Rua Carnestoltes 2023. Foto: Quim Vives
Notícies relacionades
Rua Carnestoltes 2023. Foto: Quim Vives

Rua de Carnestoltes 2024 a Mataró: recorregut, horaris i més

Tot el que has de saber per veure l’acte més popular del Carnaval de Mataró, una Rua que canvia de recorregut per acabar al Parc Nou

patrocini FinquesGuillem02
 

 

La Rua és el gran acte del Carnestoltes de Mataró, sense cap mena de dubte. Un dels actes més seguits de tot l’any, a la primera divisió d’esdeveniments mataronins juntament amb la Cavalcada de Reis, la Processó General, la Fira o els actes més nombrosos de Les Santes. La Rua és el gran al·licient d’aquesta festa que ‘balla’ pel calendari i que aquest 2024 arriba força aviat. Aquest dissabte, 10 de febrer, és el dia. Dissabte de Carnestoltes, sinònim de Rua.

El Carnaval de Mataró té en la participació popular el seu múscul. En Pellofa, el Rei del Carnestoltes, és el que obra la desfilada de la Rua. Ho fa com sempre amb la seva guàrdia, els Botargues i la resta de comparsa pròpia. Just al darrere, ben endreçats, les comparses inscrites al concurs de disfresses. 

 • El Pellofa d'aquest 2024 va caracteritzat de 'capo' de la màfia mataronina, com es va desvelar al Pregó. 
 • Capgròs t’ofereix tota la informació necessària per poder gaudir d’un dels actes culturals més importants del calendari mataroní.
En Pellofa d'aquest 2024. Foto: Miquel Sola
En Pellofa d'aquest 2024. Foto: Miquel Sola

El recorregut i els horaris


Ja és el tercer any que la Rua de Carnestoltes surt de Cerdanyola pel que es pot donar del tot consolidat aquest recorregut que, bàsicament, el que fa és recórrer els carrers de Puig i Cadafalch i del Camí de la Geganta. Són espais amplis que permeten que la gent s’hi distribueixi bé.

La novetat d’aquest any és que en lloc d’acabar al Parc Central, la Rua un cop arribi a la Plaça d’Espanya giravolta aquesta i se’n torna cap al Parc Nou on acabarà a l’Espai Firal del Parc Nou. La idea és canviar l’ubicació final i també que hi hagi un moment que els participants es puguin veure els uns als altres. 

El recorregut i els horaris orientatius de pas de la capçalera de la Rua (en Pellofa i els Botargues)  es poden consultar en l’interactiu:

 

L’acte té prevista una durada màxima d’una hora i mitja ja que la previsió és que l’Agrupació Musical del Maresme, que tanca la Rua, arribi al Recinte Firal a les 19.12h.

 • Hi haurà trams accessibles, a l’av. de Puig i Cadafalch davant dels Salesians, al Camí de la Geganta a l'alçada de Melcior de Palau i a l'Espai Firal hi haurà una tarima reservada per a persones amb mobilitat reduïda.

La participació baixa una mica


La Rua l’encapçalarà en Pellofa, precedit pels Botargues -la seva guàrdia pretoriana i fidel, amb les escombres escopint guspires de foc-  i al darrera hi aniran les comparses grans i familiars que s’han inscrit en temps i en forma. L’Agrupació Musical del Maresme, que aquest any celebra 40 anys i que precisament va néixer relacionada amb el Carnestoltes i com a Societat Musical d’Escuracassoles serà la que tancarà la desflada.

Rua Carnestoltes 2023. Foto: Quim Vives
Rua Carnestoltes 2023. Foto: Quim Vives

 

La Rua de Carnestoltes 2024 ha vist com la participació baixa una mica respecte el 2023, quan es va batre el rècord dels darrers anys. En aquest cas hi desfilaran 16 comparses i 900 persones aproximadament. L’any passat van ser 24 comparses i més de 1.000 persones.

En total hi desfilaran: 

 • 14 comparses grans, de grup. De tot tipus d’associacions com AV, entitats culturals o colles geganteres entre d’altres.
 • 2 comparses familiars. Conformades per grups de 3 a 10 integrats.
 • També hi haurà 3 conjunts musicals per amenitzar la Rua: l’Always Drinking Marching Band, la Street Band i l’Agrupació Musical del Maresme (que per Carnestoltes adopta el nom de Societat Musical d’Escura-cassoles).

Els Premis de la Rua


Carnestoltes 2022 rua comparses premis. Foto: R.Gallofré
Carnestoltes 2022 rua comparses premis. Foto: R.Gallofré

 

Aquests són els premis que es lliuraran al final del recorregut de la Rua:
Categoria de Comparses Grans (més de 10 membres)
- Primer Premi a la millor Comparsa Gran: 1.500 €
- Segon Premi a la millor Comparsa Gran: 700 €
- Tercer Premi a la millor Comparsa Gran: 500 €
Categoria de Comparses Familiars (entre 3 i 10 membres)
- Premi a la millor Comparsa Familiar: 300 €

A l’hora de decidir les comparses guanyadores el jurat valorarà l’originalitat de la comparsa, el vestuari, la posada en escena, la sostenibilitat i si la comparsa porta música pròpia en directe. Aquest any, com a novetat, a les comparses també hi podrà haver vehicles de motor i carrosses, i es podran portar generadors d'electricitat per portar música enllaunada. 


Després de la Rua: el Ball de Carnestoltes


Un cop tota la Rua hagi arribat al Parc Nou i des de dalt de l’escenari es procedirà a l’acte final de la pròpia Rua. Un cop totes les comparses hagin arribat al Parc Central i el jurat les hagi vist en acció, en Pellofa entregarà els premis als guanyadors. Serà el moment preceptiu d’entrega de xecs i de celebració dels grups i famílies guanyadores

Just en acabar la intervenció d’en Pellofa, començarà el Ball de Carnestoltes que organitza l’Esplai Garbí per setena edició. Durarà fins les 2h pel que és perfecte per enllaçar el final de la Rua, sopar-hi i fer-hi gresca. 

Els Miops, vinguts des de Moià, portaran energia a l’escenari amb les seves versions en directe de temes mítics i actuals. La nit seguirà amb Oxígen, un grup de joves gironins, que combinen les versions i el repertori propi. Els coneguts mataronins PD Bingos tornen a la ciutat presentant un nou espectacle amb ballarines que han preparat per l’ocasió. Tancarà la vetllada PD Festuc.
 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telèfon: 93 312 73 53
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive