Alfons Canela, autor de l'article d'opinió Sobre l'ocupació de l'antiga escola Menéndez y Pelayo
Alfons Canela, autor de l'article d'opinió Sobre l'ocupació de l'antiga escola Menéndez y Pelayo

Sobre l'ocupació de l'antiga escola Menéndez y Pelayo

El portaveu de Junts per Mataró Alfons Canela pren la paraula sobre l'entrada i establiment del moviment La Teixidora a l'antiga escola

Una prèvia. Estem davant d’un problema de seguretat per a les persones? Per una banda, segons diu l’Ajuntament, es disposa d’un informe tècnic que diu que l’edifici està en estat ruïnós. Això no vol dir que hi hagi un problema de goteres o de manteniment -l’aspecte de l’edifici pot semblar adequat-  sinó que possiblement hi hagi algun problema estructural, fet que posi en risc la integritat de les persones que hi són. El primer que cal dirimir és això. Perquè si els ocupants disposen d’informes que diuen que no hi ha perill: són visats, aquests informes? Tenen l’aval d’un col·legi tècnic professional?

Entrem en matèria. És evident que no ens trobem davant d’una ocupació més. Ni els ocupants reclamen tenir dret a un habitatge digne ni l’ocupat respon al clàssic perfil de propietari privat al que se li nega l’accés a l’habitatge de la seva titularitat. Ens trobem davant d’una ocupació d’un equipament comunitari per part del que podria ser un “moviment social”, amb un context ideològic, que es fa dir “La Teixidora”. Segons la voluntat dels seus integrants es vol "donar resposta a algunes de les problemàtiques i necessitats de la nostra ciutat, a través de la solidaritat veïnal, amb activitats com ara classes d'intercanvi d'idiomes, un banc d'aliments o espais per fer esport, entre d'altres."

A priori sembla una iniciativa honesta i raonable que pot aportar un benefici a la comunitat, al veïnat i, per tant, a tota la ciutat. Però, malauradament, ni és ni pot ser així.

Un equipament comunitari -i l’espai de l’escola Menéndez y Pelayo ho és- és aquell espai que un ajuntament utilitza per a dotar als ciutadans de les instal·lacions i construccions necessàries per a donar cobertura a l'educació, a l'enriquiment cultural, a la salut, a l'esport i, en definitiva, al benestar, proporcionant els serveis propis de l'activitat a la ciutat. D’acord amb això, com es pot entendre que un grup de persones es faci seu aquest espai per posar-lo a disposició del poble? Estan més legitimades aquestes persones que els representants públics escollits democràticament per decidir què fer amb aquest espai?

La realitat és que aquesta pregunta no admet ambigüitats, perquè no les pot admetre, perquè fer-ho seria com acceptar que el sistema no té capacitat per gestionar el seu patrimoni. Fet i fet podríem acabar acceptant que s’ocupés el propi Ajuntament.

I si bé és cert que no podem acceptar això, també ho és el fet que quan aquest sistema -en aquest cas l’actual govern municipal- no té respostes per dotar d’usos aquests espais públics, com és el cas -a terra i fer-hi un aparcament- resulta que una part de la ciutadania mostra el seu descontentament i el seu rebuig a aquesta inacció municipal, a aquesta falta de idees i de projecte, que no és exclusiva d’aquest espai. 

Ara, però, ja és tard per aquest debat quant a aquest espai. Ara ens resta veure què farà aquest govern municipal, com a titular de la potestat de vetllar dels patrimoni municipal, del patrimoni de tots els mataronins, així com de la seguretat i integritat de les persones que l’han ocupat.

Espai ocupat La Teixidor. Foto: R.Gallofré

Espai ocupat La Teixidora. Foto: R.Gallofré

 

Arxivat a:

Comentaris (6)

coi Fa 6 dies
mucho blablablabla pero no dices nada, estas a favor o en contra de los ocupas que asolan la ciudad? en funcion tendras credibilidad y preocupacion por la gente que pagamos impuestos y que somos molestados por esta gentuza y que callais todos los politicos algunos incluso os poneis a su lado,el mundo al reves dais mucho asquito todos y sois unos traidores
Opinió impecable Fa 9 dies
Opinió amb raonaments impecables, de dalt a baix. Tens tota la raó, Alfons.
Ferran Fa 9 dies
Si después de más de 4años, de estar cerrado,se acuerdan que no está en condiciones,de poder usarlo,esperan que lo ocupen para darse prisa en tirarlo al suelo, que prisa hay ahora, que poca vergüenza, claro para quedar bien, aremos un solar para aparcamiento de coches, y así los vecinos nos lo agradecerán, que poca vergüenza
Mataroni Fa 9 dies
So okupen casa teva, l'ajuntament no en vol saber res. Si ocupen un local del ajuntament... faran tot el posible per desallotjarlos. Fins que no et toca a tú, no fas res.
Clar protegir només les propietats publiques? Fa 9 dies
"l’ocupat que respon al clàssic perfil de propietari privat al que se li nega l’accés a l’habitatge de la seva titularitat" QUE ES FOTI. Total si amb les lleis que aproveu juntament amb la CUP, ERC, comuns i PSC aneu a favor dels okupes de propietats privades Oi?
Tenint en compte Fa 10 dies
que la culpa de la ocupacio la tenen els politics per no fer lleis clares i dures, principalment l'esquerra populista, i els altres tambe miren de reull, puc estar d'acord amb l'enfoc general de l'article, uns pocs no poden agafar lo de tots i fer-se els amos, pero no amb l'ultim comentari de "la seguretat i integritat de les persones que l’han ocupat", a veure aqui els unics responsables de la seva seguretat son els ocupes...ningu els ha obligat a anar, si passa algo culpa seva.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive