L'arribada de l'estiu genera a Mataró una problemàtica recurrent i de difícil solució: els problemes de convivència generats pel xivarri nocturn a determinades places i carrers de la ciutat. Durant les darreres setmanes s'acumulen les queixes veïnals per aquests actes incívics, i l'Ajuntament ha anunciat que hi haurà un reforç policial i també de mediadors socials en els punts més conflictius.
Les places Gatassa i Joan XXIII són dos dels punts més problemàtics
Les queixes es concentren, sobretot, als barris de Rocafonda i de Cerdanyola, punts habituals d'aquesta problemàtica. Els principals focus són, en el primer cas, a la plaça de Gatassa i, en el segon, a la plaça Joan XXIII (on l'Ajuntament ja ha fet diverses actuacions per intentar mitigar el conflicte), però és un problema que s'exté a altres punts i també a altres barris mataronins. En la majoria de casos estan protagonitzats per adolescents i joves que juguen a pilota o bé s'estan al carrer fins passada la mitjanit, fent soroll, ja sigui cridant o corrent o amb la música a volum alt, quelcom que impossibilita conciliar el son als veïns dels entorns.
Hi haurà vigilància intensiva policial i més mediadors als punts conflictius
Des de l'Ajuntament de Mataró reconeixen que en els darrers dies s'han multiplicat les queixes i que, en resposta, s'ha ordenat la "vigilància intensiva de la Policia Local" en els punts més conflictius, quelcom que es complementarà amb "intervencions de sensibilització i mediació per part d'agents cívics de convivència". Tot i que no s'ha facilitat informació oficial sobre els punts on s'actuarà, s'ha filtrat una llista de zones de vigilància que inclou la plaça de Rocafonda i el Parc del Palau, la plaça Onze de Setembre i la plaça Gatassa de Cerdanyola; i en el cas del casc antic i entorns, les places Pi i Mragall, Fivaller, Muralla i Miquel Biada.
Demanen accions estructurals
Les entitats veïnals consideren, però, que cal anar més lluny que aquestes accions policials i mediadores, ja que el problema és estructural. Rafael Fernàndez, president de l'associació de veïns de Rocafonda, explica que al seu barri els conflictes es viuen sobretot a la plaça Joan XXIII. "És una plaça que, des de la seva reforma, ha mort d'èxit; abans no hi passava ningú perquè feia por i ara està plena de gent dia i nit", relata. La plaça és una alternativa perfecta per a les nits caloroses d'estiu en un barri on hi ha moltes famílies que viuen en pisos petits i, sovint, mal ventilats. "Però, clar, això genera problemes", relata Fernández.
A Rocafonda, segons dades de l'AV, hi viuen més de 2.700 nois i noies menors de 19 anys, i uns 2.100 menors de 14. En canvi, el barri ofereix poques places, espais públics i equipaments de joc i esbarjo. "Ens calen molt més llocs d'esbarjo i d'activitat perquè els nens i joves hi puguin jugar i estar-s'hi", relata Fernández, que assegura que sense una intervenció integral que abordi el conflicte, aquest no se solucionarà i el descans dels veïns seguirà patint problemes.
Comentaris (40)