El Memorial Covid-19, l'escultura de Pere Casanovas per Mataró

Així serà l'escultura monumental Memorial Covid-19 de Mataró

El mataroní Pere Casanovas, un referent de l'escultura catalana de les darreres dècades, representa una proveta científica de 8 metres d'alçada amb elements simbòlics com l'abraçada, la mort o el coneixement

Una proveta de laboratori com a símbol de la ciència, definida pels quatre punts cardinals. Un d’ells representa la mort, l’altre el coneixement i els altres dos s’abracen com a símbol anhelat de recuperació. Aquesta és, resumida, la idea de l’escultura monumental de 8 metres d’alçada que s’erigirà al Parc Nou de Mataró com a memorial ciutadà de la Covid-19. 

L’escultura no podia tenir una autoria de més nivell: Pere Casanovas és l’autor de l’obra que s’enllesteix aquests dies al seu taller. Al capdavant del seu taller d’escultura, ubicat a la ciutat de Mataró, Casanovas ha estat una figura central en l’escultura pública de l’art català del darrer quart del segle XX. Nascut a Sant Miquel de Campmajor l’any 1943, als 14 anys va venir a viure a Mataró. Des dels anys setanta es va obrir un taller d’escultura i s’ha convertit en un dels referents ineludibles de l’art català contemporani.

“Ha de ser un memorial que es vegi però discret, que recordi el que ha estat i el que ha suposat la Covid”

“L’obra és un memorial del que ha estat la Covid, una versió a la meva manera que agafa simbòlicament elements històrics, de forma abstractada i poc evident i que té el seu gran significat en la proveta”, explica el propi Casanovas. Se l’imagina “no com una gran icona, com un memorial visible que sigui present però discret i recordi el que ha estat aquesta Covid”. 

La imatge que acompanya aquesta notícia és la de la maqueta de l’obra final, que s’alçarà entre arbres en un parterre del Parc, a tocar del carrer dels Pirineus.

Pere Casanovas escultura memorial Covid19. Foto: R.Gallofré
Pere Casanovas escultura memorial Covid19. Foto: R.Gallofré

 

Els elements de l’obra

“L’obra representa una proveta amb quatre punts cardinals: la mort, l’escala del coneixement de Ramon Llull i l’abraçada”

8 metres d’alçada d’acer inoxidable conformen una obra anti-vandàlica que s’incorporarà al paisatge del Parc Nou. La proveta la defineixen els quatre punts i la base, arrodonida, és segons Casanovas l’element més peculiar en comparació amb altra obra seva. La dalla de la mort, de la vida que s’acaba n’és un dels seus elements. Oposat hi té l’escala del coneixement de Ramon Llull perquè, segons l’autor, “és gràcies a la ciència i el coneixement que s’han salvat vides i s’ha pogut sortir de la pitjor situació”. Finalment l’abraçada dels altres dos elements és la victòria i superació: “Tot aquest temps sempre hem estat esperant el dia que ens poguéssim abraçar”, resumeix. 

Pere Casanovas ha fet al seu taller vàries de les grans escultures públiques de la ciutat i ara li arriba el torn de fer-ne una de la seva autoria. Va rebre l’encàrrec i va concebre aquesta proveta com a Memorial Covid-19. 

La realització d’una escultura per recordar la gent que ha mort i també la que ha treballat contra la pandèmia va ser un acord de tots els grups municipals i la instal·lació serà una gran acte de ciutat. L’encàrrec, realització i instal·lació del Memorial Covid-19 està pressupostat en 64.350 euros.

Pere Casanova escultura memorial Covid19. Foto: R.Gallofré
Memorial Covid-19, enllestint-se al taller de Casanovas. Foto: R.Gallofré

 

Arxivat a:

Comentaris (29)

Núria Salvanyà Fa 1 any
Es positiu per la ciutat invertir en cultura i l'Ajuntament ha apostat per un gran artista de la seva pròpia obra i la dels altres tal com deia en Manuel Cuyàs. Al taller d'en Casanoves s'han fet obres dels artistes més rellevants del segle XX: Tàpies, Palazuelo, Guinovart, Plensa, Oteiza, Villèlia, Perejaume, etc. obres ubicades arreu del món. Moltes reaccions em recorden la reacció contrària que va suscitar l'obra el Mitjò d'Antoni Tàpies que per cert també es va fer al seu taller
Monument a l' abraçada Fa 1 any
Hauria d' haver fet un monument a l' anyoranca de les abraçades, la distancia i la falta de petons... Per mí no simbolitza res aquests ferros... Estarien millor invertits en generar llocs de treball
Marga Riera Fa 1 any
Molt bona reflexió visual, conceptualment molt potent, no exenta d’emoció. Un gran projecte en mans d’en Pere Casanovas, un gran artista. Felicitats a l’autor i a l’Ajuntament per el projecte. I com s’ha dit més amunt, l’ignorància es molt atrevida (i sovint fa vergonya).
Jordi Canal Fa 1 any
Una molt bona reflexió conceptual i emotiva d'una dura situació que ens ha marcat dramaticament com a societat. Felicito l'Ajuntament per la iniciativa del memorial i per la tria d'un gran artista, en Pere Casanovas, que amb la seva obra i l'activitat del seu taller ha col·laborat a situar geogràficament la nostra ciutat al mapa de l'art contemporani del segle XX.
Mataroní empipat Fa 1 any
De veritat es gastaran 86.000 € dels nostres diners en aquesta andromina??? Realment no han trobat res millor, mes atemporal i mes digne per recordar als que ens han deixat per culpa de la pandemia??
i si fem un Change.org per a que no la posin? Fa 1 any
La veritat, que destinin els diners a la sanitat tan esgerrada i l'artista que es dediqui a fer art.
Maria Miralles Fa 1 any
El més atrevit es l' ignorància, quan opinem del que no sabem, Prioritats n' hi han i tant, però la primera és pensar abans de fer la crítica
Rosa M.boix Fa 1 any
No m agrada y no veig el q representa. Tela amb els 64.000 €..... Mataró,fa pena......
Laura Fa 1 any
La verdad es que no me gusta nada, cuatro alambres que no se sabe ni lo que es. D.E.P todos los vencidos por la covid, no os olvidaremos
No m'agrada gens Fa 1 any
Per les dimensions més que unes provetes semblen unes pipetes, i enlloc d'una escala i veig una serra que juntament amb la dalla de la mort em dona mal rotllo.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive