Presentació del Cartell de Les Santes 2024 de Mohamed L'Ghacham. Foto: R.Gallofré
Notícies relacionades
Presentació del Cartell de Les Santes 2024 de Mohamed L'Ghacham. Foto: R.Gallofré

Tots els perquès del cartell del mural de Les Santes 2024

La imatge gràfica de la Festa Major de Mataró és una foto del mural de la Plaça de Rocafonda, mostra el barri i basa la tipografia en el cartell de 1936

Dies després de conèixer el mural de Mohamed L’Ghacham, Mataró ja té el cartell de Les Santes d’aquest 2024. Amb un doble acte in situ a Rocafonda, el muralista va presentar el propi mural i després, al Plenari de la Festa Major, l’aplicació de l’obra en forma de cartell. És una obra per entendre i L’Ghacham, un artista per escoltar-se. Podem estar davant del cartell de Les Santes amb més missatge en molts anys.

El de Les Santes 2024 més que un cartell és un metacartell. Allò que es penjarà a les parets i quedarà fixat a l’arxiu d’imatges de la Festa Major és una foto. Una foto del mural pintat a la Plaça de Rocafonda. Una fotografia amb idees i detalls clars. Una instantània del mural de Les Santes similar a la perspectiva de tothom que vagi i vingui per l’Avinguda del Perú. I alhora una proposta gràfica arrodonida per l’estudi de disseny Punts Volats de Joan Jubany i Xevi Riera. Ells, amb L’Ghacham, han fet l’aplicació de l’imprescindible llegenda que ha d’anar al cartell, el ‘Les Santes, Festa Major de Mataró. Del 25 al 29 de juliol 2024’. Per fer-ho han aplicat, amb detall de la senyera inclosa, la tipografia del cartell històric i inèdit de 1936 que l’artista ha homenatjat. Cartell, mural, entorn, missatge. Tot conflueix en una obra que hauria merescut més ressò i un miserable micròfon amb altaveu.

Cartell Santes 2024
Cartell Santes 2024

 

Del mural al cartell

Mohamed L’Gacham, és innegable, ha passat a la història dels cartells de Les Santes. L’artista de Rocafonda va explicar-se (i ho seguirà fent, perquè el cartell té molt argumentari al darrere) sobre tots els detalls del mural i del cartell. La denominació d’origen Rocafonda, el sentiment de pertinença al barri, el segell 304 és present a totes dues obres. Per L’Gacham “el muralisme no és decoratiu, és un element de transformació i per això el protagonista del cartell és l’espai on es troba el mural perquè tothom recordi per sempre que el 2024 el cartell es va fer a Rocafonda”. El muralista volia “fer una picada d’ull als nanos del barri que han participat del procés, que hi sortís la canalla, ensenyar Rocafonda”. Per això el cartell obre l’enfocament, mostra des d’una veïna a la finestra del costat del mural a la perspectiva de l’Avinguda del Perú enfilant-se o un cel blau radiant sobre el que llueix la tipografia.

Presentació del Cartell de Les Santes 2024 de Mohamed L'Ghacham. Foto: R.Gallofré
Presentació del Cartell de Les Santes 2024 de Mohamed L'Ghacham. Foto: R.Gallofré

 

Mirant-se el mural i repassant-lo, l’artista explicava a una cinquantena de persones que “al mural hi ha moltes cosetes, és una representació de la vida quotidiana sense teatrillo, és una situació que ha passat o podria passar”. Com anticipant-se a qui li vulgui posar pegues, L’Gacham va argumentar els colors “són els de l'entorn, saturats, fugint de la imposició de la publicitat i pensant que quan el mural es desgasti pel pas del temps no perdi l’essència”i va defensar els dos cartells històrics que hi homenatja. De la samarreta del 2008 concebuda per MartI Ansón va dir que “és una idea molt potent, que Les Santes són uns dies que tots som del mateix equip” i del cartell de 1936 va dir que “ em va semblar molt poètic agafar un cartell que no s'ha vist, que trobo que és el millor i fer que, el menys viral de tots quedi immortalitzat per sempre en aquest mural”.

Presentació del Cartell de Les Santes 2024 de Mohamed L'Ghacham. Foto: R.Gallofré
Presentació del Cartell de Les Santes 2024 de Mohamed L'Ghacham. Foto: R.Gallofré

 

Les figures i el concepte de Les Santes

Que les figures tan sols surtin accessòriament, amb forma de les populars figures de goma que té la canalla per jugar-hi, també té un perquè. L’Ghacham va explicar que “el fet que les comparses siguin sempre protagonistes del cartell no representa de debò el que són Les Santes. Jo les volia posar però de forma subtil de manera que t’has d’acostar al mural per veure-les igual que nosaltres ens hem d’acostar al Centre per veure-les per Les Santes i en canvi, quan t’allunyes del mural, el pla general fa que desapareguin”.

I la garlanda amb el 304, finalment, va servir per l’argument amb més pòsit de tots. “És tan fàcil com entendre que és un mural a un barri on no se'ns té en compte molts cops a nivell cultural i social, posar el 304 és un, detall per la gent, que farà  inevitable associar codi postal a Les Santes d’aquest any”, va dir, per acabar reblant que “el que és preocupant que et molesti que surti el 304 i no que aquí a Rocafonda no se'ns tingui en compte. És important reivindicar el barri i fer entendre a segons quin perfil de santeros que es poden gaudir Les Santes sense ser del Centre ni viure al Carrer de Barcelona. Tots som mataronins i catalans”, va sentenciar. Paraula de Moha, de mural i de cartell. 

Presentació del Cartell de Les Santes 2024 de Mohamed L'Ghacham. Foto: R.Gallofré
Presentació del Cartell de Les Santes 2024 de Mohamed L'Ghacham. Foto: R.Gallofré

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp

  • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
  • Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta

Comentaris (12)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive