Interior de la biblioteca popular del centre.  Foto: R. Gallofré
Notícies relacionades
Interior de la biblioteca popular del centre. Foto: R. Gallofré

La tercera biblioteca pública de Mataró obrirà a l’abril

El Ple aprova la integració de l’antiga Biblioteca Popular de la Fundació Iluro, el nou nom de la qual s'intentarà consensuar

La tercera biblioteca pública ja té data: el mes d’abril. Quatre anys després de firmar-se el primer document en comú (i de dir-se que seria realitat el 2018) ara s’aprova el conveni entre l’Ajuntament de Mataró i la Fundació Iluro. De l’antiga Biblioteca Popular es passarà a la nova biblioteca pública de Mataró que portarà un nom que, al Ple Municipal, el regidor Xesco Gomar va dir que s’intentarà consensuar.

Tots els regidors del Ple van donar suport al conveni que integra la biblioteca, amb entrades per la plaça de l’Ajuntament i el carrer d’en Pujol. Aquest contempla la subrogació del personal, la cessió de la Fundació a l’Ajuntament del dret d’ús de l’espai i l’assumpció de despeses per part de l’administració local. Queda per concretar amb la Diputació el següent pas. D’aquesta manera, a partir de la reobertura a l’abril, la capital del Maresme comptarà amb tres biblioteques públiques: la Pompeu Fabra, l’Antoni Comas i aquesta darrera, encara sense nom. 

Precisament el nom és un dels aspectes del nou equipament que s’han de resoldre. El regidor Xesco Gomar, va més de subratllar la importància del nou equipament a l’eix de la Riera, també va proposar-se de consensuar, abans de l’obertura, el nom de la biblioteca. Algunes entitats han demanat públicament el nom de Josep Garcia Oliver per l’espai, però d’altres han reivindicat que porti el nom d’alguna dona, sent les altres dues dedicades a dos prohoms de la llengua, homes tots dos. “Mirarem que sigui un debat i no una polèmica”, va dir el regidor. 

La quarta, a Cirera-Molins

A la lògica alegria per l’arribada de la tercera biblioteca pública amb la integració de la de la Fundació Iluro cal afegir-hi les referències al projecte de la quarta, pensada per l’àmbit de Cirera i Molins. Tot i que sense concretar ni anomenar l’espai del ‘Triangle’, s’hi va referir el propi Gomar i també el cap d’ERC Francesc Texidó, que va demanar-li que el projecte, o si més no la decisió d’on i quan, es conegui en aquesta segona meitat de mandat.

Comentaris (4)

Jaume Punsola Fa 1 any
Per visivilitzar en reconeixement de la tasca duta terme per les dones, proposo el d’Helena Jubany i Lorente (Mataró 1974 - Sabadell 2001). Periodista, llibretera, contertuliana, autora de recensions, correctora, bibliotecària, contacontes… i al final de la seva vida, estroncada per un brutal i no resolt assassinat, escriptora de relats curts. En record a totes les dones assassinades♀️
Eduard Fa 1 any
Em sembla correctisim, la proposta i els 2 comentaris anteriors. Endevant doncs.
Josep Garcia Oliver Fa 1 any
A Mataró s'ha de conèixer i reconèixer Josep Garcia Oliver. Va fundar a Mataró la primera Biblioteca Popular d'Espanya, i també el primer Ateneu perquè la gent de la classe treballadora hi anés a estudiar i a aprendre a la nit, quan sortien de la fàbrica. És el nom més indicat per la nova biblioteca.
Manel Cusachs i Corredor Fa 1 any
Em sembla correcte que porti el nom de Josep Garcia Oliver, una persona que va es va significar, entre d'altres coses, per la cultura popular.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive