Mural de Mohamed L’Ghacham per Les Santes 2024. Foto: R.Gallofré
Notícies relacionades
Mural de Mohamed L’Ghacham per Les Santes 2024. Foto: R.Gallofré

Així és el mural-cartell de Les Santes 2024

Mohamed L'Ghacham ha pintat una escena familiar de Les Santes: un esmorzar entre generacions diferents amb diferents elements reivindicatius

Quan es va escollir un grafiter per fer el cartell de Les Santes, es va innovar. Quan Mohamed L'Ghacham va acceptar, va fer la passa decisiva. Quan es va conceptualitzar que una gran paret al cor de Rocafonda seria on es faria el mural que seria la base del cartell de la Festa Major de Mataró del 2024 es va voler emetre un missatge i quan l’artista va fer sessions de treball amb diferents persones, també. Quan va començar a pintar amb una grua de grans consideracions, no se sabia ben bé per on aniria la cosa. Però ara ja ha acabat i ja el tenim aquí: la revolució del cartell de Les Santes 2024 ja està feta i ja ha triomfat: aquest és el mural i llueix de forma espectacular.

  • El mural-cartell de Les Santes de Mohamed L’Gacham es pot veure a la Plaça de Rocafonda amb l’Avinguda del Perú.

Ja està enllestit el mural-cartell de Les Santes, en temps i forma perquè a partir de l’obra de L’Ghacham es faci el cartell, la samarreta i els diferents dissenys aplicats que repliquen cada any el cartell mataroní. Cal recordar que fins a tres sessions ciutadanes de participació va fer l’artista mataroní amb la ciutadania per recollir aportacions sobre com compondre el cartell. Qui hi esperés els elements clàssics de la festa com les figures, ho feia envà. L’Ghacham ha estat molt fidel a la seva obra i ja va anunciar en la presentació d’ell com a artista que seria una obra per expressar “el vincle especial de la festa amb la gent”. Aquell dia va parlar d’obra costumista, realista i d’escena casual. I és precisament el que ha plasmat.

La foto oficial del cartell de Les Santes de Mohamed L'Ghacham. Foto: Sergio Ruiz
La foto oficial del cartell de Les Santes de Mohamed L'Ghacham. Foto: Sergio Ruiz

Els elements propis del cartell


El mural-cartell de Les Santes, pintat durant quasi dues setmanes amb una grua de grans consideracions, plasma una escena de Les Santes, quotidiana, de portes endins d’una casa. És un esmorzar de Festa Major entre dos joves i una àvia, una trobada entre generacions que conviuen a la ciutat i a la pròpia festa des de rols diferents. Que ho posen en comú, en família, a casa. Un esmorzar concret que podria ser qualsevol esmorzar de Santes, certament.

El cartell té diferents elements que s’hi poden endevinar i que val la pena identificar. Un dels joves llueix la icònica samarreta groc-i-negra que Martí Ansón va convertir en la més popular quan en va fer el cartell de Les Santes 2008. Igualment a les garlandes de dins de la casa, posades perquè fan festa, s’hi veu el codi postal de la zona de Rocafonda, el popular 304 que ha popularitzat a mode de reivindicació el futbolista Lamine Yamal o que dona nom al grup de rap mataroní 304 Collective.

L’element més sorprenent de l’escena pintada per Mohammed L’Ghacham és, però, el cartell que llueix al pany de paret que es veu que presideix l’estança on es desenvolupa la conversa: és el cartell de Les Santes de 1936, una edició que no es va fer de la Festa Major a l’esclatar la Guerra Civil dies abans, fa 88 anys.

El grafiter mataroní ha enllestit una obra que, fidel al concepte genuí del cartell de Les Santes, generarà debat i opinions. El que és evident, però, és que si es buscava un sotrac de concepte que subvertís per complet el que havien estat fins ara els cartells, l’efecte buscat amb l’elecció s’ha assolit amb la primera part de l’obra enllestida. 

  • El M|A|C - Mataró Art Contemporani ha fet un seguiment audiovisual de les diferents sessions participatives i del procés de realització del mural. El resultat formarà part d’una exposició que es podrà veure al M|A|C Presó a partir del 5 de juliol.

Comentaris (15)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive