El cartell de Les Santes 2022, obra de Sit Cantallops
Notícies relacionades
El cartell de Les Santes 2022, obra de Sit Cantallops

“El que em sap greu és el reflex social que suposen algunes de les crítiques”

Sit Cantallops surt al pas dels comentaris ofensius cap a la representació de les dues dones protagonistes del seu cartell de Les Santes 2022

El seu ja és un dels noms propis de l’any a Mataró. La Sit Cantallops és l’autora del cartell de Les Santes 2022 i ella mateixa es confessava dissabte, just després de descobrir l’esperada imatge de la Festa Major, que s’esperava crítiques i comentaris. Criticar el cartell és un dels esports nacionals de Mataró i a partir de dissabte al migdia les opinions a favor i en contra del cartell han estat protagonistes. A través de les xarxes socials com Instagram, Facebook o Twitter n’hi ha hagut (com sempre) per a tots els gustos però en alguns casos s’ha arribat a un nivell de virulència i agressivitat com feia anys que no es vivia. Emparats en l’anonimat, en molts casos, hi ha hagut comentaris masclistes i insultants. Un esclat masclista, fins i tot.

Tot i que tenia "tota la intenció d'ignorar bona part dels comentaris", Capgròs.com parla amb l’autora Sit Cantallops 48 hores després de presentar un cartell que ha generat, ja de per sí, la primera de les moltes i clàssiques polèmiques relacionades anualment amb Les Santes. 

Sit Cantallops: “Sens dubte el que em sap greu és el reflex social que suposen algunes de les crítiques.”
Sit Cantallops: “Sens dubte el que em sap greu és el reflex social que suposen algunes de les crítiques.”

Com han sigut aquests dos dies posteriors a la presentació del cartell?

Estic súper contenta, me n’han arribat comentaris molt reconfortants, dissabte després de la presentació estava emocionadíssima. No m’imaginava una rebuda així, la veritat. Des d’aquí aprofito per agrair-ho molt.

És un dels cartells més comentats dels darrers anys. Ho buscaves?

Desgraciadament sempre posem el focus en els comentaris menys afortunats. No. Ni ho buscava ni m’ho esperava gens. De fet, al tenir-lo enllestit em criticava a mi mateixa que fos un cartell normatiu, que exclogués col·lectius dissidents, on s’hi representava només la dona blanca fins i tot amb poc espai de dubte a identificar-se com a cisgènere. Posant-hi ara consciència, suposo que esperava així esquivar una mica la crítica i crear una cosa ‘polite’ a ulls de la “majoria”. Però la caverna tenia uns altres plans preparats per a mi. 

Cartell Santes 2022 Din A4
Cartell Santes 2022 

Et sap greu com alguns han criticat el cartell?

Sens dubte el que em sap greu és el reflex social que suposen algunes de les crítiques. El cartell només ha evidenciat com de trist és el panorama. De fet, comentaris opinant sobre la composició, la gamma cromàtica, l’estil, la tipografia… N’hi ha poquets, tot i que són sempre benvinguts!

Hi ha masclisme en contra del cartell, en algun dels comentaris?

Molt. I molta, molta missogínia! I gordofòbia. I classisme, fins i tot. Perquè les crítiques han anat cap a elles, cap als seus cossos, l’expressió corporal, la seva línia estètica. Ha molestat la presència i protagonisme de la dona, i ha molestat encara més que se sortís d’un suposat estereotip. Ningú ha dit “apa, a Santa Maria li falta una campana”. Hi ha hagut gent ploriquejant que no hi havia homes, que no entenc gaire a on esperaven que hi fossin, comptant que les patrones de la ciutat són dues dones. Fins i tot he llegit un comentari a Facebook fent apologia a la violació. Tenim entre nosaltres gent que creu que no estar prima és “fastigós”, que s’han pres la llibertat de dotar el cartell d’una ideologia política concreta, que s’han inventat que van “fumades, begudes, passadíssimes”...

No és així, ja ho has explicat…

Res més lluny de la realitat, he dit en repetides ocasions que per mi la de l’esquerra està tranquil·líssima prenent el sol del migdia i la de la dreta està eufòrica perquè s’apropa la festa nocturna. Volia fer palès que tots els actes de Santes, diürns i nocturns, eren igual d’importants. La informació sobre el significat del cartell està a l’abast de tothom a qui li interessi informar-se abans d’opinar.

Què t’ha sorprès més?

El més soprenent han sigut les crítiques dirigides a la representació del pèl. És tant obvi que les persones tenim pèl si no ens l’arrenquem que no contemplava que això seguia sent punt central de controvèrsia. Dient això em sento repetint un discurs passat de moda que ja feia més que superat, donant explicacions i quasi que excusant-me. La mateixa pedagogia de sempre. I dirigida a qui? Alguna persona de les que s’ha atrinxerat en contra del cartell llegirà aquesta entrevista i dirà: “ostres, no ho havia vist així, jo m’he avergonyit del meu cos per no ser d’X manera, que bé que algú s’exposi perquè això canviï, gràcies”? Ho dubto. 

Vas dir que era un cartell de digestió lenta. Confies que aquesta crítica concreta l’acabi digerint?

No. És de digestió lenta perquè compositivament té trenta mil detalls i potser li falla que a primer cop d’ull et costa agafar-te a algun element concret. Però l’única cosa que segurament han de digerir algunes crítiques és el segle en el que viuen.

L'acte de presentació del cartell, on Cantallops va detallar la seva proposta

 

Comentaris (30)

Robafavetes Fa 1 any
Bona idea. Bona realització. Desencertada exhibició d’un concepte que exclou a una part majoritària de Mataró que també s’hauria de sentir representada pel cartell. L’autora no sap i com a professional hauria de saber que l’obra no ha d’anar dirigida a una sola tribu. Qui fa l’encàrrec també ho hauria de saber. Aquest dibuix es una meravella per a ser publicat en el grup de Whatsapp d’amistats. Tots de la mateixa corda.
Shark Fa 1 any
Why do we have to suffer from these sad artist's, that portray Mataro in an artists personal view. As as been stated, a poster to represent and encourage people to take part, should be designed by s professional, with qualification to do the work.
Robafavetes Fa 1 any
A Mataró lamentablement som així. El 2005 el van encarregar a un bon dissenyador jove que va cometre l’error de plagiar-lo. Encara estem pagant les culpes i el cartell cada any s’encarrega a un “artista”, pintor, escultor, arquitecte, barber, tatuador, professor de dibuix, ... Gent que no sap en que consisteix fer una peça comunicativa d’ampli espectre. Amb honroses excepcions, així ens va. https://www.lessantes.cat/cartells-des-de-1979
jordi Fa 1 any
El cartell de les Santes es un debat anual per fer critica devastadora. no en feu gaire cas. per a gustos, COLORS. Per a mi personalment el trobo adient i ple de simbolismes. M'AGRADA.
Tresa Fa 1 any
Encuentro que es de muy mal gusto para la Festa Major tiene que ser un motivo alegre de fiesta como se hsbian hecho en años interiores cada año he comprado las camisetas para mis nietas pero si este es el dibujo este año no les comprarè
MONXI Fa 1 any
Ànims Sit, qualsevol cartell obté la seva quota pertinent de crítiques, no es pot contentar a tothom. En quan als que teniu problemes per explicar el cartell als nens, potser que primer els deixeu a ells que l'explorin, ja que te matisso molt interessants i ells de ben segur que els veuran, dubto que sense que algún adult els pregunti capciosament per les dues dones del cartell ells treguin les mateixes conclusions que els adults. Feu la prova
Cristina Marti Fa 1 any
Es un bon dibuix, però un mal cartell. Per què? Perquè has fet allò que denúncies de la gent: aprofitar un esdeveniment col.lectiu per fer ideologia. Si fos una altra ideologia en diríem "adoctrinament". Fas servir els canals públics per vendre "pseudofeminisme". Moltes dones no ens sentim representades amb el teu dibuix. I som feministes! Però no com tu! Una aprofitada, una dogmàtica, pseudofeminisme subvencionat... El problema és que l'Ajuntament permeti que ens vinguis a dinar lli
Jordiet de Mataró Fa 1 any
En quant al cartell 2022, em sembla que la idea és bona i la realització molt correcta, però es nota que no és obra d’una professional acostumada a complir objectius comunicatius. Indispensables per al disseny més popular de la ciutat.
Jordiet de Mataró Fa 1 any
La feina s’ha d’encarregar a un dissenyador gràfic, l’especialista en comunicació gràfica que sap utilitzar les eines pròpies de la professió. El cartell de Les Santes NO ha de ser una obra d’art. Ha de complir les “dades de comanda” del client. Els requisits comunicatius i tècnics que no estan a l’abast de les persones que any rere any reben l’encàrrec perquè son “artistes” o “creadors” o “activistes culturals”. Així ens va: https://www.lessantes.cat/cart
Marga Riera Fa 1 any
Sí al cartell, si a la bellesa no normativa, sí a la llibertat, si a la gresca.Qui vulgui trobar un cartell de Santes una representació de l’social es que no ha sentit mai el “deliri santera”.
uri Fa 1 any
A mi m'encanta i penso que està super bé representar en un cartell popular dos cossos normals amb un posat totalment normal. Ja toca que gent jove comenci a tenir veu i els grandets se n'adonin que els temps canvien.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive