Càmeres i multes: Mataró blinda l’illa de vianants del Centre
Notícies relacionades
Càmeres i multes: Mataró blinda l’illa de vianants del Centre

Càmeres i multes: Mataró blinda l’illa de vianants del Centre

L’Ajuntament de Mataró anuncia el final de la laxitud en la restricció d’accessos i controlarà l’entrada a la zona, l’estona i la sortida de tots els cotxes

L’Illa de vianants del Centre de Mataró deixarà de ser un sistema amb més forats que un formatge i passarà a ser una ratera, una zona de control i exclusió de cotxes amb càmeres a tots els accessos i sortides i una directiva clara: s’ha acabat la indisciplina i a partir de l’abril començaran les sancions econòmiques. L’Ajuntament vol anar de debò i hi posa tots els mitjans per assolir un tancament que converteix de facto l’illa de vianants en la Zona de Baixes Emissions de la capital del Maresme. El canvi de sistema produirà col·lapses, presumeixen d’entrada. Però ha arribat per quedar-se. 

 • El tancament del Centre i el control d’accessos i sortides serà operatiu a partir del 19 de febrer
 • Serà llavors quan hauran acabat les obres del carrer de Sant Josep, que queda tancat als cotxes de forma definitiva
 • Els horaris d’accés permesos, així com les excepcions, seran les mateixes que fins ara però se sancionarà la indisciplina
 • En una primera fase, fins a inicis d’abril, no es faran sancions i hi haurà informadors a peu de carrer
 • L’Ajuntament compta que es puguin generar embussos importants, sobretot en horari de tarda

Perseguir la indisciplina


L’illa de vianants del Centre era, en horari de lliure accés i també quan se suposava que estava tancat, un descontrol. Amb l’aplicació del nou concepte l’Ajuntament adverteix que busca combatre la “indisciplina existent” com ara estar-se més de mitja hora fent una càrrega i descàrrega, tenir el cotxe aparcat durant tot el període d’accés obert o demorar-se en sortir del circuit tancat en els casos d’accessos permesos com el del pàrquing públic de la Riera. Per acabar amb la indisciplina i després d’un primer període d’adaptació i pedagogia, a l’abril començaran les sancions. Se’n contemplen entre els 90 i els 200 euros. 

Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
 • Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
 • Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta
Les càmeres que controlen accessos al Centre
Les càmeres que controlen accessos al Centre


Seran sancionables els vehicles que intentin accedir a Sant Josep sense ser-ne veïns, també els que entrin a l'illa de vianants de l'entorn de la Riera fora de l'horari establert per a la càrrega i la descàrrega o aquells que hi romanguin més de 30 minuts, malgrat fer-ho en l'horari permès. Aquest temps es controlarà amb una teranyina de càmeres a tots els carrers d'entrada i sortida.

 • L'horari d'obertura general s'ha establert en tres franges: de 7 h a 10.30 h i de 15.15 h a 16.15 h de dilluns a divendres i els dissabtes de 7 h a 10.30 h.
 • Fora d'aquest horari només hi podran accedir els veïns. 
 • Aquests horaris incumbeixen i molt la comunitat educativa del Cor de Maria, que manté els actuals horaris (i l’accés a la Riera per carrer d’Argentona) descarregant Riera avall.
 • Des de l'Ajuntament es comprometen també a que els vehicles dels serveis municipals seguin "conseqüents" i s'ajustin "al màxim" a aquest horari.

 

El mapa de la zona, amb la ubicació de les càmeres
El mapa de la zona, amb la ubicació de les càmeres

 

Les muralles del Tigre, Sant Llorenç i Santa Anna, zona restringida

Dins de l'illa de vianants també s'hi incorpora la 'ronda' que configuren la Muralla del Tigre, la Muralla de Sant Llorenç i la Baixada de Santa Anna, que molts vehicles utilitzaven per creuar el centre de nord a sud. A partir d'ara només hi podrà circular el transport públic fora dels horaris d'obertura. 

Xesco Gomar, regidor de mobilitat, ha explicat que la proposta de mobilitat s’ha tractat amb agents com els cossos de seguretat i bombers, la taula del comerç o el sector del taxi així com les comunitats educatives de les escoles privades concertades de la zona. Gomar defensa que el sistema de càmeres permetrà “disposar de ciència, saber amb dades quins usos hi ha i quins problemes es generen per poder actuar com calgui”. Gomar defensa el sistema de “plantejar, provar, avaluar i si cal retocar es retoca”. L’Ajuntament, amb les càmeres, busca poder sancionar per exemple també els cotxes que accedien al Centre per la Baixada d’en Feliu al sector de les Figueretes, pujant-la contra direcció.

El sistema d’Illa de Vianants del Centre (el regidor no vol usar el barceloní Superilla, per ser un marca “massa matxacada”) amb les seves càmeres està preparat per quan s’hagi d’aplicar la Zona de Baixes Emissions que pertoca a Mataró i que començarà amb aquest mateix circuit. Els aparells que identificaran cotxes infractors ara serviran per detectar vehicles contaminants quan la ZBE hagi d’activar-se.
 

Comentaris (15)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telèfon: 93 312 73 53
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive