formatge manxec
formatge manxec

Redacció

El formatge manxec, una DO en mans de pocs privilegiats

És un dels formatges més populars de la península però cal estar alerta si és realment Denominació d'Origen

Si t’agrada el formatge és gairebé impossible que no t’agradi el manxec. És un dels formatges més universals, com a mínim a casa nostra. Ni insípid ni extremadament fort, el manxec reuneix un equilibri harmònic que el fa un formatge molt especial i apreciat per la majoria de paladars

El formatge manxec és, per tant, un dels formatges més coneguts de la península. S’elabora amb llet d’ovella de raça manxega i diem que és un formatge de coagulació enzimàtica o de pasta premsada pel tipus de procés que s’aplica. Rep el nom de la zona en la qual s’elabora i on té l’origen. Segons el seu grau de maduració, trobem el tendre, el semi o el madurat, tot i que la maduració mínima d’un manxec són 30 dies. Està protegit per la denominació d’origen de “La Mancha” i està produït dins la superfície que aquesta limita: Una superfície de 4.419.763 ha en una sèrie de municipis que comprenen part de les províncies d’Albacete, Ciudad real, Cuenca i Toledo. I prou. Diguéssim que qualsevol altra cosa seria una burda imitació.

Històricament, els primers motlles eren fabricats amb espart que els mateixos productors collien a les muntanyes de Castella la Manxa. Els productors no han oblidat els seus orígens i per aquest motiu encara avui es fan motlles de plàstic amb la forma característica i amb el dibuix de l’espart.

El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Queso Manchego inverteix molt d’esforç en informar sobre com reconèixer un formatge autènticament manxec. Per això, recalca tenir en compte aquests tres punts fonamentals:

La paraula manchego
El terme “manchego” es trobarà imprès a l’etiqueta comercial. Si el formatge ha estat elaborat amb llet crua, ha de contenir a més el terme “artesano” o “artesanal”.

La contraetiqueta
La trobarem incloent el logotip de la Denominació d’Origen. En formatges de mida petita, o cunyes, anirà marcada en el seu extrem superior dret per una banda de color blau o verd.

La placa de caseïna
A la cara oposada a la de l’etiqueta comercial, hi haurà incrustada a la pell la placa de caseïna amb els termes “España, Denominación de Origen, MANCHEGO” i una sèrie de cinc dígits i dues lletres.

Sigui com sigui, gaudir d’un bon manxec és un dels plaers que es regala qualsevol formatger. Ja siguin uns ‘tallets’ com a aperitiu, per acompanyar un bon pa amb tomàquet o conjuntament amb una taula de formatges. Com a condiment d’una amanida verda o com a ingredient d’una pizza 4 formatges també és una victòria gustativa assegurada.

Fonts: lapaissa.com i totformatge.com

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive