El barri de Cerdanyola de Mataró, que acumula seccions censals amb rendes per sota dels 10.000 euros
Notícies relacionades
El barri de Cerdanyola de Mataró, que acumula seccions censals amb rendes per sota dels 10.000 euros

Desigualtat a Mataró: la renda als barris més rics supera en 12.000€ la dels més pobres

La renda mitjana dels veïns del Centre i l'Eixample dobla la del gruix de residents de Cerdanyola i Rocafonda, amb moltes seccions censals per sota dels 10.000 euros per persona

El temor que Mataró esdevingui una ciutat dual, és a dir, que funcioni a dues velocitats amb uns barris rics que deixen enrere d'altres molt pobres, s'ha fet molt present en les darreres dècades arran de l'augment de la desigualtat en el si de la ciutat. Zones majoritàriament benestants com el Centre o l'Eixample o bé les noves promocions urbanístiques al front marítim (o les ja executades a Camí de la Serra i Via Europa) contrasten fortament amb la realitat socioeconòmica de barris com Rocafonda o Cerdanyola.

mapa de les seccions censals de Mataró i les rendes mitjanes
mapa de les seccions censals de Mataró i les rendes mitjanes

Les dades de l'Institut Nacional d'Estadística, recopilades pel Consell Comarcal, respecte a la renda mitjana de la població maresmenca, posen de manifest amb xifres aquesta desigualtat. L‘Atles de distribució de la renda de les llars corresponent a 2021 que ha elaborat l’Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal, analitza cada municipi maresmenc fixant-se en le seves seccions censals, demostrant que el desequilibri socioeconòmic no només existeix entre els diferents municipis de la comarca (alguns dels més rics de l'Estat, com ara Alella o Cabrils, al costat d'altres molt per sota de la renda mitjana catalana), sinó que també es produeix dins mateix de les ciutats i pobles. 

El mapa de la renda per persona al Maresme es pot consultar en aquest enllaç

Tal i com ja destacava Miguel Guillén en un article per a Capgròs, els desequilibris són molt notables a Mataró. El diferencial de renda per persona és de 12.180 euros entre la secció censal més rica i la més pobra. Dels 19.376 euros de mitjana que cobra un resident al casc antic (Centre i Eixample), als 7.196 que es registren a seccions censals com les de Rocafonda o el Palau. En aquests dos barris, així com a Cerdanyola, els veïns i veïnes de la la majoria de seccions estan per sota dels 9.600 euros de renda personal mitjana. 

La Riera de Mataró, una de les artèries de la ciutat

Al casc antic de Mataró és on es registren les rendes més elevades

Les principals bosses de pobresa del Maresme

Mataró, de fet, acull les principals bosses de pobresa que hi ha al Maresme. De les 252 seccions censals que conformen la comarca, n'hi ha un total de 20 que se situen per sota dels 10.000 euros de renda neta mitjana per persona. De les 14 amb la renda més baixa, que fluctua entre els 7.196 euros i els 9.413, 13 es troben a Mataró, i una altra a Premià de Mar.

A la capital del maresme la renda mitjana per persona és de 12.889 euros, sempre segons les dades de l'INE de 2021. Una xifra molt per sota dels 17.900 euros de mitjana que es registra al conjunt de la comarca. Municipis com Tordera, amb 12.072€, Pineda de Mar, amb 12.127€, i Calella, amb 12.196€, són encara més pobres que Mataró, mentre que Alella i Cabrils encapçalen la llista amb xifres superiors als 20.000 euros per persona. 

 

Comentaris (13)

Miro Fa 2 mesos
Sigan importando miseria y que pulen los impuestos de la gente de aqui que muy boyante no esta
Josu Fa 2 mesos
Una falsa realidad. En los barrios marginales, hay más renta pero cápita, que en el resto. No han tenido en cuenta que la mayoría trabajan en negro, para recibir la cantidad de ayudas que pagamos el resto con impuestos, y que por tanto la renta asciende sin ni siquiera trabajar. Los pobres, somos el resto que trabajamos para ellos, véanse los autos, y nivel de vida que llevan. Todo esto permitido por líderes políticos de casi todos los colores (rojo, morado, azul, amarillo,...) Una reflexi
yo mismo Fa 2 mesos
Pues los impuestos en los barrios "pobres" son altisimos y ademàs estamos totalmente abandonados y desprotegidos. Vivan los politicos que nos han tocado en esta ERA. Olé por ellos y los suyos porque són MAGNÏFICOS, o NO?
JUDAS Fa 2 mesos
Si hay mas renta es porque se ha trabajado mas,, con un turbante en la cabeza y mirando el Sol por donde sale no se trabaja,, hay que trabajar, trabajar y trabajar y no hay mas.
Apex Fa 2 mesos
¿Estos valores son netos o brutos antes de impuestos?
Rocafonda y pronto Cerdanyola Fa 2 mesos
Barrios pobres, barrios dejados. Gracias PSC con la complicidad de los amigos de Junt y ERC en la Generalitat. Mucho bla, bla bla, pero mirando a otro lado siempre.
Ohhhh quina sorpressa!!!! Fa 2 mesos
A qui li extranya aixo? si portes a tots els "pobres" del mon, que vingui tothom, sapiguent que ni hi ha recursos per a tothom, ni feina tampoc, a mes de molts que no venen precisament a treballar, de veritat a algun li extranya? sense tenir en compte a mes que qui ve te una qualificacio laboral molt baixa, que volen? que cobrin com arquitectes o enginyers? a part dels que volen treballar en negre per tenir a mes ajudes...pero conten com "pobres" guanyant en total mes que jo.
CATETO Fa 2 mesos
mataró ciutat nyorda.
Entoni Fa 2 mesos
Oh, sorpresa!
Perico de los palotes Fa 2 mesos
Son los propios políticos que han gobernado, y actualmente están gobernando los que lo han permitido, e incluso fomentado, ya que esto no lo iban a sufrir en sus barrios. Creando este tipo de barrios, e incluso güetos. En lugar de intentar normailizar lo mas posible todos los barrios. Y ahora se hacen los sorprendidos de que SUS políticas nos hayan llevado a esta situación. Son unos HIPÓCRITAS.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive