Control policial a La Riera, on va ser multat el ciclista
Notícies relacionades
Control policial a La Riera, on va ser multat el ciclista

Sanció de 200 euros per anar en bici per la Riera de Mataró

Un usuari protesta per la multa interposada per la Policia Local per manca d’informació i perquè la troba desproporcionada, però l’Ajuntament recorda que la normativa ho prohibeix

Multa de 200 euros per circular per La Riera de Mataró en bicicleta. Aquesta és la sanció que li va caure a Sergi Tapiz, interposada per la Policia Local en un control el passat 21 de febrer. Tapiz, resident a Sant Cugat però que sovint fa vida  a la capital del Maresme, considera que la multa és desproporcionada i que manca informació als usuaris perquè en siguin coneixedors, especialment si no viuen a la ciutat. Des de l’Ajuntament s’assenyala, però, que a la Riera i a la resta de l’Illa de vianants del centre no es pot circular amb vehicle, i la bicicleta també se’n considera.

Segons el relat de Tapiz, el passat dia 21 passades les 12h del migdia tornava de fer un tomb en BTT per les Cinc Sènies i, amb la mateixa bici, es va dirigir al centre de Mataró a fer uns encàrrecs. Quan circulava per la Riera, gairebé a l’alçada de l’Ajuntament, el va aturar un dispositiu de tres policies locals. Aquests li van comunicar que el que feia estava prohibit i que li interposarien una multa de 200 euros, tal i com estableix l’ordenança de mobilitat. 

El ciclista lamenta que no hi ha prou senyalització que ho indiqui

El ciclista va reclamar als policies que desconeixia aquesta nova normativa, tant pel fet de residir fora de la ciutat com perquè no havia vist cap senyal que prohibís la circulació en bici per aquest carrer. Els agents, segons la versió de Tapiz, li van respondre que hi ha senyals verticals que així ho indiquen, i que ja fa temps que s’anuncia “tolerància zero” en la circulació d’aquests vehicles per la zona prioritària de vianants del casc antic de Mataró. 

Un patinet baixant la Riera

Un patinet baixant la Riera

“Vaig estar content quan varen posar els carrils bicis a Mataró per fomentar-ne l’ús de la bicicleta, i fer-ne entre tots una vila més ecològica” explica Tapiz. “I ara resulta que circular amb totes les mesures de seguretat i precaució pel centre de la vila està prohibit”, afegeix, quelcom que queda establert per unes senyals verticals on, segons apunta, “en cap lloc hi ha dibuixada una bicicleta o un patinet” i, per tant, “no són gens informadores”.

A banda, Tapiz considera que els 200 euros de multa són “totalment desproporcionats”. “Tot plegat és una contradicció enorme, una engany, una indefensió, un abús del poder sancionador que et fa sentir defraudat com a ciutadà i que vegis els cossos de seguretat com un ens recaptador i no protector”, afegeix el ciclista.

El que diu l'Ordenança de Mobilitat

Bicicletes i patinets tenen prohibit circular per la Riera i per l'illa de vianants

La qüestió, en tot cas, és que l’ordenança de mobilitat estableix que les bicicletes i la resta de Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) com ara els patinets elèctrics, són precisament això, vehicles. I per tant, no poden circular per les zones prioritàries per a vianants, com són la Riera i el conjunt de l’illa de vianants del Centre. A aquest espai només hi poden accedir les bicis i els VMP dels residents, i aquells que es destinin a l’activitat econòmica de transport de mercaderies; el mateix que passa amb cotxes, furgonetes i motos. 

El control d’accés de vehicles a l’Illa de Vianants es fa, des del més de febrer passat, amb càmeres que permeten sancionar els infractors, però les bicis i VMP no porten matrícula, així que l’única manera d’enxampar-los in fraganti és amb controls policials específics, com és el cas del dispositiu que va aturar Tapiz la setmana passada a La Riera.

Massa patinets a l'illa de vianants

La presència de ciclistes i, sobretot, de patinets en aquest àmbit preocupa l’Ajuntament, després de les nombroses queixes de ciutadans i de comerciants. “Hem de seguir demanant més presència policial per a controlar la presència de patinets. Només amb més Policia Local tindrem més control i menys indisciplina per acotar l’amenaça que suposa la gent incívica que va amb VMP” assegurava el regidor de Mobilitat, Xesco Gomar, en la presentació del “blindatge” de l’illa de vianants.

Comentaris (63)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive