Els Capgrossos cauen del 5 de 8, reaccionen i renuncien

Els Capgrossos cauen, reaccionen i renuncien

Mal Aniversari dels Capgrossos que fan llenya amb el 5 de 8 i han de renunciar als seus plans d’assaltar el castell de 9

No tots els aniversaris són iguals i tothom té un dia que l’ocasió especial se li torça, no surt com hauria. Els Capgrossos se les prometien molt felices per la seva primera diada de màxima exigència de la temporada, se senten còmodes a la sagrera de Santa Maria i tenien ganes d’avançar allargant la passa, dues o fins i tot tres estrenes. A l’hora de la veritat i d’entrada, un patapum. Un 5 de 8 no prou ben enarborat ha fet llenya quan ja es descarregava. Una caiguda severa que ha obligat a recalcular-ho una mica tot.

 • Xiquets de Reus i Marrecs de Salt han acompanyat els Capgrossos calcant la mateixa actuació amb castells de 7.

Diu la lletania, que és certa i tòpica alhora, que els Capgrossos no saben caure. És una qüestió estadística i a la vegada filosòfica. Totes les colles del món treballen per evitar la llenya però en el cas dels maresmencs sovint sembla que hi tinguin una reacció al·lèrgica especial. Per això caure d’entrada trastoca tota una diada d’Aniversari a casa. Una actuació per la que ja s’havien descartat el 3 de 9 amb folre i el 7 de 8 però per la que es disposaven dos grans objectius: el 5 de 8 i el 4 de 9 amb folre. Doncs ni l’un ni l’altre.

La caiguda


Mal 5 de 8

Sortir de la catedral allà davant de la basílica era una aposta per un component intrínsec de risc. Era el primer de l’any i mai és un castell plàcid per treure-li el precinte. El d’avui, a més, no ha pujat prou bé, prou quiet. prou assertiu. Desmanegat de mides i amb un punt d’elasticitat evident massa d’hora, ha vist com tota l’expedició de la canalla per dalt durava una mica massa i després, tou i estirat, s’ha quedat sense defenses quan, carregat, sortien dossos. Ha saltat de quarts però podria haver espetegat per un altre punt. 

 • Des de la temporada 2022 que no es queia i des del 2013 que no ho feia el 5 de 8 coronat. Normal que la llenya hagi estat de les que fan mal físicament i sobretot als ànims.

Bona reacció

Si el primer moviment ha estat dolent, la reacció de la colla és el millor de la jornada. La torre de 8 amb folre no ha estat la millor dels Capgrossos, però ha estat una declaració d’intencions i determinació. Tot just la segona de l’any, no ha evitat el tremolí però no ha ensenyat cap peça de la dentadura. Feta amb aplom i sobretot amb aquell punt de ràbia de voler revertir la cosa. Bona torre, bona reacció i celebració d’Aniversari amb pastís de menor categoria que el que es volia.

La torre de 8 dels Capgrossos. Foto: E. Casanova
La torre de 8 dels Capgrossos. Foto: E. Casanova


De la llenya s’havia anat a la reacció i llavors ha estat el torn de la renúncia. Per seny i interpretant la seqüència, el 4 de 9 amb folre previst ha quedat fora de l’òrbita del que era assequible de completar en tercera tanda. S’ha fet amb un pìs menys, un 4 de 8 de tràmit, el segon castell completat i una manera de tancar rondes abans del doble pilar de 5 i dels 10 pilars de 4 que ja són estampa habitual.

L’Aniversari no ha estat plaent però s’ha pogut salvar. No ha funcionat la tàctica però s’ha vist que hi ja joc. No ha volgut entrar la pilota però s’ha sabut competir. Sense castell de 9 i sense 5 de 8, als Capgrossos els queda tot el que queda de juny per a molt d’assaig, molt picar pedra i tornar-hi amb arguments renovats, vernissant el que calgui. Sarrià, Vilassar de Mar i sobretot Terrassa, els dies 16, 24 i 30 de juny, són tres opcions de revàlida. Tots els Aniversaris tenen capvuitada si cal durant tot el mes següent. 

Diada d'aniversari dels Capgrossos de Mataró: 

 • Capgrossos de Mataró: 5de8(c), 2de8f, 4de8. 
 • Xiquets de Reus: 5de7, 2de7, 3de7. 
 • Marrecs de Salt: 5de7, 2de7, 3de7

Arxivat a:

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telèfon: 93 312 73 53
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive