Comencen a multar els grans propietaris per no oferir pisos de lloguer social. Foto: R. G.
Notícies relacionades
Comencen a multar els grans propietaris per no oferir pisos de lloguer social. Foto: R. G.

V. B. / ACN

Multes de 30.000 euros a tres grans propietaris d'habitatges de Mataró per no oferir lloguer social

L'Agència Catalana del Consum ha sancionat els grans tenidors mataronins per incomplir la seva obligació d'oferir pisos de lloguer assequible a famílies vulnerables

L'Agència Catalana del Consum (ACC) ha obert un total de 4 expedients a grans tenidors d'habitatge de Mataró per incomplir l'obligació legal d'oferir un reallotjament en règim de lloguer social a persones o unitats familiars vulnerables. Tres d'ells ja s’han resolt amb sanció per infracció greu, amb multes que arriben fins als 30.000 euros.

Consum no ha ofert detalls sobre la identitat dels grans tenidors sancionats, tot i que presumiblement es tracta d'entitats financeres, propietàries de la majoria dels centenars de pisos buits que hi ha a Mataró (segons dades de 2017, la xifra superava els 3.000, en mans de bancs i d'altres grans propietaris, tot i que una part important han estat ocupats en els darrers anys). Les sancions se sumen a altres mesures impulsades per administracions com l'Ajuntament de la capital del Maresme, que l'any passat va començar a aplicar el recàrrec del 50% de l'IBI als propietaris de pisos buits desocupats permanentment. 

En total, l'ACC ha obert 141 expedients a grans propietaris al conjunt de Catalunya

En total, l'ACC ha obert 141 expedients a grans propietaris al conjunt de Catalunya, des del des del 22 de febrer del 2019 –data de l'aixecament de la suspensió cautelar de l'article 5 de a Llei 24/2015, ampliada per la 1/2022, contra els desnonaments i la pobresa energètica. 57 ja s'han resolt amb sanció per infracció greu, resolts amb multes de 30.000 euros. A banda dels tres de Mataró, destaquen els 10 a Terrassa, els 6 a l'Hospitalet de Llobregat, els 4 a Castelldefels, els 3 a Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Esplugues de Llobregat, o els 2 a Tarragona, el Masnou, l'Aleixar, Vilanova i Barberà del Vallès. En el cas de Barcelona, no es comptabilitzen en aquests expedients perquè els tramita directament el consistori.

e085cd8a 9810 43da b956 a08f54cb7ebf

El director de l'Agència Catalana de Consum

19 professionals per fer inspeccions

L'agència té previst contractar 19 professionals per vetllar que els grans tenidors ofereixen lloguer social a persones en risc d'exclusió residencial. El director de l'ACC, Francesc Sutrias, ha confiat que amb aquesta incorporació el ritme de tramitació de sancions agafi "velocitat de creuer" i ha assenyalat que les multes als grans tenidors aniran en una forquilla dels 30.000 als 100.000 euros. "En aquests 57 expedients que s'han resolt amb sanció per infracció greu hem optat per la quantia inferior de 30.000 euros. No hi ha voluntat recaptatòria i estem apostant, des de l'inici, per actuar amb prudència, proporcionalitat i seguretat jurídica", ha reflexionat en veu alta Sutrias. "Ara bé, les sancions són acumulatives i un gran tenidor es pot trobar amb diverses multes per diferents casos", ha puntualitzat Torrent.

Els grans tenidors han oferir un lloguer social a famílies en situació d'exclusió residencial

Els 19 nous treballadors de l'ACC, que es dedicaran exclusivament a garantir que els grans propietaris de pisos a Catalunya compleixen les obligacions previstes en la Llei 24/2015, .Entre els punts clau, l'obligació d'oferir un lloguer social a famílies en situació d'exclusió residencial. "Aquests reforços permetran la tramitació d'uns 100 expedients cada mes durant els dos anys de durada del programa", ha calculat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, que també ha anunciat una campanya informativa valorada en 240.000 euros amb l'objectiu que els consumidors coneguin els seus drets en matèria d'accés a l'habitatge.

"El contingut de la campanya se centra, principalment, a informar sobre l'obligatorietat dels grans tenidors d'oferir un lloguer social a famílies vulnerables; l'existència de l'índex de referència de preus de lloguer que s'ha d'incloure en les ofertes i els contractes o d'altres problemàtiques recurrents en el sector, com ara el retorn de fiances, el cobrament de despeses de gestió immobiliària o la negativa de facilitar condicions del contracte abans de la signatura", ha enumerat Torrent. "Disposem d'una llei valuosa i cal que la ciutadania la conegui per fer-la complir", ha recalcat el titular d'Empresa i Treball. La campanya informativa serà amb anuncis a ràdios, televisió i premsa, cartelleria al carrer i missatges a les xarxes socials.

 

Comentaris (7)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive