El 'torrent del cul del món' ja és nom oficial a Mataró
El 'torrent del cul del món' ja és nom oficial a Mataró

El 'torrent del cul del món' ja és nom oficial a Mataró

El Ple aprova els noms ‘del cul del món’ i ‘del pixador dels ases’ que es basen en el nom històric i popular de tots dos espais forestals

El Ple Municipal del mes d’abril de l’Ajuntament de Mataró va aprovar la denominació de tres parts de la ciutat, a proposta de la Comissió del Nomenclàtor. Ho va fer per unanimitat. Fins aquí no hi ha massa notícia. Un d’aquests nous noms oficials és el dels Jardins de la Vil·la Romana dels Caputxins, a l’entorn d’aquest important jaciment arqueològic al barri de Rocafonda. Els altres dos noms d’espais són una mica més peculiars i singulars. Mataró té dos noms propis oficials per definir dos torrents de la seva part forestal que són, atenció, ‘el torrent del cul del món’ i el ‘torrent del pixador dels ases’.

Aquests dos topònims són nous a nivell de nomenclàtor oficial però són denominacions històriques i arrelades per a dos parts del terme municipal que probablement la majoria dels mataronins desconeguin però que, en efecte, han tingut sempre aquest nom popular que ara passa a oficialitzar-se. 

No costa gaire d’imaginar-se que els qui van batejar en el seu dia el paratge a tocar de la Cornisa, ben a la vora de Can Bruguera i just a sota del repunt del Turó d’en Tarau (el turó que, tot i força anònim, passa per ser el ‘sostre’ de Mataró) van considerar que allò era tan lluny que era literalment al cul del món. De tota aquesta zona, de fet, fins i tot a nivell de mapes topogràfics ja hi havia hagut i hi apareixia el nom de ‘racó del cul del món’. Ara el que ha fet l’Ajuntament és denominar el torrent que hi ha.

Passat Valldeix i arribant a Mata, hi trobem l’altre nom curiós de la remesa aprovada: el torrent del pixador dels ases. Altra vegada la casuística és la mateixa: el nom popular de la zona és usat i documentat. Tal i com recull el Museu Arxiu de Santa Maria “el paratge del Pixador dels Ases queda situat al límit nord del terme municipal de Mataró, per sobre del Veïnat de Valldeix, entre Can Cabot de la Brolla i el Camí de Can Bruguera. I el Torrent del Pixador dels Ases neix pràcticament a la Pedra de Llop, a la part nord del terme municipal mataroní i que va a parar al Torrent de Can Flaquer, no pas lluny de l’àrea de Santa Rita”. Aquest torrent, que també havia estat conegut com de Comadran, els qui el coneixen sempre li han dit tal i com ha aprovat l’Ajuntament que sigui i trascendeixi oficialment: com el ‘lavabo’ dels rucs, vaja.

Comentaris (5)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive