Un pare va demanar apartar el mossèn de Calde de nens el 1975
Notícies relacionades
Un pare va demanar apartar el mossèn de Calde de nens el 1975

Un pare va demanar el 1975 apartar dels nens el mossèn de Caldetes acusat d'abusos

Un pare va demanar a l'arquebisbe de Barcelona el 1975 que traslladés el mossèn de Caldes on no hi hagués "cap nen"

Un altre capellà va denunciar en un informe que el col·lega demanava a joves "una pràctica sexual immoral"

Un "fidel catòlic" va adreçar una carta a l'arquebisbe de Barcelona el 1975 en què demanava que l'aleshores rector de Caldes d'Estrac Josep Vendrell Cortasa fos traslladat on no hi hagués "cap nen". "Crec que per caritat s'ha de posar a les mans d'un metge", afirmava la missiva. Vendrell, mort l'any 2004, ha estat acusat per una vintena de persones per abusos sexuals en aquell municipi i a Barcelona durant les dècades dels 60 i els 70. Ara, l'Arquebisbat de Barcelona ha fet pública la documentació que consta al seu arxiu sobre el mossèn, entre la qual hi ha la carta esmentada. També consta un informe del rector d'una parròquia propera que recull "la manifestació d'algun jove" que Vendrell els demanava "una pràctica sexual immoral".

La informació de la qual disposa l'Arquebisbat descriu "certa controvèrsia" a Caldes d'Estrac entre la Setmana Santa del 1975 i l'agost del mateix any per tres motius diferents. D'una banda, pel pas a titularitat pública de les dues escoles parroquials del municipi, un pas al qual Vendrell s'oposava.

Una quinzena de víctimes denuncien terribles abusos d'un capellà al Maresme
Una quinzena de víctimes denuncien terribles abusos d'un capellà al Maresme

Dos informes

En aquest sentit, el rector d'una parròquia propera elabora dos informes, en què es conclou que la situació és "insostenible" per l'enfrontament de Vendrell amb l'Ajuntament, per "l'atenció i l'actitud pastoral del rector" i per la manifestació esmentada d'algun jove sobre la pràctica sexual immoral.

Els arxius de l'Arquebisbat també recullen una carta de les religioses que portaven l'escola parroquial adreçada a l'arquebisbe d'aleshores en què defensen el sacerdot i consideren que se'l difama. La carta compta amb la signatura d'un representant de l'associació de pares d'alumnes.

Finalment, l'Arquebisbat també ha trobat la carta esmentada del pare que demana el trasllat de Vendrell. A la missiva, aquest pare expressa que al principi no havia donat crèdit a les acusacions d'abusos, però que, gràcies al testimoni del seu fill, demana que el rector sigui retirat de la parròquia.

L'Arquebisbat subratlla que la documentació existent no recull "cap denúncia directa de les víctimes o de les seves famílies". Tampoc no es fa cap menció de les decisions preses per l'autoritat eclesial.

La denúncia de la vintena de persones va transcendit el cap de setmana a través del diari 'El País' i de 'Catalunya Ràdio'. L'entitat eclesiàstica assegura que el rotatiu s'hi va posar en contacte per demanar-li l'opinió, i que l'Arquebisbat va demanar a la publicació la informació dels denunciants per poder-hi parlar. Assegura que el rotatiu no ho va fer i per això ara reitera la voluntat de contactar-hi per "conèixer de primera mà tot allò relatiu a aquest cas".

Arxivat a:

Comentaris (1)

Montse Fa 29 dies
Crec que tindriu d revisar el titular de la notícia, està confós o hi falta alguna paraula més.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive