Campanar de Santa Maria. Foto: R.Gallofré
Notícies relacionades
Campanar de Santa Maria. Foto: R.Gallofré

Dos dies per dir "a reveure" a les campanes de Santa Maria

Convocatòria a peu de plaça per veure dissabte 9 l’última repicada i dimarts 12 la baixada de les campanes amb una grua monumental per ser dutes a restaurar

Les campanes de Santa Maria són, a Mataró, molt estimades. Protagonistes del calendari anual de la ciutat, patrimoni de la humanitat per la UNESCO i part del conjunt de Santa Maria, que és un bé cultural d’interès nacional. Les cinc campanes litúrgiques del cloquer del campanar es repiquen fins a 80 vegades a l’any en un so patrimonial que restarà mut les properes setmanes i mesos. La raó és senzilla, el campanar es quedarà sense campanes perquè seran dutes a restaurar. I dissabte 9 i dimarts 12 se’n farà el comiat popular. 

La restauració té un calendari clar i obligat: les campanes hi seran per repicar per Les Santes

Les cinc campanes litúrgiques de la Basílica parroquial de Santa Maria (la Juliana, la Semproniana, la Carme, la Montserrat i la Miquela) seran  retirades del campanar el proper dimarts dia 12 de març per ser dutes a restaurar. És  l’inici de la intervenció de restauració que ha de permetre la fosa d’una nova campana  ‘Carme’, nous sistemes de repic propis de la tradició històrica mataronina i catalana i  una millora de tot el campanar com a instrument i de les seves repicades com a mostra  del patrimoni cultural. 

Les obres de restauració tenen una durada estipulada de tres mesos, pel que a inicis  d’estiu tornaran les campanes i se’n farà la instal·lació perquè puguin sonar ja per Les Santes, quan es fa la popular Barram. Això no treu que la baixada d’aquestes i el fet que Mataró es quedi sense campanes ni repicades durant algunes setmanes és un fet històric que depararà imatges  espectaculars com la retirada dels bronzes amb una grua monumental. 

Amb motiu d’aquesta intervenció i sota el títol ‘A reveure, campanes!’, s’ha convocat un  doble acte que busca que el màxim de mataronins siguin partícips d’un moment com  aquest. 

  • Dissabte 9, a les 14h, des de la plaça de Santa Maria: la darrera repicada. 
  • Dimarts 12, tot el matí, des de la plaça de Santa Maria: baixada de les campanes. 

En tots dos actes hi haurà una petita exposició del projecte i una taula informativa i de  recollida de fons a la pròpia plaça. 

Cartell Areveure
Cartell Areveure

Mecenatge popular del projecte


La intervenció de restauració del campanar de Santa Maria de Mataró té un pressupost que supera els 100.000 euros dels quals 88.000 són aportats per la Generalitat de Catalunya i per l'Ajuntament de Mataró, a parts iguals. La resta ha de sorgir del patrocini empresarial i del mecenatge popular, pel que els Campaners de Santa Maria i el Museu Arxiu de Santa Maria tenen una triple via de donacions obertes amb el benefici que aquestes comptes amb una deducció fiscal de fins al 80% amb aportacions fins a 250 euros.

Hi ha tres opcions diferents: 

1. Per transferència bancària 

Al compte corrent ES74 2100 1059 5102 0013 5597 fent constar  la paraula CAMPANES al concepte de la transferència. 

2. Per Bizum 

Al número 08952, anant a l’apartat FER UN DONATIU. 

3. En efectiu o amb targeta 

A la taula informativa que hi haurà instal·lada en els diferents actes de difusió del projecte.

ELS BENEFICIS

Qualsevol quantitat donada fins a 250 € té una desgravació del 80%. Per exemple, realitzant una donació de 250 €, Hisenda te’n retornarà  200 (en forma de deducció) en la següent declaració de la Renda.  A partir de 250, la deducció és del 40%. 

En cas que vulguis acollir-te a les deduccions: 

Envia un correu electrònic a santamaria510@arqbcn.cat  indicant la quantia aportada, el nom, el NIF i l’adreça postal  del donant. 

Comentaris (3)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive