Interior de la biblioteca popular del centre.  Foto: R. Gallofré
Interior de la biblioteca popular del centre. Foto: R. Gallofré

Proposen el nom de "Josep Garcia Oliver" per a la Biblioteca Popular del Centre

En aquest escrit, vuit entitats de Mataró proposen aquest nom per a la biblioteca que la Fundació Iluro traspassarà a la xarxa municipal

Les entitats signants d'aquest text han adreçat a l’Ajuntament de Mataró la proposta de donar el nom de Josep Garcia Oliver a la Biblioteca Popular que està previst que la Fundació Iluro traspassi aviat a la xarxa municipal.

"La Biblioteca Popular de la Caixa de Mataró ha estat sense nom específic des del moment que s’inaugurà. El motiu és que, en ser l’única de la ciutat, no s’havia de distingir de cap altra. Així, durant llargs anys fou coneguda com «la Biblioteca Popular», o simplement, «la Biblioteca».

Atribuir un nom a la biblioteca tindrà la funció pràctica de singularitzar-la de les actualment existents, però, sobretot, constitueix un acte d’homenatge a la memòria de la personalitat a qui es dedica.

josep garcia oliver

Josep Garcia Oliver

 
 

Josep Garcia Oliver (1834-1883), fou un autèntic precursor a la nostra ciutat de la difusió de la instrucció i els coneixements entre les classes populars, i concretament un avançat al país sobre els beneficis que reporten les biblioteques.

Va ser empresari, polític liberal, il·lustrat i filantrop, i fundà el 1854 –als vint anys!– l’Ateneu Mataronès «el primer Ateneo que dedicara Cataluña a las clases proletarias», segons les seves pròpies paraules; el 1859 promogué la Caixa d’Estalvis de Mataró, per fomentar l’estalvi entre les classes treballadores; el 1866, fundà a Mataró la primera biblioteca popular de Catalunya i de l’Estat, inspirada en les que havia conegut de molt jove a l’Anglaterra de la Revolució Industrial «que tanto han contribuido al levantamiento moral e intelectual de su población laboriosa».

Apòstol de la instrucció, Garcia Oliver sabia que les biblioteques eren un poderós instrument per a la il·lustració de les classes treballadores, i que contribuïen al progrés econòmic del país. Va ser alcalde de Mataró i diputat a Corts i avui el seu retrat honora la Galeria de Mataronins Il·lustres. Va morir jove, prop de complir els quaranta-nou anys.

El 1934 la caixa d’estalvis fundada per ell inaugurava a la plaça de Santa Anna la «Biblioteca Popular» de Mataró per antonomàsia, avui traslladada al carrer d’en Pujol i carrer d’en Palau. La Caixa fundada per Garcia Oliver ha estat sustentant fins avui mateix la Biblioteca Popular que dona continuïtat a la que havia fundat ell el 1866.

És per això que pensem que, ara que l’Ajuntament de Mataró té previst assumir la Biblioteca Popular, és de justícia donar-li el nom de «Josep Garcia Oliver», en record i homenatge al prohom a qui Mataró deu tantes iniciatives, tan beneficioses per a la ciutat, i particularment la biblioteca i tot allò que contribueix al benestar i el millorament de la instrucció de la seva població".

Agrupació Científico-Excursionista 
Associació Amics de la Ciutat 
Associació Amics de Ca l’Arenas
Aules Sènior de Mataró
Centre d’Estudis d’Arqueologia i Història de Mataró (CEAH)
Club d’Opinió Jaume Llavina
Museu Arxiu de Santa Maria
Òmnium Cultural Maresme 

Comentaris (4)

Aquí tothom és anònim… Fa 1 any
S’ho mereix? no hi ha cap dona que s’ho mereixi també? Espereu, no recordava que a la dona per aquella època ni tan sols se la deixava anar votar. Seguim invisibilitzant i ignorant les dones. Quanta feina per fer
Montserrat Fa 1 any
Dons si, i tant que ha de portar el seu nom! I extrapolar-lo més enllà de la nostra ciutat. La seva tasca i implicació constant amb la classe treballadora mereix tots els respectes.
Anònim Fa 1 any
La tercera biblioteca a Mataró amb nom d'home...
Més que merescut Fa 1 any
Un gran encert!

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive