Notícies relacionades
Desmuntatge de les campànes de Santa Maria

Galeria: baixada històrica de les campanes de Mataró

Recull de les millors fotografies d'aquest dia: les cinc campanes litúrgiques del campanar de Santa Maria es retiren en menys de quatre hores

Mataró ha viscut aquest dimarts 12 de març al matí una jornada plena d’imatges per a la història, inèdites o si més no com feia quasi un segle que no es veien. Les cinc campanes del cloquer (la sala de campanes) del campanar de Santa Maria s’han baixat a peu de plaça. Quatre d’elles se’n van per a ser restaurades. La cinquena, la Carme, està trencada i serà substituïda per una de nova. Centenars de badocs s’han aglutinat a la plaça de Santa Maria durant una operació que ha durat pràcticament quatre hores.

Una grua monumental que ocupava bona part de la sagrera i el davant de Santa Maria ha estat l’encarregada de baixar una a una les campanes. La gent, que ho seguia a peu de plaça, ha aplaudit espontàniament cada cop que un dels bronzes tocava a terra. La jornada d’aquest 12 de març refrenda l’estima dels mataronins per les campanes de Santa Maria i, un cop totes cinc a la plaça, s’ha deixat una estona perquè la gent les toqués i s’hi fotografiés. Perquè els hi digués "a reveure", tal i com s'havia convocat.

La Miquela, la campanada més pesada de totes, ha estat la primera de baixar amb una operació que des de fora semblava fins i tot fàcil. Amb el braç de la grua ben estès i la campana lligada, ha baixat a plaça deixant el seu lloc al campanar lliure. Pel mateix cantó han baixat a posteriori la Montserrat primer i, després d’una pausa, la Juliana i la Semproniana.

La Carme, la campana de mar que en trencar-se va ser la gènesi del projecte de restauració que s’engega ara, s’ha fet pregar més. Ha calgut moure la grua per abaixar-la des del seu cantó de campanar, mirant a mar. En el cas de la Carme no ha estat un ‘a reveure, campanes’ ja que la que tornarà, de Carme, serà una campana nova. Igual però fosa nova.

La jornada ha suscitat molt interès de ciutadania i mitjans de comunicació. L’exposició explicativa del projecte, que es pot visitar a l’interior de la Basílica de Santa Maria, era a la plaça on una taula a més recollida donacions populars (que compten amb un 80% de deducció fiscal). 

Han de ser només tres mesos sense campanes i repics manuals. Tornaran a finals de juny, segons es preveu. I sonaran de nou per Les Santes. De moment, avui, han donat per un reguitzell d’imatges històriques com aquestes. 

 

Comentaris (3)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive