Campanes de Santa Maria. Foto: R. Gallofré
Notícies relacionades
Campanes de Santa Maria. Foto: R. Gallofré

Tota una festa abans d'enlairar les campanes de Mataró

Les campanes de Santa Maria s'exposen a fora a la plaça amb actes festius com la presentació, benedicció i primera repicada, abans de tornar a lloc el dimarts 9

patrocini FinquesGuillem02
 

Tot a punt a Mataró per a la imatge i la notícia més esperada de l’any: el retorn de les campanes al campanar de Santa Maria un cop restaurades quatre de les antigues i fosa una de nova, la Carme. La part final del projecte de restauració dels bronzes i el campanar arriba: dimarts 9 es farà la gran operació d’enlairament i instal·lació de les campanes al seu lloc, perquè puguin repicar per la Festa Major de Les Santes. Abans, però, hi ha un reguitzell d’actes que culminen aquest dissabte 6 i diumenge 7 amb la presència de les campanes a la mateixa plaça de Santa Maria.

 • Les campanes de Santa Maria tornaran al campanar aquest dimarts 9 de juliol, en una operació amb una grua monumental que es preveu que s’allargui com a mínim durant tot el matí.
 • Serà la rèplica de la jornada del passat 12 de març quan -enmig d’una gran expectació de ciutadania i mediàtica- les cinc campanes litúrgiques van baixar del Campanar per per primer cop des de la seva instal·lació.
 • Abans del dia 9, però, hi ha hagut i hi haurà aquest cap de setmana dels 6 i 7 nombrosos actes que responen a l’objectiu d’acostar el màxim les campanes a la ciutadania i que estan aixecant, tots ells, una gran expectació i assistència.
L'exposició de campanes. Foto: Ll. Rugama
L'exposició de campanes. Foto: Ll. Rugama


L'oportunitat històrica de veure les campanes al carrer

La gent més gran de Mataró més gran recorda l'escena de 1954, amb les campanes de Santa Maria a la plaça abans de ser instal·lades. Aquest cap de setmana es viurà una imatge similar. Com a colofó de la setmana durant la qual s'han exposat a dins de Santa Maria, les campanes seran tretes a fora i durant tot el cap de setmana s’exposaran a la plaça de Santa Maria (és a dir, fora del temple, a la sagrera de la Basílica). Allà també es podran veure, acaronar i fotografiar i per amenitzar la jornada de dissabte hi haurà dos actes especials.

 • Un vermut poètic, dissabte a les 12h, amb la lectura de poemes dedicats a les campanes mentre es fa un vermut popular.
 • Un concert de melodies de Les Santes, dissabte a les 19h. S’interpretaran, a càrrec dels seus protagonistes, les diferents melodies pròpies de la Festa Major de Les Santes que dialoguen amb les campanes de Santa Maria en els diferents moments del programa que hi ha repicades com a protagonistes. Un concert que anticiparà Les Santes amb els flabiolaires de l’Estrena, alumnes i professors de l’Escola Municipal de Música de Mataró, els Grallers de Mataró, els músics dels Capgrossos de Mataró i els Ministrils de l'Àliga.
musics áliga
musics áliga


Diumenge 7: presentació, benedicció i el primer so de les campanes

El diumenge 7 de juliol serà el gran dia reservat per la cita de les 12h, amb la presentació de les campanes a la ciutat i la benedicció de la nova Carme, tal com és preceptiu. A la mateixa plaça de Santa Maria on restaran exposades les campanes es farà la presentació oficial d’aquestes a la ciutadania, amb la presència de l’alcalde de Mataró David Bote i autoritats i, acte seguit, la benedicció de la nova Carme a càrrec del bisbe Monsenyor Javier Vilanova.

Un cop beneïda la nova campana Carme, aquesta i la resta de campanes sonaran per primera vegada, des de la plaça estant, repicades pels campaners de Santa Maria. Serà la manera simbòlica de culminar el procés i deixar-les preparades per al seu enlairament i instal·lació.

 • El mateix diumenge 7, després de l’acte de benedicció, a l’interior de Santa Maria es farà una missa dominical dedicada a l’ocasió i presidida pel bisbe.
 • La presentació de les campanes a la ciutat, juntament amb el seu primer so, culminaran la programació de ‘Celebrem les campanes!’.

 


Un èxit constant de públic


Tots els actes públics del projecte de restauració impulsat pels Campaners de Santa Maria i el Museu Arxiu de Santa Maria i la pròpia parròquia amb el suport de l’Ajuntament, la Generalitat i Arxidiòcesis han comptat amb un gran èxit de públic que ha refermat l’especial lligam que hi ha entre els mataronins i les seves campanes. El projecte és a punt d’enllestir-se d’acord al calendari que marcava com a innegociable que les campanes es puguin repicar per la Festa Major de Les Santes.

Campanes de Santa Maria. Foto: R.Gallofré
Campanes de Santa Maria. Foto: R.Gallofré

 


Una nova crida a les aportacions  


Fer una aportació al projecte té importants beneficis fiscals

La restauració de les campanes de Santa Maria és un projecte costós i ha esdevingut una  de les notícies més destacades d’aquest any a la capital del Maresme. Compta amb el  suport de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Mataró, però necessita la  captació de patrocinis d’empreses i la recollida de donatius personals que permetin  completar el finançament de totes les intervencions necessàries.  

 • Amb motiu de l’avenç important que suposa l'arribada de les campanes, es fa una altra  crida a sumar més aportacions populars al projecte. 

Les aportacions es poden fer al compte corrent ES74 2100 1059 5102 0013 5597, fent  constar la paraula CAMPANES al concepte de la transferència. Qualsevol quantitat donada  fins a 250 € té una desgravació del 80%. Per exemple, si es realitza una donació de 250  euros, Hisenda en retornarà 200, en forma de deducció, a la següent declaració de Renda.  De 250 euros en amunt, la deducció és del 40%.

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telèfon: 93 312 73 53
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive