura que la nostra societat absorbeix immigració de tot el món, la diversificació de l’oferta gastronòmica es fa evident. Això ve afavorit per la tendència a viatjar de la nostra societat; la gent ja coneix la gastronomia de mols països i gaudeix recordant els gustos que va tastar en els seus viatges. A banda d’això, la diferenciació és un element cabdal en tota economia de lliure mercat i per lluitar en aquest mercat tan competitiu t’has de posicionar molt bé. La diferenciació és vital. En tota crisi, el preu és un indicador molt important del consum de determinats productes. Creix la demanda de productes de baix cost en general.
Comentaris