Manuel Cuyàs, un dels grans noms de les lletres mataronines i catalanes
Notícies relacionades
Manuel Cuyàs, un dels grans noms de les lletres mataronines i catalanes

Manuel Cuyàs, escriptor i periodista mataroní, mor als 67 anys

Cuyàs va ser mestre, impulsor de capçaleres com Mataró Escrit, director d’El Punt Maresme i , gestor cultural al capdavant del Patronat Municipal va transcendir com escriptor i és biògraf de Jordi Pujol

Aquesta passada matinada s’ha mort l’escriptor i periodista de Mataró Manuel Cuyàs i Gibert, als 67 anys. Cuyàs s’enfrontava els darrers mesos a la leucèmia que el va acabar apartant de l’ofici d’escriure. Era molt conegut a tot Catalunya pel seu estil característic, plasmat a les columnes ‘Vuit i nous’ que publicava 6 dels 7 dies de la setmana a El Punt Avui. Manuel Cuyàs era fill de l'artista Manuel Cuyàs i Duran i germà de l'artista Jordi Cuyàs, traspassat el 2017.

Llicenciat en història de l’art per la Universitat de Barcelona, Cuyàs va ser efímerament mestre de l’escola Freta de Mataró abans de dedicar-se a ser gestor cultural primer a l’Ajuntament de Mataró i posteriorment a l’Olimpíada Cultural (1983-92). Com a director del Patronat Municipal de Cultura de Mataró va intervenir en el disseny i gestació de bona part de les iniciatives culturals de la ciutat, com el model de Festa Major que caracteritza Les Santes.

Posteriorment va encaminar-se cap a l’escriure, en el sentit més periodístic i també literari. Cofundador i col·laborador de les revistes El Maresme (1977-82) i Mataró Escrit (1986-94). El 1987 va començar a col·laborar a Punt Diari, i el 1995 va ser nomenat director editorial de la divisió creada al Maresme (El Punt del Maresme), tasca que va mantenir fins el 2001, que va ascendir a ser-ho de l’edició de tot Catalunya.

D’aquesta manera passa de ser un periodista d’àmbit més local i comarcal a comandar una de les capçaleres amb més influència i història del país. 

El Cuyàs escriptor

Com escriptor, té una àmplia bibliografia amb el denominador comú de la seva vinculació amb Mataró. És autor de Mataró, suau i aspre (1982), El manyà encès (1985), Mataró, una ciutat (1986), Mataró sota teulada (1994) i Mataró verd i blau (2006), i de la novel·la Taques al marge (1993). Ha transcrit els tres volums de memòries del president Jordi Pujol a partir de la seva exposició oral (Memòries I: Història d’una convicció. 1930-1980, 2007; Memòries II: Temps de construir. 1980-1993, 2009, i Memòries III: De la bonança a un repte nou, 2013). 

L’any 2014 va publicar les seves memòries El nét del pirata, el 2015 el recull d’articles Enamorats d’Audrey Hepburn i L’arròs de la terra. Dos juliols a l’illa de Menorca, i el 2019 Sota el barret, recull d’articles publicats en El Punt Avui. 

En paral·lel també guanya notorietat com a tertulià en diferents mitjans de comunicació i és molt actiu a Twitter on suma més de 30.000 seguidors. El passat 15 de maig va publicar el darrer article a El Punt Avui on explicava que s’havia de preparar per una operació i que havia de suspendre el seu compromís diari amb el lector. Un mes després ha mort a Mataró. 

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive