Un pare va demanar apartar el mossèn de Caldetes
Un pare va demanar apartar el mossèn de Caldetes

Una quinzena de víctimes denuncien terribles abusos d'un capellà al Maresme

Les víctimes eren d'entre 8 i 15 anys i van patir, expliquen, abusos del mossèn a Barcelona i a Caldes d'Estrac.

Una quinzena de víctimes han denunciat davant el Defensor del Poble que el mossèn Josep Vendrell, rector entre 1970 i 1975, va abusar d'ells a Caldes d'Estrac en una època on el capellà es guanyava la complicitat de les famílies i era inqüestionable per tothom. Així ho explica Catalunya Ràdio, destacant que hi havia casos de violacions setmanals durant anys en les dècades dels 60 i 70 a Barcelona i al municipi maresmenc. Les víctimes expliquen a Catalunya Ràdio que era una persona manipuladora i captivadora, i que se'l considerava molt modern per l'època.

Lluís Grau, una de les víctimes a Caldetes, explicava que un dia el capellà va demanar a les famílies que portessin els nens a una de les reunions que es feien normalmente a les onze de la nit. Relata el següent: "Sempre molt modern i avançat, aquell dia diu: 'Si poso tots els nanos darrere un llençol amb un forat i treuen el penis, els conec a tots.' I dic, ara algú li saltarà al coll a estrangular-lo... Ningú, cap dels nostres pares va dir res".

1677239765036 670x378
Abusos durant dues dècades. Imatge: Catalunya Ràdio
 

Un viatge a Roma ple d'abusos

Fins i tot va organitzar un viatge a Roma on els abusos van ser constants, explica el mateix testimoni, tot relatant que "Tothom havia d'anar al seu dormitori, menys jo, que anava al d'ell. Allà et tocava el que li venia bé. Evidentment, pantalons i calçotets fora. Et besava la boca, que és el que et deixa el record més fix, que sembla que compartim totes les víctimes".

Una altra de les víctimes maresmenques que recull Catalunya Ràdio, Raúl Costa, explica que el mossèn el va agredir quan tenia 13 i 14 anys, i que no ho va explicar a la família: "Fa un mes li vaig explicar a la meva dona, que em va fer morros un parell de dies per no haver-li explicat abans. I dic, i què, i al final ho ha entès. No és res que ens afecti a tots dos, no ha passat res... Jo no ho vaig viure de manera especialment traumàtica, hi ha gent que sí".

El mossèn va morir l'any 2004, però ara les víctimes s'han organitzat per denunciar-ho públicament i fer-ho arribar al defensor del poble. La via judicial no té cap forma d'avançar, però han volgut posar de manifest com hi havia complicitat de part del bisbat, que no va fer res.

Arxivat a:

Comentaris (7)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive