La policia procedint al desallotjament de l'edifici del carrer Jaume I. Vídeo: Ajuntament de Mataró

Desallotgen l'edifici amb desenes d'ocupes del barri de Cerdanyola

Prop de 70 agents de Mossos, Policia Local i Nacional s'han desplegat a l'edifici del carrer Jaume I de Mataró, on encara hi quedaven més de 40 ocupants

L'edifici amb desenes d'ocupes al carrer Jaume I del barri de Cerdanyola de Mataró ha estat desallotjat per ordre judicial des d'aquest dijous, dia 16, al matí. Cap a les 8.30h s'han desplegat a la zona prop de 70 efectius de Policia Local, Mossos d'Esquadra i Policia Nacional per donar cobertura a l'ordre de desnonament dictada pel jutge del jutjat contenciós administratiu de Mataró, i també hi han fet acte de presència una comitiva judicial formada per almenys dues persones. 

El desallotjament s'ha dut a terme sense cap incident destacable als 27 habitatges on encara hi residien persones, del total de 38 que hi ha l'edifici, i en alguns dels quals ha calgut esbotzar la porta. Durant aquestes primeres hores els diferents cossos policials han identificat tots els ocupants que quedaven a l'immoble, un total de 45 i el Cos Nacional de Policia ha traslladat a comissaria almenys cinc persones per irregularitats en l'àmbit d'estrangeria. Aquest mateix matí la SAREB, propietària de l'immoble, ha començat a tapiar els habitatges i les entrades a l'edifici per evitar noves ocupacions.

WhatsApp Image 2020 07 16 at 10.13.01

La policia identificant diversos dels ocupants a l'immoble. Foto: R. Yeste

D'aquesta manera es completa el procés de desallotjament iniciat dilluns passat amb l'obertura per part de l'Ajuntament d'un expedient que declarava inhabitable el bloc d'habitatges del número 37-41 del carrer Jaume I. La inspecció realitzada per diversos tècnics municipals en els darrers dies va detectar problemes greus d'insalubritat a l'immoble, a causa de les deixalles acumulades pels ocupants, així com qüestions que posaven en perill la seguretat de l'immoble i els seus residents.

L'edifici està ocupat des de fa mesos per persones de perfil molt variat, algunes força conflictives

L'edifici està ocupat des de fa mesos per tota mena de perfils d'ocupants, des de famílies en situació molt vulnerable fins a joves més conflictius, la majoria d'origen estranger, els quals han generat greus problemes de seguretat, salubritat i convivència a Cerdanyola. De cara a donar compliment a l'expedient del consistori, la Policia Local va notificar als ocupants dilluns passat que havien d'abandonar l'edifici. Diversos d'ells ho van fer pel seu propi peu l'edifici, després que l'Ajuntament oferís allotjament provisional d’urgència a aquelles persones empadronades a Mataró en condicions de vulnerabilitat. 10 famílies van ser derivades a Benestar Social, i set de les quals s'hi van presentar, de les quals tres van acceptar l’allotjament provisional ofert per l’Ajuntament, dues van renunciar-hi i dues més van marxar.

WhatsApp Image 2020 07 16 at 08.42.39

Gran desplegament policial al carrer Jaume I. Foto: Patrulles veïnals de Mataró

Aquest dijous s'ha aprovat l'ordre judicial per desnonar l'immoble

Malgrat això, encara quedaven a l'edifici més de 40 ocupants, que en els darrers dies han penjat pancartes a l'immoble reclamant que no se'ls desallotgi. Aquest dijous, però, s'ha començat a fer efecttiu el desnonament, després que dimarts passat s'aprovés l'ordre judicial. El consistori ja va avançar que estava treballant de manera "coordinada" amb tots els organismes involucrats en el procés, inclòs el jutjat, perquè es pugués dur a terme. El desplegament policial ha estat enorme, amb el carrer Jaume I tallat i tota la calçada ocupada per vehicles policials. Els agents han hagut d'esbotzar portes a l'interior de l'edifici per treure'n els ocupants. A les persones desallotjades que estan empadronades a Mataró, l'Ajuntament els tornarà a oferir assessorament de Benestar Social i una alternativa habitacional d'emergència. 

Expedient a la SAREB

A banda de l'expedient incoat per decretar que l'immoble és inhabitable, l'Ajuntament també ha obert un expedient contra la SAREB, propietària de l'edifici. El consistori entén que l'organisme de gestió d'actius d'entitats com Bankia ha desatès la seva obligació de mantenir i garantir la seguretat de l'edifici, quelcom que ha permès que s'hi instal·lessin desenes d'ocupes. L'edifici, que té menys de 15 anys d'antiguitat, mai va arribar a comercialitzar-se i durant més d'una dècada ha romàs buit. 

Ocupacions de pisos. Parlem amb experts.

Les ocupacions il·legals d'habitatges i locals s'han convertit en un greu problema a Mataró en els darrers anys. Més enllà dels problemes de seguretat i convivència que generen al seu entorn les ocupacions de perfil més conflictiu, l'Ajuntament i les forces policials també vinculen aquesta tipologia d'ocupes amb l'augment de delictes que s'ha produït a Mataró en els últims mesos. Les ocupacions també suposen un greu problema per als propietaris, tal i com hem analitzat a Capgros.com en aquest videoreportatge

Comentaris (8)

Ramoncin Fa 24 dies
A fecha de hoy ya deben estar en otros pisos. Si allí había 50, ahora igual han ocupado 8 o 10 pisos. Bien!
Salvador Fa 26 dies
Rebre notícies puntuals de Mataró
Josep M@ Fa 27 dies
Vull aprofitar per felicitar a tots els integrants y a tots els que han donat sigui de la manera que sigui suport a les Patrulles Veinals perque sense ells aixó no hagués sigut possible, als polítics si no sel's presionen no mouen may fitxe. I als ciutadans els vull recordar que venen temps que es tindrà que trepitjar el carrer més del que toca per defensar els drets que han costat tant aconseguir.
Ara a tornar a ocupar Fa 27 dies
Anem al tanto.. Ara necessiten un altre pis... A tornar a ocupar. Els irregulars es retornen o amb patates?
Teresa gormaz Fa 27 dies
Y mientras en Cirera la oficina okupada tan pancha con sus trapicheos de drogas...Alguien hará algo?
Finsalmonyo Fa 27 dies
La pregunta és: per què l'ajuntament actua d'ofici en el cas d'un bloc de pisos de la SAREB i es passa pel forro les queixes que molts veïns fan arribar per ocupacions de propietats seves? Els ciutadans es gasten un dineral i la salut per intentar que un jutge obligui a desocupar aquestes propietats. Per altra banda, si aquest bloc pertany als bancs que vam salvar amb diners públics ens pertanyen, oi? Doncs poseu-los en lloguer social!!!!!
Artura Fa 26 dies
Jo t'ho contesto Finselmonyo: perquè no hi ha personal ni recursos perquè es puguin atendre. Per arribar a tot hauria d'haver almenys cinc vegades més persones. No hi ha voluntat d'ampliar plantilles a departaments que ho venen necessitant des de fa molts anys, i a més tenen a la majoria de gent contractada de forma temporal (6 mesos). La gent es pensa q tothom és funcionari, doncs no és cert. I també es pensen q el personal no treballa...si jo us expliqués. Espero haver contestat a la p
Mataroní Fa 27 dies
Com és possible que s'hagi arribat a aquesta situación després de molts anys d'acabament de les obres sense que cap Administració s'hagi preocupat de fer-los habitatges socials on cadascú pagui un lloguer barat, la seva aigua i el seu llum, aquí penso jo que és on falla l'estat de benestar.
Pilar Fa 27 dies
Per fi a acabat el mal son dels veins. Ja era hora que l'Ajuntament actues.
PLENS Fa 27 dies
El mal son no ha acabat, el mal son, s'ha traslladat. El mal son s'acabara quan es talli d'arrel el problema principal i es busquin solucions al cas i principalment que el delincuent pagui, el que està de forma irregular i toqui el voraviu el fotin fora i que començin a tancar portes que ja estem plens.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive