El Ball de Carnestoltes: l’única festa popular que es fa a Mataró
Notícies relacionades
El Ball de Carnestoltes: l’única festa popular que es fa a Mataró

El Ball de Carnestoltes: l’única festa popular que es fa a Mataró

Ja és la setena edició del Ball que organitza a base d’hores i feina de l’Esplai Garbí i que servirà d'estrena del nou espectacle dels mataronins Pd Bingos

patrocini FinquesGuillem02
 

 

Diu la teoria i el rodolí que el Carnestoltes és la festa dels poca-soltes però massa sovint la gent es queda en la disfressa, la rua i para de comptar. El Carnaval a Mataró té tot un ritual, sobretot vehiculat a partir de la figura d’en Pellofa però de festa pròpiament dita, de farra, d’anar a passar-ho bé i de fer-ho de manera popular només hi ha un sol acte: és el Ball de Carnestoltes i resulta que és obra i gràcia d’un esplai. Perquè aquest dissabte s’arriba a la setena edició del Ball de Carnestoltes actual, organitzat per l’Esplai Garbí i per a tota la ciutadania.

Les festes populars i obertes, la màxima expressió de la cultura popular festiva, cotitzen clarament a la baixa a Mataró. Però encara aguanten -per sort- excepcions a la norma que converteix la capital del Maresme en una ciutat cada cop més soia. Per Cap d’Any hi ha l’Oca i per Carnaval, el Ball de Carnestoltes. Amb vocació oberta i per a tota la ciutat, hi ha pocs exemples més per a la família. Alguna cosa de festes de barri o Sant Joan, potser. O la Botifarrada a la Hispanitat de l’11 d’octubre a la nit. Les Santes mengen a banda, és clar. Però n’hi ha prou amb repassar mentalment el que dóna de si el pas de les 12 fulles del calendari mataroní per veure que el Ball de Carnestoltes que persistentment enarbora l’Esplai Garbí és un petit tresor, marcat amb una X que sap tothom: quan acaba la Rua, comença la farra.

 • El Ball comença a l’acabar la Rua i després que en Pellofa hagi fet públic qui guanya
 • Serà per tant aquest dissabte 10, a les 21h, a l’Espai Firal del Parc Central Nou
 • Durarà fins les 2h pel que és perfecte per enllaçar el final de la Rua, sopar-hi i fer-hi gresca. 
 • Els Miops, vinguts des de Moià, portaran energia a l’escenari amb les seves versions en directe de temes mítics i actuals. 
 • La nit seguirà amb Oxigen, un grup de joves gironins, que combinen les versions i el repertori propi. 
 • Els coneguts mataronins PD Bingos tornen a la ciutat presentant un nou espectacle amb ballarines que han preparat per l’ocasió. 
 • Tancarà la vetllada PD Festuc.

Una ‘tradició’ pròpia del tarannà Garbí

Què porta una entitat de lleure com l’Esplai Garbí a posar-se la manta al coll i llençar-se a organitzar un acte de l’envergadura del Ball de Carnestoltes? A finals del 2015 hi havia una d’aquelles generacions de monitors que cal considerar com a “motivades”. Van voler impulsar una festa popular i van escollir Carnaval. El 2016 va ser el del primer Ball de Carnestoltes i des de llavors, tot i que han canviat tres cops de lloc, han passat a anar vinculats al final de la rua i han passat fins i tot una pandèmia (de fet el Ball del 2020 -amb concert d'uns joveníssims The Tyets- va ser el darrer gran acte popular l’any que tot va espetegar) el Garbí segueix sent-hi. El ball forma part de la identitat, del tarannà de l’esplai. Mobilitza els nanos, els monitors, les famílies, antics monitors.  “Tot l’equip ens estimem molt l’acte perquè l’hem vist créixer i s’ha anat creant un sentiment d’estima cap al ball”, expliquen els monitors actuals del Garbí.

Les samarretes de Mataró feminista que es poden comprar al Ball
Les samarretes de Mataró feminista que es poden comprar al Ball

Són desenes les persones que aquest dissabte, dia 10, s’arremangaran per fer possible el Ball. “Tenim un pressupost ridícul i cada cop tot s’encareix més. Tot el que ingressem es reinverteix al propi ball i no tenim cap ajuda ni cap subvenció”, expliquen des de Garbí. Per tant el manteniment de l’única festa nocturna popular de carnaval de casa nostra depèn d’ajudar-los consumint a la barra, comprant marxandatge de ‘Mataró feminista’ o sopant-hi. Els seus propis responsables expliquen que a l’hora d’organitzar el ball “hi ha molts obstacles però hi creiem i hi apostem. Seguim veient que falten festes populars a Mataró i per tant hi contribuïm encara que no sigui fàcil”. 

Des del Garbí no organitzen, a més, un acte a la babalà. Es programen músics locals, bandes emergents, es defuig de grans noms. Es busca combinar públics i gustos. Versions i repertoris propis. Va del final de la Rua a la matinada. El Ball de Carnestoltes és una festa lliure d’agressions sexuals i de cap mena, lliure d’actituds feixistes, de racisme, de violències estètiques. Va ser un dels primers balls amb comptar amb un punt lila, que mantenen propi. Té tota una sèrie de valors que vetllen per complir íntegrament: des dels missatges que s’intercalen per megafonia a la selecció dels grups o el que hi diu en Pellofa. 


El fenomen Pd Bingos, al costat del Ball


El Ball de Carnestoltes d’aquest 2024 presenta com una de les novetats l’estrena del nou espectacle dels mataronins PD Bingos, un duet precisament sorgit del Garbí que en pocs anys s’han convertit en tot un fenomen que, com deia l’eslògan d’aquella cervesa, allà on van triomfen. La seva història és ben curiosa: neixen en pandèmia fent uns bingos musicals a distància (com tot llavors) entre la canalla del Garbí i és després quan surten de la closca pròpia de l’Esplai i fan els primers bingos musicals a locals com l’Altre, de Mataró. El gènere del bingo musical va guanyant adeptes i es crea una autèntica devoció envers el xou que munten.

El PD Bingos, a Les Esmandies
El PD Bingos, a Les Esmandies

 

Qui no els hagi vist, s’hi perd. Els pd bingos no només posen música. La pensen, la barregen i ho disposen tot perquè amb coreografies, balls, dinàmiques tot sigui una ballaruca contínua la mar de divertida. Al Ball de Carnestoltes no faran format bingo però han preparat una sessió especial. “Totes les cançons són perquè la gent la canti o la balli, totes tindran coreografia i a més a més per omplir el primer cop que serem en un escenari gros portarem un cos de ball de 8 persones, també sorgides del propi esplai”, expliquen. Seran 10 animant el cotarro. 

El fenomen Pd Bingos ha crescut exponencialment els darrers mesos. Han fet una temporada 2023 amb una vintena de vermuts i aquest any seran més. Cada sessió és diferent, la preparen específicament i entusiasmen allà on van: sigui una festa d’una entitat, una activitat d’un bar, una festa de barri o un bingo com l’organitzat pel propi Ball de Carnestoltes per fer fons per l’edició d’aquest any. Va ser fa tres setmanes a Les Esmandies i va ser tot un èxit. Va ser a l’hora del vermut i es van esgotar les 130 entrades. El pati de Les Esmandies va ser una festassa i, de cara a la primavera, preveuen fer-ne un altre (també a benefici del propi Ball) amb el triple d’aforament.

El duet de discjòqueis i ballarins creuen que la clau del seu èxit és haver “dut més enllà el format de bingo musical. Ens l’hem cregut i hem fet que la gent se’l cregui. La fòrmula és simple: música que agradi, que es balli i es canti i jugar amb el factor sorpresa. Qui ens ha vist 10 cops se segueix sorprenent”, expliquen.

Dissabte estrenen el format DJ Set. I el Ball de Carnestoltes pot ser la caixa de ressonància perquè les festes populars en general i aquesta sorgida del Garbi en particular, segueixin guanyant repercussió. És cosa dels mataronins, que no fallin. Que diuen que per Carnaval tot s’hi val!

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telèfon: 93 312 73 53
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive