Escultures com el 'Ligero de Equipaje' de Pepe Novellas tindran plaques i una web pròpia. Foto: Pere Masramon
Escultures com el 'Ligero de Equipaje' de Pepe Novellas tindran plaques i una web pròpia. Foto: Pere Masramon

Què són i qui ha fet les escultures públiques de Mataró?

L’Ajuntament de Mataró identifica la setantena d’obres d’art que hi ha als carrers i places presencialment i també amb una pàgina web pròpia

Als carrers i places de Mataró hi ha una setantena d’escultures públiques. Aquest conjunt d’obres d’art conformen el recorregut d’un imaginari museu a l’aire lliure i, a la vegada, un testimoni de la història de la ciutat i dels seus protagonistes. Fins ara, però, la naturalesa, autoria o ubicació de totes aquestes obres no estava indexada pràcticament enlloc. Ara l’Ajuntament de Mataró maniobra per posar ordre i difusió a tota aquesta col·lecció.

Divendres 16 es va col·locar la placa que identifica ‘Ligero de equipaje’, la icònica escultura de Pepe Novellas que homenatja a Antonio Machado a la rotonda vora la plaça homònima. Plaques informatives com aquesta o com la que identifica la Cadira de l’Alcalde que homenatja Josep Abril a la Riera s’han d’anar instal·lant a partir d’ara en el marc d’un projecte de millora de la informació sobre les escultures públiques de la ciutat amb el que es vol potenciar el patrimoni cultural de la ciutat i donar valor als artistes que ho han fet possible. 

rapte europa

El Rapte d'Europa, a la Plaça d'Itàlia. Foto: Pere Masramon

La iniciativa no es queda tan sols en les plaques. En paral·lel s’ha obert un apartat web a culturamataro.cat que servirà per ampliar la documentació de totes aquestes escultures públiques. En aquesta pàgina hi ha imatges de les escultures, l’autor i l’any en què es va fer i també informació relativa a l’escultura i l’autor.

 En aquest apartat web hi ha també un plànol amb la ubicació de totes les escultures, exemples d'escultures desaparegudes, documentació sobre un projecte del M|A|C mini dedicat a l'escultura, propostes de recorreguts (per temàtica, proximitat o autoria destacada) i una curiositat: la història de Les Santes al mar.

La col·locació de la placa

L'acte de col·locació de la placa

La placa que identifica el Machado de Novellas

L’alcalde de Mataró David Bote, el regidor de Cultura, Xesco Gomar, i la regidora adjunta a Cultura per a les relacions amb les entitats culturals, Maria José Pérez Carrasco, van presidir l’acte d’instal·lació de la placa de de senyalització de l’escultura Ligero de equipaje, obra de Josep Novellas (2003). L’acte també va comptar amb la presència del poeta Manuel Patricio i altres membres del Dimarts al Llimoner, i també de membres de la família de l’artista Josep Novellas.

 

Comentaris (1)

Jaume Fa 22 dies
Una pàgina molt interessant que ens descobreix detalls, en alguns casos desconeguts, de la ciutat. Bona feina de difusió del patrimoni cultural.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive