Els Museus de Mataró, a examen en el seu Dia Internacional
Notícies relacionades
Els Museus de Mataró, a examen en el seu Dia Internacional

Els Museus de Mataró, a examen en el seu Dia Internacional

La Nit dels Museus se celebra a Mataró com arreu del món: l’ocasió anual que més persones visiten els espais i exposicions i també un bon moment per fer el retrat de la situació dels diferents museus mataronins

Els dies internacionals o les grans ocasions temàtiques que depara el calendari tenen la virtut de posar el focus d’atenció sobre una determinada realitat per més que no sigui exclusiva d’aquella ocasió, que hi sigui sempre. Passa amb festes com Sant Jordi, quan de llibres i roses se’n poden trobar tot l’any o amb àmbits més concrets de la cultura. Com allò de Santa Bàrbara quan trona, ens en recordem de la dansa pel 29 d’abril, del teatre pel 27 de març o del circ el tercer diumenge d’abril. Tots tenim aflicció ecològica pel Dia Mundial del Clima o ens posem el llacet vermell l’1 de desembre per remar contra la sida.

Els dies internacionals serveixen d’oportunitat. Reforcen el protagonisme d’allò que festegen i també són propicis per a una certa avaluació de l’estat de salut d’aquell àmbit. El Dia Internacional dels Museus està situat en el 18 de maig, promogut pel Consell Internacional de Museus i amb el suport del Consell d’Europa i la UNESCO. Però ja fa temps que supera i molt la consideració de dia i les 24 hores de durada. Més que dia, ha esdevingut la festa internacional dels museus, s’allarga ben bé una setmana (aquest any del 14 al 22) i té com a element més publicitat i notori la coneguda com a ‘Nit dels Museus’. Una Nit que més aviat és un vespre generós, en el qual els museus d’arreu fan horaris més troneres, programen activitats i atrauen més públic. I la Nit dels Museus és aquest cap de setmana, a Mataró i arreu.

La Nit dels Museus a Mataró


A Mataró, se sumen a la Nit dels Museus els diferents espais museístics que hi ha a la ciutat. És una oportunitat, expliquen, d’ampliar una mica el públic habitual de les seves mostres. És una ocasió reforçada, un dia potencialment potent per arribar una mica més enllà d’on s’arriba en el dia a dia. Per això val la pena consultar l’agenda d’activitats dels diferents espais i fer propòsit d’aprofitar-la. Visites guiades, performances, activitats familiars, visites teatralitzades o l’acte ‘un mar de peixos’ dins l’Any Internacional del Vidre són alguns dels punts d’interès de tota la setmana al voltant dels diferents espais locals. Uns espais, uns museus (i també no museus) locals que en certa manera passen examen cada any també quan arriba mitjan maig. És la revàlida dels museus.

ca l arenas goya

L'exposició de gravats de Goya


L’estat de salut dels museus mataronins


El sector museístic ha estat un dels que ha notat la Covid. Tot i que anar a exposicions va ser una de les primeres activitats autoritzades en temps de desescalades, el 2022 vigent és el primer any ‘normal’ i sense restriccions pels diferents museus. Les dades públiques del 2021 noten el context d’aforaments acotats que encara va marcar el darrer any natural conclòs. Fer un retrat de situació dels museus de Mataró passa indefectiblement per això: per exemple, el Museu Arxiu de Santa Maria no ha fet exposicions temporals per aquest motiu o, igualment, s’han vist espais com la pròpia seu central del Museu de Mataró de Can Serra adoptant rols més socials i informatius derivats en temes com la pandèmia o el nou sistema de recollida de brossa que no pas usos estrictament museístics.

A Mataró els actors de l’escena museística local estan clars. Per una banda hi ha el Museu de Mataró, amb les seves seus temàtiques disgregades entre Can Serra, Ca l’Arenas, Torre Llauder i Can Marfà. Apèndixs del sistema públic són la Col·lecció Bassat, a la Nau Gaudí i el MAC, que no és un museu sinó un Centre d’Art i que aquest 2022 ha inaugurat La Presó com a espai propi. S’incorporarà a la foto, doncs, l’any que ve. La sala municipal de Can Palauet està en procés de redefinició i de moment hi domina la vessant més expositiva d’un Arxiu Comarcal del Maresme que es vol fer seu l’espai. A més cal comptar amb l’Ateneu Centre Cultural de la Fundació Iluro, que per metres quadrats, tradició i ubicació ve a ser el gran espai expositiu local (i el que suma més visitants) i el Museu Arxiu de Santa Maria, que s’encarrega de difondre i dinamitzar les visites al conjunt de Santa Maria i especialment la seva joia de la corona: la Capella dels Dolors

Les dades del 2021 il·lustren, en la majoria de casos, un descens de visitants respecte el 2019, el darrer any normal abans de la pandèmia. Més enllà d’això, especialment el rol del Museu de Mataró es pot analitzar a partir de la seva directora, Anna Capella, que posa en valor la tasca que es fa amb els recursos que s’hi destinen. El Museu es disgrega fins a quatre seus i ha sumat en el darrer lustre Can Marfà i l’aposta pel gènere de punt sense que el pressupost total hagi crescut.

Anna Capella defensa que el període de crisi ha servit “per mirar més endins, documentar millor i exposar el fons que tenim”. Posa d’exemple l’exposició 20 anys després de la notable col·lecció de gravats de Goya (fins a final de mes a Ca l’Arenas) com a exemple: “Durant temps els museus de Catalunya donàvem de menys els propis fons, quan són coses que tenen interès si les coneixes i les difons. Té tot el sentit tirar de fons d’armari i haver exposat els Goya 20 anys després, ensenyant-los diferents incorporant-hi artistes contemporanis. Ha vingut molta gent i ha funcionat molt bé”.

Capella apel·la a valorar més el que té el Museu de Mataró i assegura que “si no ens comparem amb Barcelona i els grans museus, es veurà que de sempre el de Mataró ha estat un museu amb pedigrí, que ha fet coses molt grosses per la seva dimensió”.

Les dades dels Museus de Mataró el 2021


 

5 foto 01

Can Serra, seu històrica del Museu de Mataró

Museu de Mataró - Total 19.621 persones

  • Torre Llauder - 2.230 persones
  • Ca l’Arenas - 2.560 persones
  • Can Marfà - 4.315 persones
  • Can Serra - 10.516 persones

Col•lecció Bassat - Nau Gaudí - Total 9.197 persones

Museu Arxiu de Santa Maria

  • Capella dels Dolors - 275 persones
  • Art i Festa (Exposició a l’Ateneu)- 8.534 persones

Ateneu Centre Cultural - Fundació Iluro - Total 34.253 persones

    Les exposicions més exitoses:

  • Germans de Sans: 13.679
  • Art i Festa. Més d’un segle de cartells i programes de Les Santes. 8.534 (Museu Arxiu)
  • Paisatges (Fons d’art F. Iluro) - 4.170
  • Col•lectiva Sant Lluc - 2.852 

Comentaris (3)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive