L'edifici de Jaume I que va ser ocupat sencer és una de les propietats de la Sareb a Mataró. Foto. R. G.
L'edifici de Jaume I que va ser ocupat sencer és una de les propietats de la Sareb a Mataró. Foto. R. G.

En marxa el procés per acabar desallotjant l'edifici amb desenes d'ocupes a Cerdanyola

L'Ajuntament notifica els ocupants que han d'abandonar d'immediat l'immoble després de declarar-lo inhabitable, i l'ordre judicial de desallotjament és qüestió de dies

La Policia Local de Mataró ha notificat aquest dilluns dia 13 als ocupants de l'edifici del carrer Jaume I de Cerdanyola que han d'abandonar l'immoble de manera immediata, ja que suposa un risc per a la seva salut i seguretat. Es tracta del primer pas en el complex procés que ha d'acabar -per ordre judicial- amb el desallotjament de l'edifici, ocupat per desenes de persones de perfil majoritàriament conflictiu. Es tracta del cas més preocupant que viu la ciutat en matèria d'ocupacions, i que ha generat un autèntic calvari als veïns de l'entorn. 

L'expedient del consistori declara que l'immoble és inhabitable

Segons han informat fonts municipals, l'Ajuntament de Mataró ha obert un expedient per decretar inhabitables els immobles del carrer Jaume I 37 i 41, fonamentat en el risc objectiu per a la seguretat de les persones que hi resideixen il·legalment. Aquest expedient s'ha elaborat a partir dels informes fets pels tècnics municipals de diversos serveis que en els darrers dies han inspeccionat l'edifici, i que han comprovat que es troba en un estat absolutament deplorable i perillós per als qui hi viuen. 

WhatsApp Image 2020 07 13 at 15.18.26

Deixalles i escombraries acumulaes a les zones comunes de l'edifici

Entre els fets que s'hi han detectat que suposen un risc per a la salut i la seguretat dels residents, hi figuren la manipulació de la xarxa elèctrica, connectada al sistema general sense cap mena de protocol, així com les inundacions que es pateixen a les zones comunes, que fan encara més perillós el problema amb el subministrament elèctric. Els tècnics també han comprovat que la situació d'insalubritat de l'immoble és enorme, amb quilos i quilos de deixalles i escombraries acumulades. A més es donen casos com el trencament de portes d'accés a l'ascensor, que suposa un risc de caiguda pel forat del mateix. I així, fins un llarg etcètera. 

Notificació a 24 ocupes

Una desena de famílies han estat derivades a Benestar Social, i tres ja han estat reallotjades

Aquest dilluns la Policia Local ha comunicat a tots els ocupants que hi havia a l'immoble que l'havien d'abandonar. En total s'ha notificat a 24 persones residents a l'edifici. Tècnics del servei de Benestar Social de l'Ajuntament també s'hi han desplaçat per intentar donar una alternativa de residència als ocupants que estan empadronats a Mataró i pateixen una situació de vulnerabilitat habitacional. A data de dilluns 13 a les 15h s'havia derivat una desena d'unitats familiars a Benestar Social, i tres d'elles han estat reallotjades temporalment a una alternativa habitacional proveïda per l'Ajuntament. Al llarg del matí diverses persones han abandonat l'edifici carregant maletes i altre equipatge. 

okupes

Dos dels residents, abandonant l'edifici. Foto: A. R. 

Amb l'expedient que decreta l'immoble com a inhabitable, l'Ajuntament ha arribat tan lluny com li permeten les seves atribucions en aquest cas. El desallotjament definitiu de l'immoble depèn d'una ordre judicial que, segons sembla, és qüestió de dies. S'espera que es pugui complir aquesta mateixa setmana, tot i que encara no és oficial. Fonts municipals asseguren, en tot cas, que el procediment obert per l'Ajuntament està "en sintonia" amb totes les parts implicades, inclosa la judicial. "Es tracta d'organismes diferents, però treballem de manera tan coordinada com podem", apunten. 
 

Expedient sancionador a SAREB

Els pisos mai es van arribar a comercialitzar i l'edifici porta més de 10 anys abandonat

L'immoble, que està conformat per uns trenta habitatges, data de finals de la dècada passada i va quedar inacabat a causa de la irrupció de la crisi econòmica. Pertany a la SAREB, societat de gestió d'actius transferits per entitats bancàries com Bankia, i va romandre abandonat durant prop de 10 anys, fins que hi van començar a arribar els primers ocupants. En els darrers mesos, coincidint amb el confinament per la Covid-19, la situació s'ha descontrolat absolutament, amb desenes de persones residint-hi en condicions insalubres i generant greus problemes de seguretat i convivència amb els veïns de l'entorn. Aquests han denunciat amenaces, inundacions, frau en el subministrament elèctric, tràfic de drogues o festes fins a altres hores de la matinada.

L'entrada de l'edifici ocupat de Cerdanyola, en estat deplorable

L'entrada de l'edifici ocupat de Cerdanyola, en estat deplorable

Davant d'aquesta situació, l'Ajuntament de Mataró també ha obert un expedient a la propietat de l'edifici per infracció en matèria de qualitat del parc immobiliari. L'expedient sancionador a la SAREB ve motivat per l'incompliment de l'organisme del seu deure de conservació de l'immoble, i també se li demana que en restitueixi les condicions d'habitabilitat. Fins ara les administracions com l'Ajuntament de Mataró han tingut poc èxit a l'hora de rebre respostes a aquest tipus de reclamacions.

 

 

 

 

Comentaris (3)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive