Passes en ferm per facilitar lloguers assequibles a Mataró
Notícies relacionades
Passes en ferm per facilitar lloguers assequibles a Mataró

Passes en ferm per facilitar lloguers assequibles a Mataró

El projecte Lloguem! ja ha constituït la cooperativa de llogaters, suma la Cambra i els APIs al projecte i busca ampliar la captació de pisos

Quan el projecte Lloguem! Yes we rent va arrencar, fa un any i quatre mesos, ho va fer amb un propòsit ambiciós com el d’oferir alternatives, incidir en transformar el mercat de l’habitatge de lloguer a escala mataronina. Es tracta d’ajudar a la rehabilitació de pisos buits perquè surtin a lloguer assequible

En tot aquest temps, Lloguem! ha fet feina de formiga anant passa a passa, alternant la comunicació, la captació de pisos, la pedagogia, la involucració de més actors i avançant en la joia de la corona: la gestació d’una cooperativa que gestioni el programa quan es completi la subvenció europea i es completi la transició. La cooperativa forma part de la solució innovadora i ja està constituïda. Es diu Bloc Cooperatiu, compta amb una vintena de cooperativistes i està en fase de consolidació. El programa assoleix fites i Lloguem! intentarà renovar un any de pròrroga l’ajuda europea (després d’estar aturat, com tot, els primers mesos de pandèmia). Hi ha molta feina feta i també molta per fer. 

A l’Ajuntament de Mataró es prossegueix amb la feina proactiva perquè Lloguem! sigui una aposta reeixida. Ja ha captat a 20 pisos amb el seu programa de finançament de les reformes, garanties per propietaris d’habitatges tancats i oferta per a pisos a un preu assequible. “El model és innovador perquè permet mobilitzar pisos que al mercat regular no interessen. A Lloguem! es dona la garantia de l’administració per tal que aquells habitatges que no són en lloguer per insuficiència del propietari per afrontar una reforma o per desconfiança d’aquests a que acabin sortint”, explica la regidora d’habitatge, Sarai Martínez

La Cambra de la Propietat també col·labora

La Cambra de la Propietat també col·labora

APIs i Cambra hi col·laboren

Fent d’ambaixadora del projecte, Martínez ha convençut a altres actors del mercat immobiliari que s’han sumat al projecte, com són els Agents de la Propietat Immobiliària o la Campra de la Propietat Urbana. “La nostra obligació com administració és facilitar la col·laboració entre tots els actors que operen a la ciutat en aquest sector. Ells tenen un paper clau per a l’èxit del projecte ja que són els experts i els millors coneixedors de la situació dels immobles i tenen la relació directa amb la propietat. Així mirem de mobilitzar habitatges que no tenen sortida i anem sumant pisos a la borsa pròpia de Lloguem!”, explica Martínez. Finques Castellà ha estat la primera immobiliària de col·laborar derivant un client al programa Lloguem!. Martínez els hi agraeix la confiança.
 

Els socis de Bloc Cooperatiu, en la constitució de la cooperativa

Els socis de Bloc Cooperatiu, en la constitució de la cooperativa

Bloc Cooperatiu, la cooperativa

El projecte Lloguem! està pensat per una transició des de l’impuls públic a la cooperativa que ja s’ha constituït i que ara anirà assumint les funcions de captació de nous pisos, gestionant les ajudes a la reforma i mobilitzant-los per al mercat de lloguer. Lluís Ferrer és un dels socis de Bloc Cooperatiu, el nom de la cooperativa de llogateres.  

 “Busquem noves cooperativistes i captar més pisos per seguir avançant en alternatives viables i combatent la pròpia lògica de mercat. Donem confiança al propietari perquè ens reivindiquem com a col·lectiu de llogaters responsables. Tots som cooperativistes i cuidem del nostre bé d’ús: l’habitatge de lloguer”.  És un model nou que cal anar explicant però que si funciona pot ser brutal!”, explica Ferrer.

Les claus

 • Lloguem! subvenciona la reforma de pisos perquè surtin a lloguer assequible
 • Comença ara una nova campanya de captació de pisos tancats, que necessitin finançament per a ser reformats 
 • APIs i Cambra de la Propietat Urbana hi col·laboren derivant pisos que precisin de reformes pels quals el projecte és una oportunitat 
 • Bloc Cooperatiu gestiona el projecte i està obert a nous llogaters responsables que vulguin ser-ne membres 
 • Tota la informació sobre la cooperativa Bloc Cooperatiu a la web bloc.coop

Comentaris (2)

Montse Fa 4 mesos
Sarai ha heretat la feina feta per gent compromesa de debò en l'altre mandat com ho va ser l'Isabel. la Carme i jo mateixa. No ha avançat mes que en fer-se publicitat i la foto. Es el seu estil parasitar la feina d'altres. Una oportunitat que perd la nostra ciutat que ja deuria d'estar en marxa i amb resultats reals. Per cert i dels desnonaments que es produexen en l'actualitat? no teniu res a dir?
Andreu Fa 4 mesos
En 16 mesos han captat 20 pisos. Potser que us estalvieu tots els sous, publicitat, oficina, etc... per un projecte que aporta tant poc. Destineu aquesta inversió a altres projectes. Sento dir-ho pero 20 pisos és un rotund fracàs.

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telf:93 790 45 46
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive