Mohamed L’Gacham revoluciona el cartell de Les Santes 2024. Foto: R. Gallofré
Notícies relacionades
Mohamed L’Gacham revoluciona el cartell de Les Santes 2024. Foto: R. Gallofré

Mohamed L’Ghacham revoluciona el cartell de Les Santes 2024

El grafiter farà un procés participatiu popular i plasmarà en un mural monumental la base del cartell de Les Santes

El cartell de Les Santes 2024 és ben revolucionari i això que encara no existeix com a tal. Sí, tal com sona. Aquest dilluns s’ha fet a Can Marfà el Plenari de presentació de la fotògrafa que retratarà la Festa Major d’aquest any, Kris Ubach, però al seu costat hi havia l’artista però no el cartell. Mohamed L’Ghacham és un grafiter d’abast internacional que fa murals monumentals en mitgeres. I precisament això és el que farà: el cartell de Les Santes 2024 serà un mural pintat en una paret de la ciutat. 

Mohamed L’Ghacham és un enamorat de les arts plàstiques que té en la via pública el seu espai natural. Fa gran grafitis que a la vegada són quotidians i familiars i precisament busca poder il·lustrar Les Santes amb aquest codi. Per això farà tres dies de procés participatiu i fa una crida a recopilar fotos i vídeos de records de Les Santes. Serà a partir de les aportacions de la ciutadania que L’Gacham elaborarà un gran mural monumental que serà cartell i punt de partida. 

“Pot semblar una idea de bomber però el resultat agradarà”, va assegurar l’artista al Plenari, explicant que aquest sistema participatiu pel qual rep aportacions i després plasma escenes en format de gran mural li sol funcionar. L’Gacham assegura que sent “molta il·lusió i també molta pressió, ja que estic més acostumat a exposar fora que no pas aquí” i defensa que “la idea no és tant fer un cartell com fer un mural i que la gent dels barris també doni el seu punt de vista, que l’obra expressi el vincle especial amb la gent”. Cal imaginar, doncs, un cartell entre realista i costumista i la manera d’incidir-hi o inspirar l’artista és enviar-li fotografies, materials, vivències o vídeos. “M’agraden molt les fotos que tenen un punt accidental, que són fetes sense intenció artística”.

Com funcionarà el procés?

El procés de realització del cartell de Les Santes serà participatiu. L’objectiu és debatre directament amb l’artista i aportar vivències o records, fotos i altre material relacionat amb la Festa Major. Aquest intercanvi personal amb Mohamed L’Ghacham contribuirà a la creativitat del mural que després es convertirà en el cartell de Les Santes 2024. L’Ghacham farà un mural-cartell d’autor, però hi haurà part de la vida i aportacions de la ciutadania.

L'artista, a l'esquerra, amb la fotògrafa Kris Ubach. Foto: R. Gallofré
L'artista, a l'esquerra, amb la fotògrafa Kris Ubach. Foto: R. Gallofré

Se celebraran tres sessions amb l’artista al Centre Cívic de Rocafonda-El Palau (c. del Poeta Punsola, 47):

  • - El dissabte 9 de març a les 10.30 h. Presentació del projecte i invitació a participar-hi: com puc fer-ho i què puc aportar
  • - El dissabte 16 de març a les 10.30 h. Sessió de treball amb les aportacions dels participants
  • - El dissabte 6 d'abril a les 10.30 h. Retorn de l’artista i proposta dels primers esbossos del mural-cartell.

Durant el mes d'abril l'artista farà un mural en una paret a la via pública a partir del qual en sorgirà el cartell de Les Santes. Les inscripcions es poden fer del 28 de febrer al 7 de març online a ww.lessantes.cat o presencialment a les oficines de Cultura Mataró, a l’Espai Mataró Connecta i als centres cívics de Rocafonda, Cerdanyola, Molins, Pla d’en Boet i Cabot i Barba. L’activitat és oberta a tothom i és necessari que les persones que s’inscriguin puguin participar a les tres sessions.

  • Un cop l’obra estigui acabada se’n faran les diferents aplicacions, el programa, i diversos elements de marxandatge de Les Santes, com és habitual.
  • El M|A|C - Mataró Art Contemporani serà l’encarregat de fer un seguiment audiovisual de les diferents sessions participatives i del procés de realització del mural. El resultat formarà part d’una exposició que es podrà veure al M|A|C Presó a partir del 5 de juliol.
Exemple de mural pintat per Mohamed L’Gacham
Exemple de mural pintat per Mohamed L’Ghacham

 


Qui és l’artista?


 

Nascut a Tànger l'any 1993, Mohamed L'Ghacham és mataroní d'adopció. Sempre li han interessat les arts plàstiques, i ja de ben jove es va interessar pel grafit i les intervencions a la via pública. Més tard el seu interès es va centrar en la pintura a l'oli, i a continuació en la pintura mural, i actualment és un artista reconegut internacionalment pel seu art urbà de gran format.

Té estudis de pintura a La Llotja-Escola d’Art i Superior de Disseny de Barcelona, de dibuix acadèmic a Barcelona Academy of Art i d’il·lustració a l’Escola Joso-Centre de còmic i arts visuals. Té un taller propi a El Masnou i treballa regularment per PDP Gallery a París i Los Ángeles.

Gran part de la seva obra és figurativa i de caire realista, i té un gust especial per escenificar situacions quotidianes en els quals, d'alguna manera, ens hi podem reconèixer.

Per l'artista és important establir, a través de la seva obra, un diàleg amb la gent que la veu, que se la troba al carrer. Hi sol representar escenes que poden formar part dels nostres records, com celebracions familiars o d'altres situacions realistes que podem viure en el nostre dia a dia. Amb el seu llenguatge pictòric estableix un lligam amb la ciutadania perquè arriba a tocar aquell record, aquella emoció...

Hi ha murals de l'artista repartits en diversos indrets del món, com Estats Units, França, Marroc, Itàlia, Espanya... a Mataró hi ha un mural seu pintat en una de les parets del Centre Cívic de Rocafonda-El Palau titulat Pillando el globo, i que va fer acompanyat del també artista mataroní Iván Floro.

La seva obra també ha format part de diverses exposicions, algunes de les quals són: Ephemeral a la N2 de Barcelona (2018) Moniker Art Fair a PDP Gallery de Nova York (2018), Street Light a Artsubli Gallery de Basilea (2017), Contes de la cohabitation urbaine a París (2017), Urban Art Fair de PDP Gallery a Nova York, París i Madrid (2017), Muralistes BCN a la Galeria Contrast de Barcelona (2016), Polification a la Galeria Plastic Murs de València (2016), Alumnes Barcelona Academy of Art al Centre Cultural La Destil·leria de Mataró.

Es pot seguir la seva obra a www.mohamedlghacham.com i a les xarxes socials @mohamedlghacham

Comentaris (25)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive