SOS dels ajuntaments: cal reformar el sistema de finançament
Notícies relacionades
SOS dels ajuntaments: cal reformar el sistema de finançament

SOS dels ajuntaments: cal reformar el sistema de finançament

L’Arc Metropolità avisa que els ajuntaments hauran de tancar serveis si no es reforma el sistema de finançament local

Els alcaldes i alcaldesses de l’Associació de l’Arc Metropolità han llençat un advertiment sobre la situació “límit” que viuen les arques locals. “Cal abordar canvis al finançament municipal de manera urgent”, avisen en un comunicat, en el qual reclamen modificacions legals “urgents”. En aquest sentit, demanen a l’Estat i la Generalitat que s’asseguin amb els ajuntaments per definir un model concertat a tres bandes. Si bé la reforma del finançament local és una reclamació històrica, ara els alcaldes reprenen aquesta demanda després de constatar que la despesa local ha pujat de mitjana un 7,6% (83,7 milions d’euros), fet que atribueixen a la pèrdua d’ingressos per la plusvàlua, així com a l’augment de l’IPC i dels costos energètics.

  • L'Associació de l'Arc Metropolità reuneix les ciutats següents: Sabadell, Terrassa i Rubí (Vallès Occidental), Mataró (Maresme), Martorell (Baix Llobregat Nord), Vilanova i la Geltrú (Garraf), Granollers i Mollet del Vallès (Vallès Oriental) i Vilafranca del Penedès (Alt Penedès)

Els alcaldes de la segona corona metropolitana reclamen mesures conjunturals per donar resposta a aquesta coincidència de factors, però volen un canvi legal general i demanen a l’Estat que respongui a les seves demandes.  També insten la Generalitat a desplegar una llei pròpia de finançament local, en compliment de l’article 220.1 de l’Estatut de Catalunya.

Alhora, volen que les lleis introdueixin de manera més àmplia elements de progressivitat al conjunt de tributs i que hi hagi canvis normatius per a què els ajuntaments puguin gestionar almenys el 15% dels Fons Next Generation transferits a l’Estat.

Els alcaldes lamenten que la despesa ha pujat un 7,6% per la pèrdua de la plusvàlua, l’increment de l’IPC i de la llum

En un comunicat emès aquest dimecres, també demanen la creació “urgent” d’un fons de compensació municipal que cobreixi els efectes de la pèrdua de la plusvàlua. Recorden que aquest impost representava el 4,5% dels ingressos de tots els municipis de l’ARC, i apunten que el 2022 van deixar d’ingressar 26 milions d’euros.

Pel que fa a l’encariment de la despesa energètica, els alcaldes relaten que han hagut de fer modificacions pressupostàries per compensar l’augment de la llum amb altres partides dels comptes municipals. Xifren l’impacte conjunt d’aquest encariment en 18 milions d’euros. En relació a l’augment de l’IPC, recalquen que al global del 2022 va pujar un 5,8%. Aplicat a les despeses, ha suposat més de 24,4 milions.

Comentaris (12)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive