L'edifici amb desenes d'ocupes al carrer Jaume I del barri de Cerdanyola de Mataró ha estat desallotjat per ordre judicial des d'aquest dijous, dia 16, al matí. Cap a les 8.30h s'han desplegat a la zona prop de 70 efectius de Policia Local, Mossos d'Esquadra i Policia Nacional per donar cobertura a l'ordre de desnonament dictada pel jutge del jutjat contenciós administratiu de Mataró, i també hi han fet acte de presència una comitiva judicial formada per almenys dues persones.
El desallotjament s'ha dut a terme sense cap incident destacable als 27 habitatges on encara hi residien persones, del total de 38 que hi ha l'edifici, i en alguns dels quals ha calgut esbotzar la porta. Durant aquestes primeres hores els diferents cossos policials han identificat tots els ocupants que quedaven a l'immoble, un total de 45 i el Cos Nacional de Policia ha traslladat a comissaria almenys cinc persones per irregularitats en l'àmbit d'estrangeria. Aquest mateix matí la SAREB, propietària de l'immoble, ha començat a tapiar els habitatges i les entrades a l'edifici per evitar noves ocupacions.
D'aquesta manera es completa el procés de desallotjament iniciat dilluns passat amb l'obertura per part de l'Ajuntament d'un expedient que declarava inhabitable el bloc d'habitatges del número 37-41 del carrer Jaume I. La inspecció realitzada per diversos tècnics municipals en els darrers dies va detectar problemes greus d'insalubritat a l'immoble, a causa de les deixalles acumulades pels ocupants, així com qüestions que posaven en perill la seguretat de l'immoble i els seus residents.
L'edifici està ocupat des de fa mesos per persones de perfil molt variat, algunes força conflictives
L'edifici està ocupat des de fa mesos per tota mena de perfils d'ocupants, des de famílies en situació molt vulnerable fins a joves més conflictius, la majoria d'origen estranger, els quals han generat greus problemes de seguretat, salubritat i convivència a Cerdanyola. De cara a donar compliment a l'expedient del consistori, la Policia Local va notificar als ocupants dilluns passat que havien d'abandonar l'edifici. Diversos d'ells ho van fer pel seu propi peu l'edifici, després que l'Ajuntament oferís allotjament provisional d’urgència a aquelles persones empadronades a Mataró en condicions de vulnerabilitat. 10 famílies van ser derivades a Benestar Social, i set de les quals s'hi van presentar, de les quals tres van acceptar l’allotjament provisional ofert per l’Ajuntament, dues van renunciar-hi i dues més van marxar.
Aquest dijous s'ha aprovat l'ordre judicial per desnonar l'immoble
Malgrat això, encara quedaven a l'edifici més de 40 ocupants, que en els darrers dies han penjat pancartes a l'immoble reclamant que no se'ls desallotgi. Aquest dijous, però, s'ha començat a fer efecttiu el desnonament, després que dimarts passat s'aprovés l'ordre judicial. El consistori ja va avançar que estava treballant de manera "coordinada" amb tots els organismes involucrats en el procés, inclòs el jutjat, perquè es pugués dur a terme. El desplegament policial ha estat enorme, amb el carrer Jaume I tallat i tota la calçada ocupada per vehicles policials. Els agents han hagut d'esbotzar portes a l'interior de l'edifici per treure'n els ocupants. A les persones desallotjades que estan empadronades a Mataró, l'Ajuntament els tornarà a oferir assessorament de Benestar Social i una alternativa habitacional d'emergència.
Expedient a la SAREB
A banda de l'expedient incoat per decretar que l'immoble és inhabitable, l'Ajuntament també ha obert un expedient contra la SAREB, propietària de l'edifici. El consistori entén que l'organisme de gestió d'actius d'entitats com Bankia ha desatès la seva obligació de mantenir i garantir la seguretat de l'edifici, quelcom que ha permès que s'hi instal·lessin desenes d'ocupes. L'edifici, que té menys de 15 anys d'antiguitat, mai va arribar a comercialitzar-se i durant més d'una dècada ha romàs buit.
Les ocupacions il·legals d'habitatges i locals s'han convertit en un greu problema a Mataró en els darrers anys. Més enllà dels problemes de seguretat i convivència que generen al seu entorn les ocupacions de perfil més conflictiu, l'Ajuntament i les forces policials també vinculen aquesta tipologia d'ocupes amb l'augment de delictes que s'ha produït a Mataró en els últims mesos. Les ocupacions també suposen un greu problema per als propietaris, tal i com hem analitzat a Capgros.com en aquest videoreportatge.
Comentaris (10)