SOS dels ajuntaments: cal reformar el sistema de finançament
Notícies relacionades
SOS dels ajuntaments: cal reformar el sistema de finançament

SOS dels ajuntaments: cal reformar el sistema de finançament

L’Arc Metropolità avisa que els ajuntaments hauran de tancar serveis si no es reforma el sistema de finançament local

Els alcaldes i alcaldesses de l’Associació de l’Arc Metropolità han llençat un advertiment sobre la situació “límit” que viuen les arques locals. “Cal abordar canvis al finançament municipal de manera urgent”, avisen en un comunicat, en el qual reclamen modificacions legals “urgents”. En aquest sentit, demanen a l’Estat i la Generalitat que s’asseguin amb els ajuntaments per definir un model concertat a tres bandes. Si bé la reforma del finançament local és una reclamació històrica, ara els alcaldes reprenen aquesta demanda després de constatar que la despesa local ha pujat de mitjana un 7,6% (83,7 milions d’euros), fet que atribueixen a la pèrdua d’ingressos per la plusvàlua, així com a l’augment de l’IPC i dels costos energètics.

  • L'Associació de l'Arc Metropolità reuneix les ciutats següents: Sabadell, Terrassa i Rubí (Vallès Occidental), Mataró (Maresme), Martorell (Baix Llobregat Nord), Vilanova i la Geltrú (Garraf), Granollers i Mollet del Vallès (Vallès Oriental) i Vilafranca del Penedès (Alt Penedès)

Els alcaldes de la segona corona metropolitana reclamen mesures conjunturals per donar resposta a aquesta coincidència de factors, però volen un canvi legal general i demanen a l’Estat que respongui a les seves demandes.  També insten la Generalitat a desplegar una llei pròpia de finançament local, en compliment de l’article 220.1 de l’Estatut de Catalunya.

Alhora, volen que les lleis introdueixin de manera més àmplia elements de progressivitat al conjunt de tributs i que hi hagi canvis normatius per a què els ajuntaments puguin gestionar almenys el 15% dels Fons Next Generation transferits a l’Estat.

Els alcaldes lamenten que la despesa ha pujat un 7,6% per la pèrdua de la plusvàlua, l’increment de l’IPC i de la llum

En un comunicat emès aquest dimecres, també demanen la creació “urgent” d’un fons de compensació municipal que cobreixi els efectes de la pèrdua de la plusvàlua. Recorden que aquest impost representava el 4,5% dels ingressos de tots els municipis de l’ARC, i apunten que el 2022 van deixar d’ingressar 26 milions d’euros.

Pel que fa a l’encariment de la despesa energètica, els alcaldes relaten que han hagut de fer modificacions pressupostàries per compensar l’augment de la llum amb altres partides dels comptes municipals. Xifren l’impacte conjunt d’aquest encariment en 18 milions d’euros. En relació a l’augment de l’IPC, recalquen que al global del 2022 va pujar un 5,8%. Aplicat a les despeses, ha suposat més de 24,4 milions.

Comentaris (9)

Víctor Fa 1 mes
Manga ancha para subir impuestos. No lo entiendo. Cada día edificios más altos con más contribuyentes en relación al espacio físico público a mantener y no llega. Me lo explican o me lo cuentan, ?como y quienes se comen el queso ?, Porque si no, yo me voy a …un altre Ayuntament
Anònim Fa 1 mes
Jordi potser et pots presentar d alcalde a les properes eleccions, tindries el meu vot
rius Fa 1 mes
el que cal és que gasteu menys diners publics en comprar els vots d'autèntics paràsits que podrien treballar o fer feines a la comunitat i no us dona la vegada, preferiu pujar impostos i sangrar més al treballador, no teniu cap vergonya ni perdò. i de pas disminuar tanta improductivitat en el funcionariat començant pels polítics que no pot ser que hi hagi més funcionaris a Mataró que a ciutats amb milions d'habitants a Europa
Tambe es pot baixar gastos... Fa 1 mes
tot compte, tambe s'hauria de possar un numero de gent a ajudar i no començar a donar a tothom sense control, perque es evident que si no para de venir gent demanant algu ho haura de pagar...i es amb impostos com es fa...clar que pisos gratis que si beques menjador...paguetes...tot sense limit ha de sortir d'algun lloc, doncs poseu un limit i ja esta, aixo amb mes messures pot baixar gastos.
roberto rodrigo Fa 1 mes
Es vergonzoso ver lo mal que se gestionan los impuestos y la desfachatez con la que se despilfarra, funcionarios y políticos son, hoy por hoy, el problema más grande que tenemos en esta sociedad, son un ejercito de parasitos!!!!!
Mataronina Fa 1 mes
Molt d acord amb Jordi.Cobrar plaques per bicis, impostos per gossos, patinets..administrar bé els diners i no gastar-los com si sobressin amb coses que no son importants pel benestar de les persones ni de la ciutat.
BLANCANIEVES Fa 1 mes
Tambe contribuiria a baixar el deficit del ajuntament els mes de 6000 euros mensuals que cobra l´alcalde i tambe baixar el sou dels seus "palmeros"
Joan Coromines Fa 1 mes
Que estalviin mes, que segur que despilfarren diners per molts costats.
Jordi Fa 1 mes
Pues no és fan miradors Port patètics, pipicans i parcs per gossos, cobrar impost gossos a tots, cobrar plaques per bicis i patinets,posar multes bicis i patinets, menys càrrecs palmeros del partido, menys polítics cobran Ajuntament, intentar cobrar un xic a tots aquells que ni han pagat ni pagaran mai, però és beneficien de tot i podeu afegir moltes més coses que colapsarem la pagina

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive