L’Ajuntament va oferir Can Marfà als col·lectius de Can Fugarolas. Foto: R. Gallofré
Notícies relacionades
L’Ajuntament va oferir Can Marfà als col·lectius de Can Fugarolas. Foto: R. Gallofré

Tot Can Marfà pel Museu de Mataró: “És viable i l’única opció”

La directora Anna Capella recupera la idea de rehabilitar la nau gran de l’antiga fàbrica perquè el Museu pugui exposar el seu fons i concentrar l’activitat

El conjunt fabril de Can Marfà acull una part del Museu de Mataró en la seva nau petita, la que està rehabilitada. És el museu del gènere de punt, la darrera de les extensions del Museu de Mataró però manté la nau grossa pendent de rehabilitar i de nous usos. Són molts metres quadrats que en més d’una ocasió han format part de diferents projectes i idees. Segur que en temps pre-electorals com els que estem se’n tornarà a parlar. A la planta baixa hi dormen les figures institucionals però tot el conjunt resta tancat. Una idea antiga però que ara retorna és la de destinar tot Can Marfà al Museu de Mataró pel seu apartat històric i patrimonial. 

“És viable i és l’única opció, no hi ha pla B”. Amb aquesta contundència s’expressa Anna Capella, directora del Museu de Mataró, al parlar de la “necessitat que la nau gran també es destini al Museu”. És un projecte no immediat, perquè de fet no hi ha qui l’abanderi ni el promogui des de l’Ajuntament o els grups municipals. I perquè a més requeriria de rehabilitació, una obra important que necessitaria de la involucració d’altres administracions (autonòmica, estatal o fins i tot europea). Es tractaria d’un equipament “de primera”. Però per més que sigui fer volar coloms, Capella diu que cal parlar-ne i recuperar la idea: “Si no ho plantegem, segur que no es farà. Cal que torni a estar a l’agenda política”, assegura. 

Can Marfà celebra el Dia Internacional dels Museus

Can Marfà 

“Més coses que gènere de punt”

“El gènere de punt per si sol no s’aguanta, cal complementar”

Capella agumenta que Can Marfà “ha de ser més coses que un espai de gènere de punt, el tèxtil per si sol no s’aguanta i no som prou turístics per sostenir-ho”. Defensa que ubicar el Museu a Can Marfà “generaria un nou punt d’interès de ciutat, cal treballar bé el que tenim de propi i llavors vindran els turistes i rehabilitar la nau gran per al Museu ens permetria poder lluir el que tenim i no podem ensenyar ara”.

La qüestió és de concepte i també de metres quadrats. Capella defensa “fer bé el projecte, que sigui ampli, si cal que mantingui allà les figures però que tot sigui Museu”. Suposaria, sostenta Capella, revaloritzar Can Marfà. “La fàbrica és patrimoni i a Mataró no tenim gaire coses amb cara i ulls. Museïtzar-la ens permetria deixar de tenir els tresors amagats. Del nostre passat romà ara n’ensenyem la punta de l’iceberg”, argumenta. Mantenir com ara la història de la ciutat circumscrita a Can Serra “és un peix que es mossega la cua per falta d’espai” i de fer-se el projecte de Can Marfà considera que “podríem passar d’explicar Mataró per píndoles a fer-ho en la seva totalitat”.

Comentaris (5)

jeo Fa 1 any
mataró ha de invertir en el museu de la delinquència, és el que millor representaria a la ciutat i menys recursos necesitaria perquè ho tenim a temps real.
Marcel Estrems Martínez Fa 1 any
Mataró necessita ser una ciutat capdavantera,amb la cultura també. Tenim el suficient patrimoni per ser-ho. Tenim un fons impressionant de l'època romana, tenim el gènere de punt, les col·leccions diferents del museu, les figures geganteres,la col·lecció de vidre, que com és pot veure aquest dies, és magnífica. Necessitem polítics valents, que estiguin a l'alçada del patrimoni cultural de Mataró. Que sàpiguen buscar recursos i buscar soports, s'han de lluitar i saber lluitar. Mata
Josep Fa 1 any
Crec q a Mataro es mereixem un veritable museu no sols del genere de punt sino tambe de tot el que el voltava, tints, tallers de maquines textils, etc. Tambe valdria molt la pena, destinar una part al vidre, siguent Mataro un lloc historic d,aquesta activitat.
Xavier Ubach Fa 1 any
Seria una bona opció,convertir can Marfà amb museo per endreçar el fons, i les obres que vaig donar fa anys dartistes mataronins
roberto rodrigo Fa 1 any
No estaría de más ver los números de esta infraestructura, a ver si solo sirve para que la Sra Capella y los de siempre cobren por tocarse lo que no suena a costa del sudor y el esfuerzo del contribuyente pq con todas las necesidades y carencias que tiene esta ciudad sería una vergüenza. Un conservatorio sería una gran idea solo para no hacer el ridiculo enfrente de Granollers.BASTA YA DE TIRAR EL DINERO PÚBLICO!!!!!

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive