Una edició anterior de la ruixada
Notícies relacionades
Una edició anterior de la ruixada

Les Santes 2023 no tindran Ruixada ni actes amb aigua per la sequera

Només un canvi radical de la situació dels pantans que aixequés el decret de restricció d’aigua faria tornar l’aigua a Les Santes

Les Santes 2023 no tindran ni Ruixada al final de la Nit Boja, ni Ruixadeta ni Esquitxadeta per la canalla. La decisió, amb l’actual escenari de sequera i el decret que regula les restriccions per a l’ús de l’aigua és ferma i està presa. Ho confirma a Capgròs el regidor de Cultura Xesco Gomar que assegura que “només un canvi d’escenari que aixequi el decret perquè la situació de les reserves millora radicalment podria permetre’ns recuperar aquests actes”.

  • A L’Ajuntament de Mataró treballen amb diferents alternatives sobre la taula: mantenir la part musical de la Ruixada sense aigua o recuperar la xeringada pels actes infantil, amb un consum d’aigua molt menor que l’aigua repartida per mànegues i aspersors.

Què hauria de passar perquè la decisió que amb l’escenari actual és clara canviés? Un canvi total d’escenari. Un episodi de pluges sostingut (molts centenars de litres per metres quadrats al llarg de dies i a les capçaleres dels rius) que omplís els pantans i que fes que la situació de gran excepcionalitat per la sequera es revertis. Hi ha previsió d’episodis de pluja properament però la quantitat d’aigua que fa falta és tanta que més val no comptar-hi.

Ni la piscina ni l’aigua de mar poden ser alternatives

Xesco Gomar explica que han estat estudiant la situació i les alternatives per mirar de salvar els actes amb aigua de la Festa Major de Mataró, però que no hi ha manera que aquests se celebrin en l’actual situació i marc legal de restriccions sorgit del decret de sequera. “El criteri fonamental és de salubritat de l’aigua i la llei diu que hem de tirar aigua clorada: això descarta l’opció que alguns han proposat d’aigua de mar però és que a més amb l’actual secret de sequera no podríem ni tan sols utilitzar l’aigua de la piscina municipal com s’havia fet alguns anys”, explica Gomar. 

Una tercera opció, els recursos d’aigua freàtica propis del municipi, també està descartada: “Aigües de Mataró ens diu que aquesta aigua que ara no estem fent servir és possible que sigui necessària si la situació empitjora, el que no farem serà tirar per Les Santes una aigua que potser ens farà falta per netejar o per consum més endavant si la situació no millora”, explica Gomar.

El també regidor de Transició Ecològica posa un altre element sobre la taula, que Mataró ha de predicar amb l’exemple. “El que no es pot entendre és que hi hagi tot el país amb restriccions per la sequera i que aquí gastéssim milers de litres d’aigua de festa, crec que hi ha un punt pedagògic que també hem de tenir clar”, explica. Altres municipis que tenen els seus propis actes d’aigua com la Ruixada, explica Gomar, es troben en la mateixa situació i no els podran celebrar si no canvia la situació.

Un instant de la xeringada.
Un instant de la xeringada.



Música sense aigua i xeringades

Tot i que Xesco Gomar, com la resta de l’Ajuntament i segurament tots els mataronins no vol descartar un miracle amb forma de canvi de situació, pluges i augment de les reserves el que ja s’està treballant és amb l’alternativa. “La Ruixada és una mena de discoteca amb aigua, l’haurem de fer sense aigua però amb la música, les barres, la gent de festa i tot el que suposa el final de la Nit Boja”, explica. Respecte l’Esquitxadeta i la Ruixadeta, del públic familiar, una hipòtesi amb la que es treballa és la d’una millora de la situació que permetés per exemple encendre les fonts ornamentals o d’altres elements (també importants a l’estiu a nivell climàtic) i que aquests actes poguessin prendre forma de xeringades, on el consum de la ‘guerra d’aigua’ és ínfim al costat del que suposa la Ruixada.

Comentaris (5)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive